iPon Hírek

Börtönbeli aranybányák

Dátum | 2014. 10. 22.
Szerző | Freelancer
Csoport | JÁTÉK

A farmolás (sajnos) a legtöbb online szerepjáték elmaradhatatlan része, hiszen minél magasabb szintet érünk el, annál több pénzre van szükségünk karakterünk fejlesztéséhez. Arról nem is beszélve, hogy egyetlen, ritka varázskard, vagy mágikus komponens is jelentős előnyt hozhat számunkra, főleg a többi játékos ellen vívott harcban vagy kiélezett raideken. A fejlődő országok, és a harmadik világ java részében azonban komolyabb tétje van annak, mit is dobnak el haláluk után a szörnyetegek, mint ahogy azt képzelnénk. Ott ugyanis a farmolás nem játék, hanem sokak életét meghatározó üzlet. A bérfarmerek első számú székhelye pedig Kína, ahol százezernél is több ember számára jelentenek megélhetést az online játékok. Bár az iparág bevételei mindent összevetve konzervatív becslések szerint is elérik a hárommilliárd dollárt, az aranybányászatban, karakterfejlesztésben, és tárgykészítésben részt vevők közül kevesen gazdagodnak meg abból, hogy online szerepjátékokkal játszanak. A ranglétra legalján álló, ám a munka java részét végző munkások harminc és ötven cent közötti órabért tehetnek zsebre, míg főnökeik ennek a tízszeresét kasszírozzák be. Ám még ők is alul vannak fizetve a láncolat legvégén álló kereskedőkhöz képest, akik ötszörös-hatszoros haszonkulccsal dolgoznak. Vagyis a hetven-százhúsz forintért kitermelt, majd nekik hétszázért továbbadott javakat akár ötezer forintot is meghaladó nyereséggel is értékesíthetik, hiszen egy gazdagabb országban élő játékos könnyedén ki tud adni karakterenként akár több száz, vagy ezer dollárt is, hogy előnyhöz jusson.
A helyzetet tovább bonyolítja a kínai kormány felemás politikája. A népköztársaság vezetői ugyan 2009-ben rendeletileg tiltották be a virtuális pénz valódiért való eladását, de ennek nem sok foganatja lett, mert a máskor oly szigorú törvényhozók nem nagyon igyekeznek betartatni az intézkedést. Igaz, ez nehéz is lenne, hiszen a legendásan korrupt kínai állam tisztségviselői is masszívan profitálnak a virágzó, és egyre bővülő üzletből. Egyesek egészen odáig merészkedtek, hogy a „javító-nevelő” munkatáborokba zárt elítélteket arra kényszerítik, hogy napi tizenkét órában farmoljanak. Egy ilyen fegyenctelepről szabadult elítélt visszaemlékezései szerint háromszáz sorstársával együtt jóformán minden ébren töltött idejét a World of Warcraft előtt kellett hogy töltse, arany és jól eladható tárgyak után vadászva. Mindez első hallásra nem hangzik annyira borzasztóan, főleg ha figyelembe vesszük, hogy a lágerekben elsősorban nehéz és veszélyes fizikai munkát szoktak végeztetni a táborlakókkal. De valójában ez is ugyanolyan aljas, a testet és lelket egyaránt felőrlő kényszermunka, mint a bányászat vagy a kőtörés. Ezek az emberek egyetlen percig sem játszanak, hanem napi tizenkettő, vagy nemritkán tizenhat órán keresztül ugyanazt a pár cselekedetet ismétlik meg, akár szimultán egy tucat felhasználói fiókot kezelve. Aki pedig nem tudja teljesíteni a napi kvótát, vagy csak úgy ítélik meg róla, hogy lanyhul a munkatempója, azt az őrök kegyetlenül megverik. Ez a bánásmód csak egy fokkal rosszabb, mint az elvileg szabad farmerek élete, akiknek sorsa mindössze annyiban különbözik a rabokétól, hogy havonta egyszer szabadnapot kapnak, és élelmezésük, valamint lakáskörülményeik egy hajszállal jobbak, mint az elítélt bűnözőké. A legtöbben a már említett naponta a legjobb esetben ezerkétszáz forintos kereset mellé „béren kívüli juttatásként” ingyen kapnak a létfenntartáshoz elégséges ételt, valamint, a nyolc-tíz társukkal megosztott, matracokon kívül mást nem tartalmazó szobáikért sem kell fizetniük. Vajon úgy is élveznénk kedvenc játékainkat, ha szó szerint az életünk, vagy a testi épségünk múlna azon, milyen, és mennyi kincset szerzünk?
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Resike
2014.10.22. 17:42
Még akár sajnálni is tudnám őket, ha nem tudnám, hogy még kis hazánkba is létezek olyanok akik 200-300 ezer forintot "farmolnak" ezzel össze havonta, hogyha profi szinten űzik ezt.

