iPon Hírek

Blu-ray: rivális nélkül is kevés lejátszó fogy

Dátum | 2008. 05. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A HD-DVD február közepén végleg feladta a kilátástalan küzdelmet, amelyet a Blu-ray ellen folytatott az elmúlt idők során. Sokan úgy gondolhatnák, hogy a HD-DVD eltűnésével valamelyest fellendült a Blu-ray forgalma, ám a valóságban ez sajnos nem így van: a Blu-ray lejátszók forgalma csökkenést mutat. A New York Times Bits névre hallgató blogja arról értesült, hogy az NPD stratégiai megfontolásból visszatartja a forgalommal kapcsolatos pontos adatokat.


Az NPD ezzel együtt azért néhány adatot közölt a forgalommal kapcsolatban, ám ezek - ahogy a New York Times is rámutatott - sajnos nem túl szívderítőek: a Blu-ray lejátszók forgalma januárról februárra félelmetes mértékben, mintegy 40%-os esést mutatott. A folyamat március folyamán megállni látszott, ugyanis az eladások kis mértékben, nagyjából 2%-kal emelkedtek. Ezzel egy időben azok iránt a DVD lejátszók iránt, amelyek képesek a hagyományos minőségű videókat HD felbontásra méretezni, éves szinten 5%-kal nőtt a kereslet. A hagyományos DVD-lejátszók forgalma ezzel egy időben 39%-kal csökkent.

Ezeket a számokat egyáltalán nem nehéz értelmezni. A New York Times egy másik elemzésből is idézett, amely az Abi Research-től származik. Ebben a felmérésben arra a következtetésre jut a vállalat, hogy az emberek azért nem váltanak HD felbontású formátumra, mert egyszerűen nem látják a különbséget a hagyományos DVD és a Blu-ray filmek között. A másik ok az, hogy a felbontást javítani képes DVD-lejátszók ára átlagban 70 dollár körül mozog, ezzel szemben a BLu-ray lejátszókért még mindig 300 dollár fölötti árat kell fizetni, de visszatartó ok az is, hogy a felhasználók egy részének nincs internet hozzáférése, amely viszont szükséges lenne néhány Blu-ray extra kihasználásához.

Az NPD állítása szerint a Blu-ray jövője - illetve forgalma - a következő időkben továbbra is bizonytalan marad mindaddig, amíg a lejátszók ára nem esik a 200 dolláros szint köré.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.01.29. 13:52
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!