iPon Hírek

BlackBerry Passport – nincs több titok

Dátum | 2014. 09. 01.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Passport néven érkező eszköz egy olyan kijelzővel lett ellátva, aminek 1:1-hez a képaránya, tehát szabályos négyzetet ír le, mint a Q10 képernyője. A BlackBerry szerint így szinte minden esetben több hasznos tartalom rajzolódik ki a felhasználó szeme előtt, mint a szélesvásznú gépeknél. Ez alatt tűnik fel a korábbi BlackBerry modelleknél megszokott gombsor, vagyis annak csak egy része, ugyanis itt a klaviatúrának kizárólag a gépeléshez szükséges billentyűi maradtak meg, semmi több, minden mást a megjelenítőn kell majd elvégezni a tulajdonosoknak. A panel 4,5 hüvelykes átlóval rendelkezik, a felbontása pedig 1440 x 1440 képpontos, ezáltal meglehetősen kiemelkedő, 453 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk (a Q10 még 720*720-as volt). A 24 bites színmélységű, IPS technológiás kijelző In-cell érintőpanellel lett ellátva, ami egyidejűleg akár tíz ujj mozgását is tudja majd követni. Az érdekes megjelenítőt egy Gorilla Glass 3 üveg mögé zárták be a tervezők, hogy védve legyen a mindennapos behatásokkal szemben.
Az előlapon emellett felfedezhető még egy értesítési LED, ami többfajta történésről is visszajelzéssel tud majd szolgálni. Valamint egy 2 megapixeles kamera is került még ide, mely fix fókuszponttal operál és a videóhívások alkalmával 720p-s felbontású kép továbbítására képes. A jobb minőség elérése érdekében digitálisan stabilizált lesz a végeredmény. A főkamera már sokkal fejlettebb, példának okáért ennél optikai képstabilizátort alkalmaztak, az 5 elemes lencserendszer pedig F/2.0-s apertúraértéket tud felmutatni; egészen sok fény jut tehát be, és ez meghálálja magát este, de nappal is jó hatással van a záridőre. A 13 MPixeles, BSI szenzorral ellátott egység 1080p-s videózásra nyújt lehetőséget 60 képkocás sebességgel, a LED-es segédfénynek köszönhetően pedig rosszabb fényviszonyok mellett is bármikor munkára fogható majd.
A gép belsejében egy Qualcomm Snapdragon 800 besorolású lapka tevékenykedik. Az MSM8974-AA chip négy darab 2,2 GHz-es Krait 400 processzormaggal van ellátva, az Adreno 330 grafikus feldolgozó egység meg 450 MHz-en jár benne. Az LPDDR3 technológiás (800 MHz) rendszermemória 3 GB-os méretet öltött, ami bizony nem kevés, de a BlackBerry 10 érkezése óta rendre hatalmas RAM-mal vannak ellátva ezek az okostelefonok a lehető legjobb felhasználói élmény garantálása végett, így nem meglepő a nagy kapacitás. Tárhely tekintetében alapból 32 GB-tal szolgál a Passport, de van lehetőség bővíteni, mivel egy Hot-swap microSD kártyahely is van a kelléktárában, mely szükség esetén 64 GB-os kártyával is képes megbirkózni. A kapcsolati lehetőségei között megtalálható egy 100 Mbps-os letöltési sebességet támogató 4G LTE modem, kétsávos (2,4 és 5 GHz) 802.11 a/b/g/n/ac előírásoknak megfelelő WLAN Miracasttal, DLNA-val és Wi-Fi Directtel, Bluetooth 4.0 LE modul, NFC chip és A-GPS vevő, amely a GLONASS műholdakkal is szót ért. A szerkezet alján egy Micro-USB felület található, ami egy egyedi, BlackBerry által gyártott kábellel részlegesen az USB 3.0-t is támogatja, SlimPort adapterrel pedig HDMI, VGA, DisplayPort vagy DVI aljzattá is átalakítható. Külső megjelenítő így nemcsak a vezeték nélküli technológiák révén csatlakoztatható hozzá, hanem némi kábelezést követően is.
A BlackBerrynél általában a felépítés minőségével nem szokott probléma lenni, és ez a Passportra is igaz. A kézbevételt követően mindenki számára azonnal világossá válhat, hogy ez egy végtelenül masszív konstrukció. A hátlap házilag nem eltávolítható – így az akkumulátor sem cserélhető –, de a kamera feletti részt le lehet venni, és ide kerültek a különböző kártyák (SIM, microSD). Az előlapot ugye a Corningtól származó Gorilla Glass 3 üveg oltalmazza, a keret pedig fémből van, ráadásul a tömörített QWERTY gombsort is fémcsíkok osztják fel. Ennek megfelelően a készülék hajszál híján 195 grammot (194,4) nyom, és rendkívül széles is, 128 x 90,3 x 9,3 milliméteres vonalakkal határolható körül (a legvaskosabb részén 9,6 mm). A hátoldalát igyekeztek úgy kialakítani a dizájnerek, hogy kényelmesen simuljon a tenyérbe, de ez a mobil valószínűleg csak azoknak fogja kitölteni a markát, akik átlagon felüli méretekkel rendelkeznek. A Passportnál a megfelelő hangzásvilágról is gondoskodtak a tervezők, ennek jegyében a telefon aljára két sztereó hangkeltő került. Az energiaellátásért egy 3450 mAh-s kapacitású telep lesz a felelős, ami bizony eléggé nagynak számít egy ilyen készükben. Ebből kifolyólag nem is fog csalódást okozni, és a gyári adat szerint 8 órányi készenléti idő mellett 19 órán át tartó szakadatlan telefonálásra is elegendő tartalékkal rendelkezik (Power User energiaprofillal).