Természetesen adómentesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Tibike1993
2014.10.22. 17:46
Ez eléggé durvának hangzik
Jelenleg nincs semmilyen függőségem, de volt egy gimis korszakom, amikor 2 éven át toltam. Így visszagondolva rettentő hülye voltam. Kimaradtam nagyon sok mindenből, csak azért, h 1-2 órával hamarabb hazajöjjek, mert az mennyit számít már. A tanulás se vett pozitív irányt, vmint egyéb testi problémák is keletkeztek, úgymint gerincferdülés, elhízás. Akkor persze élveztem a dolgot, de teljesen olyan volt így visszaemlékezve, mint egy börtön. Egy lánc, ami nem enged messzire. Borzalmas
Hála Istennek kinőttem, lefogytam, azóta elég komolyan sportolok, és még éppen időben észrevettem magam, és a tanulást is megtudtam húzni úgy az utolsó évemben, h egyetemre mentem. Soha többé játék! Az ember élvezi, de csak későn jön rá, h mit hagyott ki, és milyen korlátokat épített közben maga köré!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. pongracz6 Resik...
2014.10.22. 17:46
Az adómentesség gondolom azért szúrja a szemed mert szíveden viseled a politikusaink, cigányaink illetve az IMF sorsát akikre elmegy az adónk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Resike pongr...
2014.10.22. 17:48
Nem de azért nem mindegy hogy bruttóban kapsz valamit, vagy nettóban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. wishformor...
2014.10.22. 17:51
@Resike
nah mucca errol az allitasrol valamit, mert ezt igy nemhiszem, hogy 3 kilot ki lehet venni farmolassal. ha ez igy lenne akkor, az egyetmistak mondjuk laza munkatempoban 50-100 at ki tudnanak szedni, nem raklapolna senki a tescoban....
amugy meg mi az hogy profi szinten uzik a farmolast?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. pongracz6 Tibik...
2014.10.22. 17:52
A játék az ördögtől való! Tisztességes magyar ember fákat ültet, veteményest művel, juhokat és kecskéket tart. De legalább egy disznót a fürdőkádban. Ősszel az erdőt járja tüzelőért. Játékra, diszkóra, sportra nincs ideje mert az mind burzsoá úri passzió! Aki végzi a nép ellensége aki éjszakánként békaemberekkel társalog mint a KGBéla, szeretett Vezérünk népuralmának megdöntése céljából! De hamarosan 10 perc online játékra jön majd a 100 Ft-os adó, jajj lesz nekik! Aztán minden egyes levegővételre egy forint, hogy a sportolók is fizessenek többet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. pongracz6 wishf...
2014.10.22. 17:56
Biokertész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. PACSA Resik...
2014.10.22. 18:59
Resike azért megnéznélek téged ha naponta 12 órát kellene ugyanazt a gombot nyomogatnod. Ráadásul nem mindenki farmol össze 200 ezret. Mint ahogy nem minden külföldön dolgozó melós kap havi fél milla fizetést. Ajánlom neked a biztonsági ör melót. 16-24 órán nem kell semmit csinálnod. Viszont nem beszélgethetsz nem ülhetsz le nem sétálgathatsz . Tök jó meló 1 napig nem kell semmit csinálni és még fizetnek is, minimálbért 2 nap után megdöglesz az unalomtól. Szóval ne írkálj hülyeséget. Én sajnálom őket. Tudom milyen a kínai munkás élete. Nem 1 leányálom.. Hidd el.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Resike PACSA
2014.10.22. 19:46
Én egyáltalán nem a kínai farmerekről beszéltem. Valamint nem is az igazi gold farmerekről, hanem inkább az challange mode gold boosterekről, de szerintem teljesen mindegy, hogy mit farmolsz, a belefektetett idő/végeredmény a lényeg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Resike wishf...
2014.10.22. 19:51
Átlagosan egy challange mode booster 100 dollárt kapott egy 2 órás run-ért. Havi 10 run az már 220 ezer. Vagyis három naponta kellett ezért beleölnöd 2 óra munkát kb. Ezt az elmúlt 1,5 évben simán bárki meg tudta csinálni, aki képes volt 5-10 embert összekoordinálni rá, meg hirdetni magát. Eleinte 150 dolláros árak voltak amik aztán visszaestek 80 dollárra a verseny következtében, de szerintem ha 100 dolláros átlaggal számolsz az elég reális.

