iPon Hírek

BLU Energy XL: hatalmas kijelző és akkumulátor a fedélzeten

Dátum | 2016. 07. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A BLU ezúttal az egyik legérdekesebb termékvonalát, az Energy szériát bővítette tovább egy új taggal. Az Energy XL modell szerencsére már nemcsak egy nagy akkumulátor bevetésével próbál majd magának érvényt szerezni, hanem a képességei is jobbak a legtöbb ezt megelőző Energy mobilnál.
Az újdonság egy meglehetősen nagy, 6 hüvelykes kijelzővel érkezik, így a phabletek sorát gyarapítja. A BLU által bevetésre küldött panel 1920 x 1080 képpontos felbontást vonultat fel és Super AMOLED technológiát használ, így összességében igazán részletes lesz, míg rendkívül széles betekintési szögeket és lenyűgöző színvilágot nyújt. A védelemről is megfelelően gondoskodtak a mobil tervezői, ugyanis az előlapot Gorilla Glass 3 üveg mögé rejtették, ami 2.5D kialakítást kapott, vagyis a peremeit gondosan eldolgozták, lekerekítették, hogy még kényelmesebben üljön majd a gépezet a vásárlók tenyerében. Az előlapi kamera 5 megapixeles, ami a videóhívásoknál már egészen biztos, hogy nem fog szégyent vallani, és akkor is derekasan helytállhat, ha önarcképek készítésére kerülne sor. Ez direkt széles, 83 fokos betekintési szöggel dolgozik, hogy már egészen közelről is nagy teret lásson be. A főkamera még ütősebb képességekkel bír, ennek az alapját egy 13 MPixeles, 1/3 hüvelykes érzékelő adja, amihez egy öttagú, F/2.2-es, képstabilizátoros (OIS) lencserendszer tartozik. Az egység támogatja a valós idejű HDR képet, valamint a gyors PDAF rendszert (fáziseltérésen alapuló fókuszálás) is, és van mellette egy LED-es segédfény. Videózásnál Full HD felvételeket lehet alkotni.
A friss eszköz egy nyolcmagos MediaTek központi chippel karöltve érkezik. A már jól bejáratott MT6573 fedezhető fel benne, amely egyenrangúan kezeli az összes Cortex-A53 feldolgozót, így ezek mindannyian 1,3 GHz-es órajelen fognak üzemelni. A sebességgel aligha lesz komolyabb probléma, azonban a grafikus egység szerepében tetszelgő Mali-T720 MP3 komoly feladat elé nézhet az 1080p-s megjelenítőnek köszönhetően. Az Energy XL 3 GB-nyi memóriát biztosít a rendszer számára, ez pedig már kényelmes használatot biztosít szinte minden körülmények között, bátran lehet ugrálni akár több applikáció között is. A tárhely kövér, 64 GB-tal szolgál az okostelefon, azonban ezért be is áldozta a bővíthetőséget a BLU, szóval microSD kártya nem tolható bele. A kapcsolati képességeit illetően ki kell emelni a 150 Mbps-os letöltési sebességet biztosító 4G LTE modemet, ami támogatja a VoLTE eljárást is, továbbá említést érdemel még az FM rádió megléte is. (Az NFC chip hiánya viszont már fájó lehet sokak számára.)
A BLU újdonsága kiemelkedően jó anyagminőséggel karöltve kerül bevetésre. Arról már volt szó, hogy az előlapot Gorilla Glass borítja, minden más pedig alumíniumötvözetbe lett burkolva. A keret és a hátlap is fémből van, ráadásul a tervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy többféle textúrát alkalmazzanak, így a mobil pereme fényesebb, a hátoldala pedig durvább felületű, hogy ezzel is még jobb fogást biztosítson a tenyérbe simulva. Van az eszköz kelléktárában ujjlenyomat-olvasó is, méghozzá az előlapján, a főmenübe vezető gombbal kombinálva – ennek állítólag elég lesz 10 ms is az illetékesek azonosításhoz. A vállalat kiemelte, hogy a szerkezet kiváló minőséget biztosít egyebek mellett a hangzásvilág tekintetében is, és ehhez a DTS audio technológiája is hozzájárul (valószínűleg csak szoftveres úton). Sajnos még az Android 5.1 operációs rendszerrel indul útnak a BLU Energy XL, ami extrák ide vagy oda, már túl régi egy új mobilhoz. Öröm viszont az ürömben, hogy nem kell sokáig várni, és a Lollipop frissülni fog a Marshmallow-ra a BLU által kiadott közlemény szerint. Reméljük tényleg így lesz, és nem fog lemaradni az Android 6.0-ról az okostelefon.
Az Energy XL a nevének megfelelően vaskos kapacitású, 5020 mAh-s akkumulátort vonultat fel, ezáltal pedig a BLU elmondása alapján, átlagos felhasználással akár 3 napig is gondtalanul üzemelhet. Támogatott a gyorstöltés is az újdonság esetében, ami egy ekkora teleppel ellátott megoldásnál már tényleg kifejezetten fontos opciónak számít; a rendszer 9 V és 2 A mellett üzemelhet, ezáltal pedig 10 percnyi töltést követően 4 órányi telefonálásra elegendő energiát vesz magához, röpke fél óra alatt pedig 43 százalékos töltöttségi szintet tud majd felmutatni. A készülék ugyan próbálja magát kompaktnak mutatni a vékony keretekkel, de így is nagy és nehéz lett – ez persze aligha lehet meglepő egy olyan masina esetében, ami nemcsak óriási kijelzőt foglal keretbe, hanem még egy módfelett izmos akkumulátort is felvonultat. Egészen pontosan 160,9 x 81,2 x 8,4 milliméteres a térfogata, a tömege pedig bő 200 gramm (208 pontosan). Az okostelefon két színváltozatban lesz megvásárolható, a hölgyek számára készült egy aranyba burkolt variáns, az urak pedig az ezüstös kivitelt részesíthetik előnyben. Végül ki kell még arra is térnünk, hogy C-típusú USB csatlakozó került a gépezetre, szóval ilyen téren már előre tekintettek a tervezők.
Jól felszerelt dobozban érkezik az Energy XL.
A BLU Energy XL 300 dolláros ajánlott fogyasztói ár kíséretében vált elérhetővé az Amazon kínálatában. Ezzel az árcetlivel a különleges vonásai nélkül aligha tudna érvényesülni, de így a hatalmas megjelenítője és a rendkívül izmos akkumulátora segíthet az eladásokban. Viszonylag kevés olyan vetélytársa akad, ami tényleg hasonló paraméterekkel rendelkezik, és ez lehet a sikerének kulcsa.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. rfj1989
2016.07.07. 14:40
Fordult a kocka... régen a kijelző, ram meg esetleg a tárhely volt a szűk keresztmetszet a középkategóriás telóknál, most ezek mind megvannak és nincs ami kihasználja őket mert egy gyenge procit raknak bele... a mali T720 mp3 csak arra elég, hogy a rendszert mozgassa és a kamerát kiszolgálja, a játékok már akadozni fognak rajta fullHD felbontás miatt. A proci részt is vehették volna kicsit erősebbre, legalább az egyik 4-es fürtöt feltolhatták volna 2Ghz-ig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706...
2016.07.07. 17:43
Egyéni ártalom. Ha egymás fölé rakjuk már egy halom. -tapacsosokosság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!