iPon Hírek

Bolygók lehetnek a Tau Ceti körül

Dátum | 2012. 12. 19.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy angol csillagászok vezette nemzetközi kutatócsoport öt exobolygó nyomára bukkant egyik legközelebbi szomszédunk, a Tau Ceti körül. A 12 fényévnyire található csillag hőmérsékletében és fényességében olyannyira hasonlít a Naphoz, hogy a földön kívüli életet kutató rádiócsillagászok egyik első célpontja volt a hatvanas évektől kezdve. A Tau Ceti a Hertzsprung–Russell-diagram fősorozatába eső, G színképtípusú csillag, hasonlóan a Naphoz és az Alfa Centaurihoz. Az ismert csillagok mindössze négy százaléka esik ebbe a kategóriába. És bár az említett Alfa Centauri is rendelkezhet bolygóval, a Tau Ceti nem egy több csillagból álló rendszer része, így kísérői valószínűleg kiegyensúlyozottabb körülmények között alakulhattak ki, mint legközelebbi szomszédunk esetében történhetett. (Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy ez az élet kialakulása szempontjából pozitív vagy negatív vonás, de a többség egyetért abban, hogy az egy csillagból álló rendszerekben nagyobb esély van bolygók formálódására, és arra is, hogy ezek az égitestek megmaradjanak anyacsillaguk körül.)

A Hertfordshire-i Egyetem kutatója, Mikko Tuomi és kollégái több mint hatezer Tau Cetiről készült felvételt elemeztek chilei, ausztrál és hawaii műszerek megfigyeléseit felhasználva. Analízisük alapján úgy tűnik, hogy a csillag mozgását több közeli égitest gravitációs hatása is befolyásolja. A szakértők szerint a legvalószínűbb, hogy öt bolygóról van szó, amelyek 2-7 földtömeg közötti méretűek.

A csillagászok által felvázolt modell alapján mind az öt égitest közelebb kering csillagához, mint a Mars a Naphoz, mivel azonban a Tau Ceti csak a Nap energiájának 45 százalékát sugározza ki magából, jóval beljebb tolódnak az úgynevezett élhető zóna határai, mint a mi rendszerünk esetében. A három legbelső égitest, amelyek 14, 36 és 94 földi nap alatt kerülik meg csillagukat, valószínűleg még így is túl forró ahhoz, hogy életet hordozzon.


A kutatók szerint a negyedik bolygón lehet a legnagyobb esély az élet jelenlétére, még akkor is, ha ez az égitest négyszer olyan nehéz, mint a Föld. A Tau Ceti e jelű bolygó kicsit közelebb esik csillagához, mint a Vénusz a Naphoz, és 168 nap alatt ér körbe pályáján. A legtávolabbi bolygó nagyjából a Marsnak megfelelő messzeségben kering, és felszínén 640 földi napig tart egy év.

A szakértők persze figyelmeztetnek arra is, hogy az általuk felvázolt modell csak az egyik lehetséges magyarázat a csillag mozgásában megfigyelt változásokra. A közelebbi vizsgálatok során kiderülhet, hogy kevesebb és más távolságokban keringő bolygókról van szó, vagy akár az is lehetséges, hogy nincsenek is kísérők, hanem valami más okozza az észlelt anomáliákat. Gregory Laughlin, a Kaliforniai Egyetem szakértője szerint azonban a kutatócsoport csodálatra méltó munkát végezett a rendelkezésükre álló adatokkal. A szakértő azt is hozzátette, hogy nagyon frusztráló tud lenni az a tudat, hogy pont a legérdekesebb, Földhöz hasonlóan apró exobolygók detektálása a legnehezebb feladat. Ezek felfedezéséhez rengeteg adatot kell begyűjteni egy-egy csillagról, majd az adathalmazban megtalálni az esetleges bolygók nyomait, elkülönítve ezeket a háttérzajtól, a mérési hibáktól és egyéb hatások eredményeitől.

