iPon Hírek

Blizz: WoW és Titan

Dátum | 2012. 09. 28.
Szerző | Magrathea
Csoport | JÁTÉK

Az első térképek tömöttségét látván lehet nem gondolnátok, de a World of Warcraft: Mists of Pandaria nem hozza az MMO eddigi kiegészítőinek figyelemreméltó eredményeit a pénztáraknál. A Lazard Capital Markets elemzői szerint a pandapakk a megjelenés első hetében eddig mindössze 6-700 ezer példányban kelt el, igaz még van hátra egy kis ideje. Ettől függetlenül ez szignifikáns visszaesést jelent a Cataclysm-hez képest, ami végül több mint 3,3 milliós példányszámot ért el a maga első hetében. (@VentureBeat)

Azt is tegyük hozzá, hogy az eddigi kiegészítők mindig túlszárnyalták elődjüket (eladások tekintetében), ez a Pandák esetében kevésbé látszik valószínűnek. A Blizzard egyelőre nem közölt hivatalos adatokat, így messzemenő következtetéseket még nem érdemes levonni. A játék előfizetői bázisa lassan csökkent az elmúlt években (az emberek többsége nem ragad ott sokáig a kieg. kijövetelét követően), ami aggodalommal töltötte el az Activision Blizzard befektetőit. Ez nem csoda, lévén az MMORPG a cég összbevételének 25%-át adja.

Ezek után nem csoda, hogy titokzatos Titan MMO asztaláról lehulló hírmorzsákra egyre vadabbul vetődnek az emberek. A legfrissebb információk szerint már 100 főre duzzadt a fejlesztőcsapat. Rob Prado sokat nem árult el a Cursenek adott interjújában (@PC Gamer), de ha van fölös 10 percetek, akkor alant megnézhetitek. Igazából inkább csak a WoW öregedéséről szól az egész, ami miatt is kezd már egyre sürgetőbb lenni a Titán megjelenése. Egyesek 2013-ra várják, a Blizz saját bevallása szerint most ez a játék van a fókuszban, a Diablo III után.

 

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. s_erno
2012.09.28. 13:45
Erm ebben a digitális vásárlások is benne vannak, mert őszintén megmondva eléggé kétlem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. mtrx220
2012.09.28. 14:01
és ki csodálkozik ezen?
a blizz megindult a lejtőn, az activision üzletpolitikája ki fogja nyírni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. Avisto
2012.09.28. 16:18
Nincs benne a digital verzió (a linkelt cikk is "copies at retail"-t említ), de erősen kétlem hogy az olyan számottevő mennyiség lenne. Nem igazán olcsóbb mint a dobozos, és a dobozost is ugyanúgy letöltheti az ember szóval a digitálissal csak azt az időt nyered meg amit egy éjféli átvétel esetén a hazaúttal töltenél: max pár órát amit amúgy is a login képernyő bámulásával töltenél
Meg én úgy vettem észre hogy sokan mint egyfajta gyűjteményre tekintettek a kiegekre. Amelyik ismerőseim pl az alapjátékból CE verziót vettek, azok azután következetesen a kiegészítőkből is azt vettek.
Egyszerűen sokan morzsolódtak le az idők folyamán és sokkal kevesebb az új beszálló.
Titánra kíváncsi leszek hogy fog szerepelni, pár éve még tuti sikert jósoltam volna neki látatlanban is, ma már nem lennék ebben biztos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. shaddam
2012.09.28. 17:15
Annyira aranyosak hogy amikor szarabbul teljesít a játék bedobnak egy titan csontot a részvényeseknek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. fallosz
2012.09.28. 21:10
Most őszintén, miért csodálkoznak?

Soha nem WoWoztam, de az első kiegészítő egy jeges témájú élőholt mágusról, a másik meg egy rohadt nagy lávasárkányról vagy miről szólt. Hangzatos. Ez a mostani a pandákról. Ha 8-10 éves lennék, talán még érdekelne is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim fallo...
2012.09.28. 21:53
Az a második és a harmadik kieg volt, de annak is eléggé sarkítva.

Ez a kiegészítő pedig nem a pandákról szól, ahogy az előző sem a vérfarkasokról és a goblinokról, meg az első sem az űrkecskékről meg a vérelfekről ...

