iPon Hírek

Bluetooth-ból is szabvány az energiatakarékosság

Dátum | 2009. 12. 18.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Hivatalosan is elfogadta a Bluetooth Special Interest Group az új, alacsony fogyasztású szabványt, melyet kifejezetten arra terveztek, hogy a készülékek a lehető legkevesebb energia felhasználásával intézzék az adatközlési feladataikat.

Ami pedig e célkitűzés megvalósításának konkrét mikéntjét illeti, alapvetően arról van szó, hogy az adatok nagyon rövid, villanásnyi csomagokban kerülnek elküldésre; optimális körülmények között így legfeljebb 1Mb/s-es átviteli sebességet lehet elérni.

Ami persze nem túl gyors, de a testület így is kellően hatékonynak ítélte, annál is inkább, hogy az energiatakarékosság célkitűzését maximálisan megvalósítja, és kellően kíméli az akkukat is. Emellett továbbra is minimális a várakozási ideje, a hatótávolsága pedig közel 100 méter (98,4).

Ez az új szabvány részét képezi majd az egyelőre még befejezetlen 4.0-s Bluetooth specifikációnak is, de már 2.1-es és 3.0-s készülékeken is alkalmazható. A szabvány egyik legfőbb támogatója a Nokia, de persze rajtuk kívül még számos más vállalat is él majd vele.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!