Két színben lesz elérhető.
A telefon érdekességei között kiemelendő a ToF (Time of Flight) szenzor, amivel egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit fognak kezdeni a mérnökök. Ez általában a térbeli képalkotás kapcsán szokott felbukkanni különböző területeken, így nem kizárt, hogy itt is hasonló feladata lesz. Valamint a Natural Sound eljárásról is érdemes megemlékezni, ez pedig természetesebb hangzást kölcsönöz majd a telefonhívásoknak, és lényegében két különböző technológiából, a ProReceiverből, és a ProVoice-ból áll.
Beszédfelismerős digitális asszisztens is várja a felhasználó parancsait.
A BlackBerry Passport hivatalos bejelentésére nem tudni, hogy meddig kell még várni, de igazából már nem sok újdonsággal tudnak majd szolgálni ezen az eseményen a fejlesztők. A pletykák szerint az okostelefon valamikor októberben kerülhet a boltok polcaira, és az árát tekintve igazodnak majd a többi rendszer csúcsmodelljéhez, nagyjából 750 dollárt kell majd leszurkolni érte.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. jonos
2014.09.01. 16:55
"A kézbevételt követően mindenki számára azonnal világossá (válhatr), hogy ez egy végtelenül masszív konstrukció."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. DemonDani jonos
2014.09.01. 17:29
köszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Ehgon
2014.09.01. 17:32
Engem a Classic jobban érdekel, bár őszintén szólva annak is valószínűleg horror ára lesz, avagy nem én vagyok a célközönség. Mindenesetre örülnék ha a BB középkategóriába is gyártana szerényebb modelleket, piaca bizonyára lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. LechooEdy
2014.09.01. 17:53
Rohadjak meg, de ez nagyon tetszik. Folyton szenvedek a gépeléssel, egyedül a hátoldalán kinövő kamera és az OS nem jön be, de ez nagyon újító szellemű cucc, nagyon elegáns és kényelmesnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. spidey2
2014.09.01. 18:28
na, egy ilyen mögött már el lehet bújni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Turit
2014.09.01. 18:50
Lesz magyar kiosztású billentyűs is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. idArns Lecho...
2014.09.01. 20:10
Várj.. akkor most az az újítás, hogy visszamentünk az időben az okostelefonok elé, amikor a qwerty fizikai billentyűk hódítottak a mobilokon? Aha Ettől függetlenül nem csúnya modell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. DogTheDog idArn...
2014.09.01. 20:22
Jaja,a mai erintokepernyos tucat szutykok mellett egy teljes billes konnyen lehet nagy kiraly,el sem hinned,hogy milyen sokan utaljak az erintokepernyos megoldasokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. mikej95 idArn...
2014.09.01. 20:48
Én még mindig az Xperia x10 mini pro megoldást választanám egy mai hardverrel és 4"-os képernyővel, ha tehetném.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. j.panzer
2014.09.01. 21:43
Szigorúan magánvélemény, de szerintem ezzel a készülékkel a BB aláírta a halálos ítéletét. Már persze, ha Chen papa komolyan ezt szánta sikermodellnek. No már csak azért, mert szerintem ez minden eddigi bukásnál nagyobb bukás lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. chimp
2014.09.01. 22:57
Nekem attól függetlenül, hogy biztosan nem fogok ilyet venni, nagyon tetszik. Látszik rajta, hogy szemelőtt tartották a készülék funkcióját. Annak aki tényleg kommunikációra használja, szerintem praktikus lehet. A design megítélése nyilván szubjektív dolog. A hardver mindenesetre több mint elég, a képarány meg gyakorlatilag nem sokkal tér el egy szokványos érintőképernyős telefon képétől gépelés közben. A fix akksi nem tetszik, de nem hiszem, hogy problémát okozna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. 5hR3kY
2014.09.02. 08:01
A második kép az mekkora parasztvakítás!
Az első telefonnál rommá nagyították a táblázatot, a BB-nél olyan kicsi hogy alig látni belőle valamit, a harmadik pedig az a körülbelül már használható kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Zephyrus
2014.09.02. 09:27
5hR3kY: pont a harmadik nem használható semmire, 2 oszlopos doksikból nem sok van, nem látod át az egészet, valamilyen irányban mindig kompromisszum, persze a blackberry-s kép tényleg elég kicsi, szóval én sem látom mi értelme volt, viszont még mindig bőven lehet nagyítani és többet fogsz látni mint a jobb oldalin.

