iPon Hírek

Bőrével is „lát” egy gekkófaj

Dátum | 2014. 07. 24.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Amikor Domenico Fulgione azzal kísérletezett, hogy fali gekkókat helyezett sötét színű felszínekre, azt látta, amit előtte már sokan megtapasztaltak. A szúrós bőrű, piciny gyíkok színt váltottak: eredeti, krémszínű kültakarójuk egy órán belül sötétebb árnyalatot vett fel, amelynek révén könnyebben el tudtak rejtőzni új környezetükben. Fulgione azonban ezt követően kipróbált valamit, amit előtte senki: bekötötte az állatok szemét. A gekkók így is színt váltottak, ha új felületre kerültek. De vajon honnan tudhatja egy állat saját színét a környezethez alakítani, ha nem képes látni az új körülményeket? A szakértő és kollégái fontos lépést tettek a rejtély megfejtése felé, amikor megismételt kísérleteik során a gekkók törzsét takarták le fejük helyett. Ez alkalommal az álca kudarcot vallott. Bár az állatok kitűnően látták, hogy mi van körülöttük, sokkal kevésbé voltak képesek bőrük színét a felület árnyalatához igazítani, mint bekötött szemű társaik.
A bizarr eredmények akkor kezdtek értelmet nyerni, amikor a szakértők elemezni kezdték a gyíkok bőrének összetételét. Kiderült, hogy az állatok kültakarójában tetemes opszinkészletek rejtőznek. Ez a fényérzékeny fehérje pedig kulcsszerepet tölt be az állati látásban, és így az ember látószervében is. Amikor a fény belép a szemünkbe, a retinánkban található opszinok indítják be azon kémiai reakciók sorát, amelyek eredményeként jelek indulnak meg az agyban található látóközpont felé. A fali gekkó szemében szintén akad a fehérjéből, az opszinok azonban az állat törzsét borító bőrben is bőségesen előfordulnak. Különösen sok van a fehérjéből a gekkók horpaszában, vagyis az ágyéki régióban, a sötét pigmenteket tartalmazó, melanofóráknak nevezett sejtekben. A szakértők úgy vélik, hogy ezek a sejtek az opszin révén képesek észlelni a környező fényviszonyokat, és automatikusan ezekhez igazítani a gekkó színét. A kutatók elmélete szerint ez a fajta „bőrlátás” teljesen függetlenül működik a szemektől, és talán az agytól is.
A jelenség nem érte teljes meglepetésként a kutatókat, mivel az állatvilágban akadnak más olyan fajok is, amelyek képesek hasonlóra. A halak néhány képviselője szintén valószínűsíthetően a bőrében található opszinoknak köszönhetően képes a színváltásra. 2010-ben Lydia Mäthger és Roger Hanlon igazolta, hogy a tintahal is így tesz. A polipok közeli rokona rendkívül gyorsan képes bőrszínét a környezethez igazítani, ugyanakkor teljesen színvak, ami megerősíti azt az feltevést, miszerint a „bőrlátás” független a szemekkel való látástól. Az opszinok jelenléte ugyanakkor önmagában nem jelent túl sokat. A szakértőkre vár a feladat, hogy mindezen említett állatokkal kapcsolatban igazolják, hogy a bőr sejtjeiben található fehérje ténylegesen reagál is a fényre, és jeleket küld a kültakaró más részeire, amely ennek hatására megváltoztatja színét. A gekkók esetében az is kérdéses, hogy miért az állatok horpaszában van a legtöbb opszin, amikor a legjelentősebb színváltás a hátukon zajlik?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. hunstree
2014.07.24. 09:29
"A gekkók esetében az is kérdéses, hogy miért az állatok horpaszában van a legtöbb opszin, amikor a legjelentősebb színváltás a hátukon zajlik?" Azért mert a háta felülről kapja az inputot így nappal mindig világos színű lenne éjjel meg sötét. Ezzel szemben a horpasza oldalra néz és így a környezet fényességét vagy szinét "látja", és ahhoz fog alkalmazkodni az égbolt helyett. Tök logikus.
Kérdés: ha 3 gekkót teszünk egymás mellé, akkor vajon a középső olyan színű lesz, mint a két szélső vagy esetleg kiátlagolja, vagy elég okos, hogy ne vegye figyelembe a környező gekkók színét?
Nem értem miért nem a lényeges kérdéseket teszik fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2014.07.24. 11:31
Az emeletes gekkóra kíváncsi lennék én is.

A gekkókat én most valami agyi szkennelésnek vetném alá, miközben lcd kijelzőre helyezném őket, és váltogatnám a "terep" színét... Mert kíváncsi lennék hogy mennyire agyilag változtatják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. dzsuz87
2014.07.25. 03:59
Szerintem nehéz a gekkókat egy helyben marasztalni, ha pedig leszedálod, nem változtatja a színét sem.

A kijelzőn tesztelés viszont biztos mondana újat. Én legelőször a mintázat bonyolultságát variálnám, mert mivel maga a látás és a vezérlés is egyszerű, csak néhány féle mintát képes utánozni. A teljesen egyszínűek és a túl tarkák gondolom nem mennek nekik, ahogy a természetellenes színek sem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Sunray
2014.07.25. 10:06
A kijelzos teszteles a cikk alapjan folosleges lenne. Ha a falra helyezett peldany "egy órán belül sötétebb árnyalatot vett fel", akkor aligha tudna a monitor valtozo kepevel tartani a versenyt. Ha meg orankent valtasz, akkor egy papirlap is eleg
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!