iPon Hírek

Bolygórendszer az univerzum hajnaláról

Dátum | 2012. 04. 06.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Széles körben elfogadott az az elképzelés, miszerint a bolygók a fiatal csillagok körül megfigyelhető gáz- és porkorongban, az úgynevezett protoplanetáris korongban keletkeznek. A folyamattal kapcsolatban számos kérdés vár válaszra, a legalapvetőbb talán az, hogy mi kell ahhoz, hogy a rendelkezésre álló anyagból bolygó keletkezzen. Jelenleg már több mint 750 exobolygót ismerünk, így elég nagy minta áll rendelkezésre annak megállapítására, hogy a különféle bolygórendszerek igen változatosak lehetnek. A különbözőségek ellenére azonban megfigyelhetők bizonyos szabályszerűségek is: a statisztika alapján elmondható, hogy minél több elemet tartalmaz hidrogénen és héliumon kívül egy csillag, annál nagyobb eséllyel rendelkezik bolygókkal.

Felmerül tehát a nagy kérdés: ha eredetileg a világegyetem gyakorlatilag csak hidrogént és héliumot tartalmazott, akkor hogyan keletkezhettek a korai időszak bolygói? A nehezebb elemek túlnyomó része a csillagok belsejében jött létre bizonyos idő elteltével, és aztán szupernova-robbanások révén került ki az űrbe. Ha viszont a bolygóformálódáshoz fémben gazdag csillagra van szükség, akkor elképzelhető, hogy az alacsony fémtartalmú csillagoknak egyáltalán nem lehetnek bolygóik? Ha ez a helyzet, akkor viszont létezik a kozmikus történelemben egy olyan időpont, amely előtt nem keletkezhetett bolygó (legalábbis nem az általunk ismert módon), mivel a csillagok fémtartalma nem érte el az ehhez szükséges küszöbértéket.

Protoplanetáris korong
A heidelbergi Max Planck Intézet kutatói és európai kollégáik felfedeztek egy bolygórendszert, amely választ adhat a kérdésekre. A felfedezésről szóló tanulmány az Astronomy and Astrophysics oldalain jelent meg. A kutatók  kifejezetten fémben szegény csillagokat vizsgáltak, és így bukkantak rá a HIP 11952 jelű csillag két kísérőjére. A csillag a Cet csillagképben található, mintegy 375 fényévre a Földtől, és korát csaknem 13 milliárd évre becsülik. Két bolygója 290, illetve 7 nap alatt kerüli meg. A bolygókban semmi különös nem lenne, ha nem egy fémben ennyire szegény és ennyire idős csillag körül keringenének.

A bolygók formálódásának klasszikus modellje szerint a HIP 11952-höz hasonló csillagok körül nagyon kicsi az esélye bolygók kialakulásának. „2010-ben akadtunk rá az első fémben ennyire szegény rendszerre, a HIP 13044-re. Akkor azt hittük, hogy egyedi esettel van dolgunk, de mostanra úgy tűnik, hogy több bolygó lehet a fémszegény csillagok körül, mint azt gondoltuk” ‒ mondta el Veronica Roccatagliata, a Müncheni Egyetemi Obszervatórium munkatársa.

A HIP 11952 és bolygói
A HIP 13044 azért is nagy hírnévre tett szert, mert valószínűleg egy másik galaxis maradványa, amelyet évmilliárdokkal ezelőtt elnyelt a Tejútrendszer.

A HIP 11952 másik érdekessége a már említett életkora: 12,8 milliárd évével az egyik legidősebb ismert rendszer, és csillagászati léptékben nagyon közel van a Naprendszerhez, így jól tanulmányozható. Egy ilyen korú rendszerben a bolygók jelenléte arra utal, hogy ez utóbbiak a világegyetem létrejötte óta folyamatosan keletkeztek, és korai formálódásuk valószínűsíthetően más módon zajlott, mint a későbbi keletkezésű bolygók esetében történt. „Olyan mintha régészeti lelőhelyre bukkantunk volna a saját udvarunkban” ‒ mondja Johny Setiawan, a Max Planck Intézet csillagásza. „Amikor ezek a bolygók létrejöttek, még a Tejútrendszer is csak újszülöttnek számított.”
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tibaimp
2012.04.06. 17:51
Azon a 13 milliárd éves bolygón, ha alakult ki értelmes élet, az tudhat valami. Mondjuk 9 milliárd éves evolúció és fejlődés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Gardener
2012.04.06. 18:44
Üdv.

"a világegyetem kezdetei óta" - tudtommal csak egy kezdete volt

"azért is nagy hírnévre tett szert" - szerintem értelmesebb lenne így:
"azért is tett szert nagy hírnévre"

Peace
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Nightfury
2012.04.07. 14:52
köszönjük mr.nyelvtan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zsabzsab
2012.04.07. 22:28
Gardener

"azért is nagy hírnévre tett szert"- szerintem ez így jó,mert felsorolást folytat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. waresz
2012.04.09. 11:38
Ezek a feltételezések, amik megdőlnek sorra. Bolygót is találtak, ami ellentmond a többinek. Szivacsos szerkezetű állítólag.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2012.04.10. 11:21
Talán csak "szökevény" bolygókat vonzott maga köré a csillag. Amekkora az univerzum 100%, hogy történik ilyen szép számmal. Ebből a távolságból meg szerintem azt nem tudják megmondani, hogy tényleg a csillag körül alakultak-e ki azok a bolygók, vagy mondjuk csak 1-2 milliárd éve álltak pályára körülötte. Ennek szerintem nagyobb a valószínűsége, mint hogy ősi csillagködökben alakuljon ki bolygó. Kivéve persze ha voltak az univerzum őskorában olyan robbanások, amiknél keletkezhettek megfelelő gázhalmazok. Ez is elképzelhető, tehát a bolygók is lehetnek ősiek, de egy ősi csillag köré talán csak a gravitációs terek ütközésével kerülhet. Szóval még ne örüljenek, hogy lehet megcáfolják a bolygók kialakulásáról szóló elméleteket, mert lehet pont megerősíteni fogják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!