iPon Hírek

Bolygónk változó arcát mutatja be a Google új projektje

Dátum | 2013. 05. 10.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Google újonnan közrebocsátott projektjének köszönhetően különböző időpontokban készült, egymás után fűzött műholdfelvételeken figyelhetjük meg a földfelszín elmúlt három évtizedben bekövetkezett változásait. Az Egyesült Államok Geológiai Kutatóközpontjával (USGS), a NASA-val és a TIME magazinnal közösen megvalósított Google Earth Engine egy több millió műholdképből álló globális térkép, amelynek segítségével térben és időben egyaránt bebarangolhatjuk bolygónk felszínét, legalábbis ami az 1984−2012 közti időszakot illeti. A képek nagy részének a NASA és a USGS együttműködésében folyó Landsat-program a forrása. Az 1972 óta működő projekt keretében felbocsátott műholdak elsődleges célja pontosan a Föld változó arcának megfigyelése és megörökítése. A korai, szalagokon tárolt felvételeket 2009-ben kezdték feldolgozni a Google szakértői, összesen több mint kétmillió képet, vagyis 909 terabájtnyi adatot digitalizálva. A nagy felbontású felvételeket aztán a Carnegie Mellon Egyetem technológiáját felhasználva alakították át böngészőben is könnyen kezelhető animációkká.

A főoldalon néhány különösen érdekes, 1984 óta sokat változó területet emeltek ki az üzemeltetők, így megfigyelhetjük, hogyan emelkedtek ki a Dubai partjainál a tengerből a különféle mesterséges szigetek, mekkorára nőtt Las Vegas városa ez alatt az időszak alatt, és saját szemünkkel követhetjük nyomon az Aral-tó pusztulását, az Urmia-tó kiszáradását, vagy éppen a szaúdi öntözőcsatornák kiépülését. A kiemelt képsorokon kívül azonban a Föld bármely pontjára rákereshetünk, és lefuttathatjuk az elmúlt csaknem három évtized történetét bemutató műholdfelvételek sorát. Budapest esetében például remekül megfigyelhető az M0-s körgyűrű kiépülésének folyamata.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Sytyx
2013.05.10. 13:28
Azaz megnézhetjük milyen tökéletesen pusztítjuk el a bolygónkat. Remélem azért az emberiség kipusztulása után marad esély a Földön az életre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Stormrage
2013.05.10. 14:20
azert nem egeszen, a fold torteneteben mindig is voltak periodikusan felmelegedesek amikor tavak tuntek el, leheto erdok valtak sivatagga, es mindig is voltak nagy lehulesek/jegkorszakok, amikor sivatagok kerultek olyan zonaba, hogy tavak/novenyzet alakult kis, es ezzel egyutt az elet is felpezsdult ott, persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy az ember nem jatszik szerepet a kornyezete alakulasaban, de amikor a fold ember kozremukodese nelkul is ilyen nagymerteku valtozasokat tud eloidezni, akkor nehez meghuzni mi az ember es a fold munkaja kozotti hatar. persze torekedni kell a jora, de amit most elvesz a termeszet, mert sivatag lesz, azt mashol visszaadja, hisz volt olyan, amikor anno meg magyarorszag is tenger alatt volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. MZperX75
2013.05.10. 15:06
Sytyx Kevesek vagyunk mi ahhoz!

Stormrage kolléga jól mondja,többször pusztult ki majdnem teljesen az élet a földön,az ember nem sok vizet zavar ebben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Sytyx
2013.05.10. 15:21
Ha ilyen álomba ringatja sok ember magát akkor az elég baj. Vannak természetes folyamatok, de azok lassúak általában. Bár egyszerűbb kezünket mosni és azt állítani, hogy mi nem tehetünk semmiről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomchee
2013.05.10. 22:37
Voltak ilyen változások igen... csak hogy ezek nem pár év tized alatt zajlottak le... -.-"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szefmester
2013.05.10. 22:54
jaja.. voltak amik pár hét alatt... Lásd egyik másik vulkán kitörése és szigetek eltűnése, a yellowstone park alatti hotspotok, vagy egy két méretesebb űrkavics lezuhanása utáni hirtelen változás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Galanodel
2013.05.11. 01:09
Na és ezen gyors változásokat hogy hívják? Katasztrófáknak! Na, itt arról megy a vita, hogy jelenleg mi is egy ilyent idézünk elő, miközben sokan azzal nyugtatják magukat, hogy ez amúgy is megtörténne... Bár így jobban belegondolva valóban jók a példáid, egyiket sem szeretném átélni (majd a fajok 90%-ával együtt eltűnni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!