... ez a kiegészítő az alli és a horda között újra fellángoló véres háborúról fog szólni. Ezért tudsz az új fajjal oldalt választani, hogy eldöntsd kinek a nézőpontját támogatod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Gatee
2012.09.28. 21:59
@fallosz
Ha nem értesz hozzá nem kéne hozzászólni, pláne nem baromságokat. Az első kiegészítő a Burning Crusade volt aminek köze nem volt Kel'Thuzad-hoz (az "élőhalott mágushoz" akiről amúgy egyik kieg sem szólt. A rohadt nagy lávasárkány pedig Deathwing volt (aki a 3. kiegészítőhöz köthető). Az általad említett 2 szereplőnek mellesleg óriási méretű storyja van ami nem a WoW-hoz köthető hanem a Warcraft szériához, arról talán hallottál már. Addig nem is volt baj, amig a Blizzard erre épített, de egy áprilisi tréfára kieget alapozni még az ő képességeiket is meghaladta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Gatee
2012.09.28. 22:03
A Titan-hoz pedig annyit, hogy 2013-ban semmiképp nem fog megjelenni. A blizz már évek óta fejleszti, egy ekkora címet nem fognak csak szimplán bejelenteni biztos, hogy Blizzconon fogják ellőni, ami viszont idén nem lesz, így 2013-ban fogják leghamarabb bejelenteni szóval kizárt, hogy még abban az évben meg is jelenjen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. KaiotEch
2012.09.28. 22:19
Hát igen, hanyatlik a WoW szépen lassan. Vanilla és BC-t semmi nem tudta überelni! Onnantól már nekem sem volt olyan élvezetes, nomeg talán kinőttem a játékokat, és szerintem rengeteg sorstársammal van ugyan ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim Kaiot...
2012.09.28. 22:27
Ölég nagy "underachiever" voltam WoW-ban BC végéig, Gruul-nál először akkor jártam mikor már Lich King az ajtón kopogott, aztán mikor megjött, hirtelen furcsa volt, hogy semmit nem megerőltető véghez vinni ... ott már gyanítottam hogy ennek nem lesz jó vége, nem fog sokaknak tetszeni az easy mode (egy szinttől már nekem se).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. fallosz
2012.09.29. 14:19
@Gatee

