iPon Hírek

BLE: a legújabb Bluetooth

Dátum | 2011. 01. 07.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

BLE, mint Bluetooth Low Energy, amit már két éve beharangoztak, de csak nemrég tették hivatalosan is a Bluetooth 4.0 specifikáció részévé - és ami nevéhez híven lényegesen kevesebbet fogyaszt, mint az eredeti Bluetooth (úgy optimalizálták, hogy egyetlen gombelemről akár egy évig, vagy még tovább is működhessen).

Sajnos azonban ennek megvan az árnyoldala is: a BLE lényegesen lassabb, mint a hagyományos Bluetooth. Valószínűleg ennek (is) tudható be az, hogy a vezérlők kétféle változatban is elkészülnek majd: az egyik tisztán BLE lesz, a másik azonban BLE és hagyományos Bluetooth is egyben.

Az előbbi tehát jó lesz minden olyan eszközhöz, aminek csak más BLE-s eszközökkel kell kommunikálnia, és azt is csak röviden - a második pedig okostelefonokhoz és más hasonlókhoz jön majd jól, ahol streamingre és más hasonló, jelentősebb adatforgalmat is kell kezelni.

A tisztán BLE-s változatot egy egyelőre még el nem nevezett Casio karóra-prototípussal szemléltették (lásd kép), ami tájékoztat a beérkező mailekről és szinkronizálja magát az ember mobiljával - idő és ébresztés tekintetében egyaránt. Az új BLE rendszerrel akár két éven át is működhet ugyanarról az akkuról.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. pjszilard
2011.01.07. 09:43
A NASA fejleszt hozza egy tollat ami vilarit, ha bekapcsol az ora hattervilagitasa, vagy csipog ha megtelt a telefon hangpostafiokja.

Nagyon hasznos, mar 5 eve a telefonomat hasznalom karora helyett. Ha lenne az oraban egy pulzulmero senzor es az kuldene jelet a telefonnak, vagy az orat fel lehetne tenni egy tartora a montainbikeon es azon latnam a sebesseget es a GPS utiranyt ezzel kimelve a telefont...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iteq47
2011.01.07. 10:47
lol. mit árt a telefonodnak, ha egy megbízható tartón van?

ha ez a ble elegendő mondjuk a headsetekhez, akkor máris sokat javítottak az akksi idején, mivel azokba sem lehet fél kilós
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2011.01.07. 13:11
iteq47 jó példát mondtál. Itt van az én Nokia BH-604 headsetem. Remekül szól, kábel nélküli, viszont kb 2szer olyan nehéz mint egy szokásos kábele fejhallgató
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!