iPon Hírek

Borús kilátások a noteszgépek szegmensében

Dátum | 2013. 02. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az első félév nem alakul majd valami fényesen Napjainkban, amikor a bizonytalan gazdasági helyzet hatásai az élet minden területére rányomják bélyegüket, a különböző piaci szegmensek is gyengébben teljesítenek, mint ahogy az elvárható lenne. A PC piacon is érezhetőek a negatív hatások, ám ezek mögött nem csak a kedvezőtlen gazdasági helyzet áll, hanem az a tény is, hogy a vásárlók az asztali és mobil számítógépektől elfordultak, helyettük pedig inkább a táblákat és az okostelefonokat választják.

A fenti tényezők miatt a noteszgépek szegmensében is visszaesés várható: az idei év első negyedévében az öt nagy ODM (Original Design Manufacturer), azaz a szerződéses noteszgép gyártó vállalatok 15%-kal alacsonyabb szállítási mutatóval számolhatnak, ugyanis az előző negyedévben tapasztalt 41,4 millió noteszgép helyett ebben a negyedévben csak 35,2 millió noteszgép kerül leszállításra. Az év első negyedévében a szezonális hatások miatt általában normális, hogy a negyedik negyedévhez képest visszaesés mutatkozik, ám ez a visszaesés most a megszokottnál is erősebb lesz. A helyzetet az sem javítja, hogy az ultrabookokból még mindig kevesebb fogy, mint ahogy azt a gyártók korábban várták, azaz ezek a konfigurációk még mindig nem elég népszerűek a felhasználók körében. Az elemzők szerint a helyzet az idei év második felében javulni fog, ugyanis az ultravékony noteszek és az ultrabookok iránti igény növekedésnek indul, ami pozitívan hat majd az ODM gyártók szállítási mutatóira is. Az ODM gyártók szállítási mutatói érezhetően csökkennek A világ 5 legnagyobb szerződéses noteszgép gyártója Tajvanon található. Ezeket a vállalatokat az OEM (Original Equipment Manufacturet) vállalatok foglalkoztatják, akik termékeiket kiszervezett formában, illetve bérgyártás keretén belül készíttetik velük. Az OEM vállalatok aztán saját márkanevükkel ellátva dobják piacra azokat a konfigurációkat, amelyek az ODM cégek műhelyeiből érkeztek. A nagy OEM vállalatok közül a HP tavaly szerveztek ki noteszgép gyártását a tajvani ODM vállalatokhoz: a cég a Quanta Computer, a Compal, a Wistron, az Inventec, a Pegatron és a Hon Hai szolgálatait veszi igénybe. A Lenovo hasonlóképp járt el, így a cég noteszgépei a Quanta Computer, a Compal, a Wistron és a Pegatron üzemeiben készülnek.