j.panzer: minek szólalsz meg, ha fogalmad sincs a dolgokról? chen óta a blackberry feloszlott 4 részre, a bbm, a bes, a telefon és qnx-re. ha be is bukna ez a telefon, akkor max a telefon részleget vinné magával, mivel az ÖSSZES TÖBBI nyereséges. ráadásul a bb a megszorítások után elérte, hogy évi 10 millió telefon elég ahhoz, hogy a telefonos részleg is profitot termeljen, ami az utolsó két negyedéves jelentés szerint ha nem csökkennek az eladások, már idén meglesz. mellesleg nem te vagy a célközönség, ez alapvetően nem is consumer telefon. de biztos a candy crushnál tovább másra se lehet jó egy telefon ugye?

LechooEdy: pedig érdemes adni egy esélyt az OS-nek, mert nagyon jó és minden cikkben szeretik elfelejteni, de android 4.3-s támogatással rendelkezik és a passport lesz az első telefon, amire elő telepítetten már az amazon app store is felkerül, illetve jön a blackberry blend is már a passporttal, amin keresztül ha egy céges hálózatra van kapcsolva a telefonod, akkor wifi-n/bluetoothon/usb-n/etc össze tudsz kapcsolódni gépről/tabletről a telefonra és elérni minden email fiókod, bbm-t, calendárt, contactokat, sőt tudsz a céges intraneten keresztül biztonságos kapcsolatot létesíteni gépről (persze ezekhez nem kell céges háló, csak ez a legjobb példa, hogy mire is jó ez főképp, ami nagyon kompetitív megoldássá teszi)

idArns: az újítás nem feltétlenül jó, és a full touch meg az érintőképernyőn való gépelés pontosan ide is tartozik szerintem. kényelmetlen, pontatlan, kín az érintőképernyőn gépelés egy fizikaihoz képest, sokkal gyorsabb fizikaival és nagyobb hajlandóság is van egy hosszabb email megírásához például fizikai billentyűzettel. amúgy igen ez innovatív és minden telefon között újítás, mert soha nem volt még érintésérzékeny fizikai billentyűzetes telefon, amivel valószínűleg a gépelés a predictive szavak segítségével gyorsabb lesz mint valaha, gyakorlatilag egy fizikai billentyűzet ami egyben swiftkey is

Ehgon: elvileg a classic 350-400 dollár körüli áron fog mozogni, a bb9900 helyére kerül, ami jelenleg szintén ilyen áron van mivel már csak cégek veszik valószínűleg. illetve 95%-ban egy sima q10-el fog megegyezni a specifikációja, a classicnak nem célja újat mutatni, q10 + 0.5 collal nagyobb kijelző + toolbelt, minden más nagy valószínűséggel marad

amúgy érdekességek amik kimaradtak a cikkből, hogy a telefonban 4 vagy 5 mikrofon lesz, ez alapján elvileg nagyon jól kifogja tudni szűrni a háttérzajokat. képes lesz egyszerre 2db 3G frekvenciára felcsatlakozni, így a 3G elméleti sebességét 48mbit-re tornázza fel, ráadásul redundánsabb lesz a vétel is, ha minden igaz akkor egy változaton belül szinte majdnem az összes 4G sávot lefogja fedni, bárhová is mész a világon (az eredeti cikkben ezek amúgy mind benne vannak, gondolom nem tartották iponnál túl érdekesnek), továbbá már kiszivárgott információk és fotók szerint is a 10.3.1-es frissítésben (november/decemberi update) kap 4K@30fps támogatást a kamera

sőt most látom, hogy a cikk meg sem említi, hogy érintés érzékeny fizikai gombsor van? sorry ha átsiklottam felette, de ez egy elég lényeges része a telefonnak, szóval érdemes lehet javítani a cikket, ha kimaradt

edit: ja és nano sim megy bele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. j.panzer Zephy...
2014.09.02. 11:53
Ezzel én tisztában vagyok, a baj csak az, hogy jelenleg kb 1,5 millió BB-t adnak el negyedévente, ebből sehogy nem jön ki a 10 millió. A másik, oké, hogy most tolják ezt az NQX-es dolgot új területekre - pl autóipar - de én most a telefonos részlegről beszéltem. Ugyan úgy fognak járni, mint a Nokia. A telefon piacon be fognak csődölni, főleg, ha ilyen modellekkel jönnek ki. Ez ugyanis azon kevés vevőt is meg fogja osztani, aki amúgy venne BB telefon.