Tisztában vagyok vele, hogy nem értek a játékhoz, csupán rá akartam világítani, hogy az általam ismert kiegészítők marketingje sokkal komolyabb, és első ránézésre érdekesebb téma köré épül, mint ez a mostani pandás. Hozzászólni a témához pedig pontosan azért van jogom, mert én is a kitűzött célközönség egy csoportjának része vagyok: akik eddig még soha nem wowoztak, és a Blizz ezzel a kiegészítővel akarja őket megszerezni előfizetőnek (a meglévő fogyasztóbázis megtartása új emberek toborzása nélkül nem igazán optimális stratégia egy hanyatlásban lévő játéknál). Engem nem sikerült, de szerintem kevés olyan 18-25 éves gamer van, aki a pandák hallatán ráizgulna a wowra, hogyha eddig nem tette meg. Várom az ellenérveket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. hympyke
2012.09.30. 09:24
Valljuk be, az MMO az MMO.... szar az összes. És amíg van lószar addig van veréb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Andos
2012.09.30. 14:02
Mindenkinek egyedi szoc problémája a játékkal szemben, ha nem jönnek be az MMO-k. Az menjen verni a nyálát a CoD sorozatra. És szó sincs easy módról. Akik BC-n játszottak, csak szájhősködnek, hogy ők pro-k voltak a mostani grindhoz képest... Ugyanúgy casual mindenki. A játékostársadalom nagy része!
Szóval, egyáltalán nem amiatt fogy ennyire rosszul, mert az MMO-k ideje lejárt, (pont most emelkedik fel... ) és nem is azért, mert a régi kiegek hardcore teljesítményt követeltek, és ahhoz képest a mostani le van egyszerűsítve. Baromságokat mondtok.
A pandákat, a pokemonozást, és egy lore, fun contentből átvett történetet, nem lehet sehogy beilleszteni a WoW borús, háborúktól dúló világába. aki erre mégis képes volt, annak fogalma sincs a WoW szelleméről. Eddig valóban a Warcraft regényekből átvett ötleteket próbálta visszaadni a játék, a leginkább fantáziadús elemek köré építve. Ezért volt eddig sikeres. Meg persze az első is volt a műfajában. Számomra, mivel rajongója voltam Lassan mondhatni WoW franchsize-nak, a legszomorúbb volt látni, hogy tönkre tették azt a fajta szórakozást, amihez sok szép emléket fűzök...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Andos
2012.09.30. 17:14
Aha, nem easy, még véletlenül sem ... főleg hogy BC-ben még szakmát sem maxoltam ki, mert nem jártam annyit instázni, hogy kiessen annyi Primal Nether, mikor jött a WotLK, akkor meg egy pillanat alatt elkezdtem HC instázni, mert maxoltam a tailoringot lockommal, és csináltam odavaló ilvl200 PvE ruhát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. sancihun
2012.09.30. 23:02
Túl sokat egyszerűsödött a wow a WOTLK óta. Nem feltétlenül kell itt a bossok-ra, meg a pvp-re gondolni. Régen minden kasztnak megvolt a maga helye egy mindkét módban. Most már majdnem minden kaszt tud mindent. Meg a régi időkben mindenre rengeteg időt kellett fektetni (csapat keresés, egyebek). Most minden az ölünkbe pottyan. Felhúzok egy most már 90es karit 1-2 nap alatt (régen ez "picit" több volt), aztán csinálok neki 2 fullos szakmát, kiveszek 2 magas szintű itemet, 2 insta 1-2 óra alatt, egy raid-finder 1 óra alatt, és kész is van az alapgearem, amivel megyek raidelni... BC-ben amikor egyes guildek már illidant ölték, voltak akik még karazhant meg hasonlókat toltak. Érdekes hogy WOTLK után már LK idejére senki se tolta a régi raideket (mert kivették valor meg nememlékszem milyen pontokból az előző szettet, és ezért meg se érte lemenni régi raideket). Elnézést hogy ilyen hosszú lett a hozzászólásom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. verminaard
2012.10.01. 10:28
Azért a forrás tartalmaz egy elég fontos kulcsszót, ami innen kimaradt
6-700e dobozos példány. Viszont egyáltalán nincsenek még adatok (hivatalos) a digitális eladásokról, ami ennél nagyságrendekkel magasabb lehet. Nálunk a guildben nagyájából 1/4 vs 3/4 volt az arány a digitális vásárlás javára. (értsd 4-ből csak 1 ember vette meg a dobozost és 3 a digitálist)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kean
2012.10.01. 10:39
A dobozos eladásokat össze lehet hasonlítani az előző kiegészítők dobozos eladásaival, nem kellenek a digitális eladások számai... Ha nem értetek a gazdasági és statisztikai dolgokhoz, inkább menjetek vissza WoWozni, ezt a részét meg hagyjátok meg a gazdasági embereknek. Csak van itt valami gond, ha már a Blizzard is beismeri, hogy kevés és nem a digitális példányok eladási számaival jön...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bolcsesz
2012.10.01. 10:57
A legelső nerf óta mindig vannak páran, akik azt harsogják, hogy haldoklik a wow :-) a kitartásuk előtt leborulok, hiszen már 6 éve nyomják ugyanazt a szöveget. Minden egyes nerf vagy kieg bejelentésekor és megjelenésekor.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Ranger
2012.10.01. 13:11
A digitális eladások sztem most szép számot képviselnek. A dobozos verzió már tényleg csak egy polcra való díszt jelent, én is azt vettem, 2sec alatt kinyitottam, beírtam a serialt és kész. Telepíteni, sőt letölteni se kellett semmit, mivel az egy hónappal korábban érkező patchel felkerült minden a gépre. Kis baráti guildben játszok, kb 15 aktív emberrel, ebből 2 max 3an vettünk dobozost. Nem tartjuk magunkat húde hc játékosoknak, sokak csak a heti raidekre logolnak be, mégis az hogy éjféltől rögtön lehet játszani kb a guild felét megmozgatta, és éjféltől tolták is, 2en serverfirst gathering profession maxolással. Az hogy meg a dobozos olcsóbb, lehet hogy itthon igaz, de sztem külföldön ahol euróban fizetnek tippre egy árban van a kettő. Szóval szerintem normális adatokat dobozos eladásból nem lehet levonni, főleg egy olyan korszakban ahol egyre jobban népszerűsítik a digitális eladásokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Denton
2012.10.01. 14:33
@Andos
Ha már másoknak szemre hányod, hogy "baromságokat mondanak" legalább ne esnél ugyanabba a hibába, sőt! "Meg persze az első is volt a műfajában." Ajánlanám szíves figyelmedbe a következő cikket, talán sikerül kicsit művelődnöd: http://en.wikipedia.org/wiki/History_of_massively_multiplayer_online_games
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. jorgenapo
2012.10.02. 11:03
Elhiszem, hogy nagyon sok olyan meg nem értett játékos van, aki retteg attól, nehogy még gyerekesnek is nézzék egyebek mellett, és hogy legalább annyira könnyű megtalálni a párhuzamot a kung fu panda és az új wow kieg. között, mint a taurenek és a Legelő hősei főszereplői, vagy a worgenek és a Pirosszka ádáz farkasa között. De azért aki azt hangoztatja, hogy a wow vagy a warcraft úgy egyáltalán eddig mennyire dark meg vérkomoly volt, azt szemberöhögöm. Mitől gyerekesebb egy szépen kidolgozott, keleti kultúrára építő, hangulatában az előző kieget messze túlszárnyaló új kontinens, és mitől fér bele kevésbé az amúgyis állandóan újragondolt (amúgy meglehetősen felszínes és sablonokkal teli) loreba, mint a műanyag játékűrhajó Exodarral megérkező draeneiek? Igaz, annak idején amiatt is sírás volt, mint ahogy manapság divat mindenért rinyálni, most meg így az emlékezés által megszépítve a BC volt a legjobb és a világ legistenkirályabb kiegészítője. Aki még ki se próbálta, az nehezen tud véleményt alkotni róla, és biztos vagyok benne, hogy a legtöbb "kungfupandakémonhöhögyerekes" hozzászóló ezek közé tartozik, vagy az olyan "nekemnagyobbszámomvan" játékosok közé, akik már 2 nap alatt raidelnek, és akikbe tényleg kár minden content, mert nem is látnak belőle semmit, és tényleg inkább versenyezzenek számológéppel, hogy ki tud nagyobb összeget beírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Megyeric
2012.10.03. 08:32
" Meg persze az első is volt a műfajában. "