Nem tudni tehát egyelőre, hogy a modell helyes-e, de kétségkívül nagyon jól passzol a mért adatokhoz, ami egy rendkívül érdekes bolygórendszer létezésének lehetőségét veti fel. A felfedezés megerősítése akár egy évtizedig is eltarthat, a szakértők azonban remélik, hogy eredményeik nyilvánosságra hozásával felgyorsíthatják ezt a folyamatot, és valaki előbb is módot talál az elképzelés igazolására. Ha a rendszer valóban úgy néz ki, ahogy a szakértők felvázolták, akkor a Napnál kétszer idősebb csillag körül bőven lehetett ideje kifejlődni az életnek, és az ottani élőlények akár már messze túl is haladhattak minket technológiai fejlettségben. Ami egyben meg is magyarázhatja, hogy eddig miért nem próbáltak kapcsolatba lépni primitív fajunkkal.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. mataczadri...
2012.12.19. 15:34
Miért biztosak benne a kutatók hogy olyan, és csakis olyan körülmények között jöhet létre élet mint ami itt van?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. NimKorko matac...
2012.12.19. 15:57
Nem biztosak benne, viszont csak a szén alapú életet ismerik, így csak azt tudják, hogy ezen az alapon létezhet más hasonló civilizáció is.
Viszont nincs kizárva a többi sem, csak az biológiai körökben élettelennek tekintik, mert nem szénhidrogénekből áll össze. Ha jól tudom, de majd az asszonytól megkérdem, ő biológus, jobban vágja.

Amíg nem tudják definiálni, hogy mi élő és mi nem, addig csak a mifajtánkra hagyatkoznak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. kiskoller NimKo...
2012.12.19. 16:28
Pontosan. Értelmetlen azon agyalni, hogy hol alakulhat ki a tőlünk eltérő élet, mert erről semmit sem tudunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Edviiin89 kisko...
2012.12.19. 16:56
Azért nem teljesen értelmetlen. Aki vágja a kémiát meg a fizikát, de úgy komolyabban az kiagyalhat okos dolgokat. Mint például szilíciumalapú, ammóniaalapú élet és azt is hol fordulhat elő ezeknek megfelelő környezet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. MZperX75
2012.12.19. 17:41
NimKorko

Amíg nem tudják definiálni, hogy mi élő és mi nem, addig csak a mifajtánkra hagyatkoznak.


Ez biza így van.

szegények igen csak messze keresgélnek a megoldástól,az sem kizárt,hogy itt a földön is létezik nem szerves alapú élet,csak hát ugye mindenki a szerveből indul ki.
Sokat kell még szívniuk ,hogy ez változzon.
OFF
Carlos Castaneda(Belülről izzó tűz-a nem szerves lények című fejezet)
Vagy 15-16 éve olvastam,de ajánlom mindenkinek aki szív vagy szívott

OFF
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Terror
2012.12.19. 17:48
Nekem a suliban még azt tanították, hogy élőlénynek tekinthető minden szerveződési forma, amely anyagcserét végez és reprodukálni tudja önmagát. Mivel ez húsz éve is tananyag volt, nem igazán értem azt a kijelentést, hogy "nem tudják definiálni" mi az élet. Amúgy ebben a definícióban nincs szó arról, hogy egy élőlénynek szénalapúnak kell lennie.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. spdrfx
2012.12.19. 18:18
Edviiin89: Kiagyalni ki lehet, viszont a valosagban a szilicium alapu elet -jelen tudasunk szerint- nem letezhet. A szilicium atomja tul nagy (egyel tobb elektronheja van mint a szennek- ezert hosszu lancokat, molekulakat nem tud alkotni mert instabil lesz es szetesik. A legjobb model ami elmeleti alapon letezik az a szentol egyel jobbra-egyel balra levo atomokbol kihozni valami hasonlot, a bornak es a nitrogennek "atlagolva" olyan tulajdonsagai vannak mint a szennek, lehet beloluk hosszu stabil molehulakat epiteni amik hidrogennel vannak "megtuzdelve"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Fireprism
2012.12.19. 20:00
Remélem észbe kap a tudóstársadalom és újra elkezdenek kacsingatni kifele és nem távcsövekkel hanem rengeteg szondával .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!