Pedig amúgy a BB10 szerintem is egy jó OS (mondjuk hiányosságai annak is vannak bőven).
A baj csak az, hogy az egész BB egyre versenyképtelenek, már ami a készülékgyártást illeti, és minél tovább maradnak a jelenlegi 1% körüli piaci részesedésben, szoftveresen is egyre versenyképtelenek lesznek. Ha nem tudnának APK-kat futtatni a BB-k, már most komolyan halott ügy lenne ez az egész.

Ami pedig azt illeti, 5hR3kY mondatóját sem sikerült felfognod. A lényeg az, hogy az a kép gyakorlatilag csalás (de finoman fogalmazva is erős marketing túlzás).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Zephyrus
2014.09.02. 12:06
j.panzer: csak hogy 2.6 milliót adtak el utolsó negyedévben, amivel pont, hogy kijön a 10 millió, ráadsául ez a modell ami a nandhealthel közösen készült, alapból egészségügyi szektort megcélozva. ez nem arra készült, hogy mindenki azzal járjon, hanem direkt üzleti felhasználásra, és azok alapjná amit chen kb 1 év alatt véghez vitt, nagyon valószínű hogy nem kitalált valamit és akkor most ezt megcsináljuk, valószínűleg nagyon is jól felmérte, hogy mire van igény, és egyelőre a számok is őt igazolják, ugyanis a részvények ára lassan 200%-osára nőtt mióta ő a CEO, az USA-ban a blackerry piaci részesedése több, mint 200%-ot nőtt (persze még így is alacsony, de itt a tendenciát kell nézni, hogy a legrosszabb piacon megduplázódott a blackberry vásárlások száma). először visszaszerzik az üzleti szegmenst, majd ha már eljutott a köztudatba, hogy a blackberry még nem halt meg, jöhet a nyitás a consumer réteg felé. nem te vagy a közönsége, nagyon egyszerű

5hR3kY válaszára meg írtam is, hogy én sem értem mi értelme ennek a képnek, arra csak azért válaszoltam, mert azt írta hogy szerinte ha látszik 2 oszlop mint a jobb oldalin, az a legjobb..

edit: amúgy nem tudom mikor nézted utoljára BB-t, 10.3-ban már nagyon ráhajtottak, hogy a hiányosságokat megoldják, NAGYON sokat fejlődött a rendszer, de már csak a 10.2.1-ben is nagyon sok változás volt ami február körül jött ki. félre ne értsd, nem tagadom, hogy vannak hiányosságok, de van bőven dolog amit meg bármelyik más rendszerből hiányolok, például a HUB, ami szerintem tök alap dolog lehetne, hogy nem 15 alkalmazást nyitsz meg, hogy elolvasd üzeneteidet, hanem egy közös helyen van minden kategorizálva, szóval azért nem jelenteném ki, hogy blackberry levan maradva és pont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zephyrus
2014.09.02. 12:20
j.panzer: amúgy a blackberry-nek ahhoz hogy újra egész számokban kifejezhető piaci részesedése legyen, pont az kell, hogy egyes piacokra tervezzen készülékeket, se a kormányoknak se a kórházaknak nem lehet csak úgy random androidos telefont / iphone-t odaadni, mert ott elég komoly biztonsági előírások vannak, azaz ott van a piaci rés, amit betölthetnek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. 5hR3kY
2014.09.02. 13:18
A használható kategória alatt az olvashatót értem. Természetesen mindegyiket lehet nagyítani / kicsinyíteni ízlés szerint, de nem hinném hogy a BB telefon a képen látható kicsinyítésnél is jól használható lenne az átlagember számára.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706...
2014.09.02. 14:03
Willogjak w810i bővített kiadásával amin "microsd wifi s winmobilop futt négy maggal? széria tarotzéként 64mpixel afx2 kamera rajta."
Esetleg egy w960ival ami még táncra is perdül? Hát igen túl kocka lett ez a készülék, a piac ontja magából a szemetet, de ez van, majd csak elfogy ez a kulináris idétlen eső
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zephyrus peti1...
2014.09.02. 14:23
?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!