Ha ezt úgy érted az első sikeres mmo akkor rendben.
Ha ezt úgy érted az első mmo akkor nézz utána, még a harmadik helyen se lenne. Több is létezett már előtte.

Abban viszont abszolút igazad van hogy nagyon fura torz irányba vitték el. Mint ha pont a varázsát ölték volna ki. Pandák? Pokemonok? ..vs.. Warcraft Role?

Mint ha a Skyrimben megjelenne Songoku. Gratulálni tudok, ez nem mature content, csak a tizenévesek Mekkája. Lehet technikailag és tartalomban bármilyen profi is..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. s_erno
2012.10.03. 13:52
@Megyeric
Bocs de játszottal te az új kieggel egyáltalán? Az új helyszíneknek szerintem olyan varázsa van amilyen már nagyon rég óta nem volt semelyik másiknak sem. Tehát pl. óriás beszélő tehenek,medvék vagy "űrkecskék" az ok, de pandák nem? Pokemonok..igen lehet kicsit furcsa elsőre nézve,de elég jól van megcsinálva és egy fél órás instance-que mellett hamar elmegy vele az idő.
@jorgenapo
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. CyberPunk6... Megye...
2012.10.03. 14:01
A pet battle system csak egy kis minigame a játékon belül, a fő vonal továbgra is az intázás, raidelés, battlegroundok, arena. A többi csak kiegészítő játékelem.

Az emberek kiragadnak egy apró részletet a játékból és attól szar az egész...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bl4st4h
2012.10.04. 16:10
Hivatalos: 2,7 millió példány kelt a MoP-ból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!