iPon Hírek

Bolygónyi távcsővel fotóznak fekete lyukakat

Dátum | 2017. 04. 07.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A szakértők a galaxisunk közepén található szupernehéz fekete lyukat és a Virgo-halmazban található M87 galaxis központi égitestjét szeretnék lencsevégre kapni, és ha sikerrel járnak, új információkat deríthetnek ki ezen rejtélyes égitestek működésével és az univerzumot vezérlő erőkkel kapcsolatban is. A műveletet az Event Horizon Telescope (EHT) révén hajtják végre, amely nyolc rádiótávcső együtteséből áll össze. Ezek a teleszkópok április 5–14. között négy vagy öt éjszakára egyetlen, bolygónyi teleszkópot alkotnak. Mindegyikük a Tejútrendszer közepe felé irányul, hogy minden rádióhullámot rögzítsen a Sagittarius A* és az M87 fekete lyukának irányából. A távcsövek egy éjszaka alatt összesen 2 petabájt adatot generálnak, és a remények szerint adataikból az eddigi első kép rajzolódhat ki egy fekete lyuk eseményhorizontjáról, és a körülötte keringő fényes anyagról. „Az eseményhorizontok régóta a tudományos mitológia részét képezik, de most először kézzel fogható valósággá válhatnak” – mondja Heino Falcke, a hollandiai Radboud Egyetem kutatója, a nemzetközi együttműködés egyik résztvevője. „Elvégre látni annyi, mint elhinni.”
A tényleges képekre egy darabig várnia kell majd a nagyközönségnek, azok ugyanis csak jövőre lesznek készen a publikációra. A szakértők a szimulációk alapján viszont elég pontosan sejtik, hogy mit fognak látni, feltéve persze, hogy nincsenek óriási tévedések az elfogadott teóriákban. A fekete lyukak erős gravitációja a fényt is meghajlítja, így a forgó égitestek Föld felé közeledő oldalán egy fényes sarló látszik, a forgás közben távolodó részek viszont halványabbak lesznek, állítják a szakértők. Ha mindezt sikerülne rögzíteni, talán választ lehet majd adni arra a kérdésre, hogyan formálódnak a fekete lyukak pólusain létrejövő anyagsugarak, amelyek közel fénysebességre gyorsult részecskékből állnak. Az EHT mostani működése csak az első lépés a több évtizedes együttműködésben. A tervek szerint a jövőben még többször sor kerül hasonló megfigyelésekre, amelyekbe az idők folyamán egyre több távcső kapcsolódik be. Ezen megfigyelések során a szakértők azt remélik, hogy közelebb kerülhetnek az olyan rejtélyek megfejtéséhez, mint hogy hogyan működik a gravitáció nagyon nehéz objektumok körül, illetve hogyan fér össze ez utóbbi és az nanoszintű jelenségeket leíró kvantumelmélet. Falcke úgy sejti, hogy a két elmélet összekapcsolásában kulcsszerepet kaphat az eseményhorizont működésének megértése. A szakértő szerint a megfigyelések során valami újdonság fog kiderülni erről, ami segíthet megérteni, hogyan működik a világegyetem.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. zorrd023
2017.04.07. 21:17
Azért ne vicceljünk már: "Bolygónyi távcsővel fotóznak fekete lyukakat" max a Bolygón lévő távcsövek egy részét összefogó projekt. Ami előre lépés lehet az eddigiekhez. De nagyon messzi van a Bolygónyi távcsőtől ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba zorrd...
2017.04.07. 21:29
Azért bolygónyi, mert együttesen akkora a felbontásuk, mint egyetlen bolygónyi átmérőjűnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. zorrd023 ChoSi...
2017.04.07. 21:38
Fizikailag nem jön ki. Max hogy sokkal jobbak együtt. De 8 "kicsi" együtt nem egy bolygó átmérő. Még kisbolygó sem. (Ha építenének egy bolygónyit és azzal lenne partiban. De még nem építettünk olyat. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester
2017.04.07. 23:11
Fúúú de nem érted..

Négyzetkilométeres teleszkóp angol leírása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ChoSimba zorrd...
2017.04.08. 10:26
2db is bolygónyi átmérőjű, ha a bolygó átellenes pontjain vannak. Nem függ a darabszámtól a felbontás. A darabszám csak a fényerőt növeli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. macman507
2017.04.08. 18:30
Ez a bolygónyi távcső/teleszkóp akkor sem helyes megfogalmazás, szerintem.
Ez így azt sugallja, hogy van egy akkora távcső, mint egy bolygó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba macma...
2017.04.08. 18:57
Hát, olyan nem lesz itt legalább 1000 évig
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zorrd023 macma...
2017.04.09. 14:17
Szia. Én nekem is a bolygónyi szóra keletkező képzavarral van bajom. Mégis jött a hülye vagyok válasz.. ( Oké hogy a felbontásuk nagy, de fizikai kiterjedésre gondolnának a legtöbben. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka ChoSi...
2017.04.10. 20:40
"A darabszám csak a fényerőt növeli."

Rádióteleszkóp.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba fofok...
2017.04.10. 22:42
Mi van vele ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!