Amúgy meg ilyen árak mellett is vitték mint a cukrot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sinker
2014.10.22. 19:53
azt a 100$ osszad szépen 4 felé mert nem 1 ember csinálja a boostot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. PACSA Resik...
2014.10.22. 19:54
A belefektetett idő/végeredmény a lényeg. Ebben teljesen igazad van. Szerintem azért elég sokat kell a gép elött ülni vagy pofátlanul csalni, hogy megélj belőle, ráadásul Magyarországon még internetadót is vond le. Ami 1 hónap folyamatos játék után sok lesz. Persze a végén kihozzák hogy csak 700ft, de akkor is F*ck U Fidesz és a többi politikusnak....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Resike Sinke...
2014.10.22. 19:55
Egy boost 100 dollár per fő az 500 dollár par party.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sinker
2014.10.22. 19:57
Még is miről beszélsz? A boost úgy nézett ki, hogy 4 ember közé felvettek egy semmit nem tudót ő fizetett 100$ és a 4 játszani tudó elosztotta egymás között. Az 25$ / run nem kell bemutatni csináltam én is bár mi 100 eurót kértünk érte
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Resike Sinke...
2014.10.22. 19:59
Aha eleinte max, de már lassan egy éve 3-4 de néha még 5 ember is fizet utána, acc sharingel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Sinker
2014.10.22. 19:59
Szóval szerinted úgy ment itt a végén a challange mod hogy te vettél egy leadert 100$ ért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Resike Sinke...
2014.10.22. 20:05
Hát ha két óra alatt végezni akartál akkor igen. Ha kezdőkkel szerencsétlenkedni akkor ölhettél bele 5-10 vagy akár több órát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Sinker
2014.10.22. 20:07
Igazából lényegtelen, nem a boost a mozgató rugó ebben az üzletágban, hanem az 5 teljesen jól beállított AH zó farmoló botot futtató felhasználók, akik csak arra logolnak be a 6. accounton, hogy a gbankból kivegyenek napi szinten 100k goldot és eladják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Gorgonka Tibik...
2014.10.22. 20:09
Ez most kicsit off lesz Tibike postjára válaszolva, a bérfarmolást én is rossz dolognak tartom.

Azért ennyire nem kell démonizálni a dolgot szerintem. Én kb 7 évig WoWoztam rövidebb, pár hónapos szünetekkel. Volt amikor HC guildben, illetve volt amikor kicsit lazábban, casual módon raidelő guildekben játszottam. A HC korszakomban nem volt ritka a napi 12-16 óra játék sem és egyáltalán nem bántam meg. Életem egyik legszebb korszaka volt az és ezt úgy mondom, hogy azóta van egy nagyon jó munkám, egy megfelelő életem. Most is jól érzem magam, de sokszor eszembe jut, milyen szép idők is voltak azok.
Szerintem aki teheti és élvezi, egészen nyugodtan játszon, mert eljön az az idő, amikor majd a család vagy a munka miatt már nem jut annyi ideje rá. Én örülök, hogy olyan olyan megszállottan nyomtam annak idején.

Persze ez csak a játékra vonatkozik, a bérfarmolás borzalmas és szemét dolog, ráadásul a többiek játékélményét is rontja, simán bevenném a BTK-ba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MuldR
2014.10.23. 19:52
Szokjenek at az eszak koreai munkataborba...egybol visszasirjak majd a wowos munkatabort (napi 10-12 orat enis a gep elott rohadok, bar teny, hogy "kreativabb" munkaban mint a farmolas, de akkor is estere kiesik a szemem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706...
2014.10.24. 03:03
Ez a farmolásos munka kábé ugyanaz az mint a multiknál a gyári szalag mellett dobozolni egész hátra lévő idődben tizenkét órában hat órás órabérért. S igen ismételd élőben ugyanazt a folyamatot heti-hétnapon át, -kérem csüggedjünk!
A dolog legyen dolog,- ne pedig életre való kínzás, - edz annyit hogy épp gondolkodni tudj. - japánok kult.ban ez nincs is másképp: munka előtt ott kötelező a gimnasztikai gyakorlat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. s_erno
2014.10.27. 11:54
@Gorgonka
A napi 12-16 óra azért szerintem kicsit durva, de egyébként egyet értek. Ha van egy jó guild, vagy team akivel lehet menni raidelni stb, közben mennek voice chaten a poénok stb akkor az nem olyan rossz .) Emlékszem még anni tbc-nél amikor Magtheridonnál jártunk, raid leader (hunter) már vagy 5 perce rendezgeti a csoportokat, egyszercsak egy baromi nagy nyávogás és a petje bechargol. Macsek ráugrott a billentyűzetére
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!