A Quanta Computer erőforrásait olyan neves cégek foglalják le, mint a HP, a Lenovo, a Dell, az Acer, az Asus, a Toshiba, az Apple, a Sony és a Fujitsu - azaz itt gyártat a piac nagy része. Nem meglepő hát, hogy a Quanta Computer az elsőszámú ODM partnernek tekinthető. A Quanta Computer a várakozások szerint több, mint 10%-os szállításimutató-csökkenést szenvedhet el az idei év első negyedévében, de ez nem veszélyezteti majd piacvezető szerepét. A második helyezett Compal esetében 5-10% közötti csökkenést prognosztizálnak az elemzők, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán tanyázó Wilstron szállítási mutatói 10%-kal csökkennek majd. A tajvani szerződéses gyártók kulcsfontosságú erősségei közé tartozik az alacsony gyártási költség, a rugalmasság, a rendkívül gyors reagálás, plusz a cégek magas minőséget is kínálnak, amiből szívesen profitálnak az OEM partnerek. Az ultravékony noteszek és az ultrabookok menthetik meg a notebook piacot Az ultrabookoktól sokat vár a noteszgép piac, ugyanis ezektől a konfigurációktól remélik, hogy segítenek fellendíteni a notebook szegmens forgalmát. Eddig ezek a konfigurációk nem teljesítettek úgy, ahogy az elvárható lenne: nem tettek szert megfelelő népszerűségre, így kevés fogyott belőlük. Idén új lendülettel szállhatnak harcba az ultrabookok, illetve az ultravékony konfigurációk. Javítja esélyeiket, hogy a korábbinál hosszabb akkumulátoridőt kínálnak majd, plusz a korábbinál rugalmasabbak is lesznek, ugyanis egyre több gyártó lát fantáziát a konvertibilis táblákban, amelyek ultravékony noteszgépként és táblaként egyaránt használhatóak. A tábla mód aktiválásához megoldástól függően hátra kell hajtani, vissza kell csúsztatni, illetve ki kell fordítani a kijelzőt, vagy csak egyszerűen le kell csatolni azt a dokkolóként funkcionáló, billentyűzetet is kínáló alsó részről. Az újdonságok esélyeit jelentősen növelheti majd a Haswell APU egységek érkezése, amelyek nagy teljesítményt kínálnak, ugyanakkor hatékony energiafelhasználás mellett is üzemelnek. Az új termékek esetében az érintőkijelzőkre hangolt Windows 8 is komoly szerepet kap majd. Az ODM piac a várakozások szerint az idei év második felétől kezdve állhat helyre, az év vége felé haladva pedig még növekedésre is számíthatunk. Az előrejelzések szerint idén a tavalyihoz képest 5%-kal több noteszgép leszállítására számíthatunk. Tavaly 156,9 millió notebookot szállítottak le az ODM gyártók OEM partnereiknek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. franc0
2013.02.27. 08:19
Sosem értettem igazán ezeket a felméréseket. Véleményem szerint ezek csak a marketinghadjárat részei.
Az aláírásomban szereplő kütyükön kívül még van asztali PC-m is, ezek közül messze a tablet a leghaszontalanabb eszköz. Ha nem lett volna ilyen olcsó, biztos nem vettem volna meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. princeps
2013.02.27. 08:50
franc0 nem értek egyet,egy átlag usernek egy tablet messze hasznosabb mint egy asztali pc vagy laptop, és még olcsóbb is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zotyesz
2013.02.27. 10:01
Mitől hasznosabb? Hacsak attól nem, hogy sz*rás közben is lehet netezni... Én nem élvezem pl az email írást rajta, nem szeretek rajta filmet nézni, nekem a tablet egy kiegészítő eszköz, ahhoz jó, hogy gyorsan megnézzek valamit, amikor nincs arra idő, hogy bekapcsoljam a nagy gépet. Meg néha kis játék. Szerintem túlértékelt az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Mano692
2013.02.27. 11:59
Azzal egyet értek, hogy az asztali gépek kimennek a divatból, viszont tapasztalataim szerint egyre inkább keresik a használt minőségi laptopokat. Tény, hogy aki nem akar játszani a gépen, annak a laptop sokkal jobb és olcsóbb megoldást jelenthet.
A tabletekről annyit, hogy nekem is volt már 3 féle androidos cuccom, de valahogy nem tudtam megbarátkozni velük, így eladtam őket. Hordozható eszköznek nálam az iphone a nyerő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. mtrx220
2013.02.27. 12:20
trend, gyerekek.
nem igaz, hogy nem látjátok ezt is ki kezdte el.
sok hülye veszi, a gyártók látják hogy kell egy újabb kütyü a népnek. mert miért ne kéne. ha a szaron is rajta van a logo, az is kell.
ez is egy lufi, olyan mint az okostelefon, a facebook, a casual játékok.
nem azért, mert sz*r lenne vagy nem érnének semmit ezek a dolgok. de hosszú távon, valamire való felhasználásra szerintem nem megfelelő eszköz a tablet. mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy van hozzá ugyanúgy kieg billentyűzet. mi a ráknak, ha ez egy kompakt gép?
nem beszélve arról, hogy pont annyi mint egy sokszor erősebb notebook. és azért legyünk őszinték, a tömege hiába kicsi ha gyenge és semmire sem való.
okostelefon mellé minek is tablet? mert kb vicc a kettő együtt.
lehet vele netezni ok. filmezni? szöveget gépelni érdemben? viccesebb.. divatcucc, múló trendek. semmi több.
arra való, amikor valaki már nem tudja mire b*ssza el a pénzét de tényleg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Smooth44
2013.02.27. 13:39
Don't panic!
Persze, csökken az új notebookok eladása, de ez nem azt jelenti, hogy akkor már senki nem használ notit, csak most már megvárják, míg atomjaira hullik, és majd akkor cserélik le. A váltásra fordítandó összegből pedig inkább tabletet és/vagy smartphonet vesznek.
Én világéletemben utáltam a notebookokat. A 80%-uk soha nem volt alkalmas igazán arra, amire kitalálták. Hordozható eszköznek nagyok és nehezek, üzemidő meg nevetséges. Otthoni használatra meg gyenge és felesleges - csakis PC. Ezért én spec PC+tablet párti vagyok.
Az emberek többsége pedig úgy van vele, hogy lecserélte volna az amúgy még 2évig tökéletesen működő gépét, amit 1-2éve vett, csak azért, mert már van újabb is, ezt meg már egy kicsit el is koptatta, meg is unta. De most itt egy újabb fényes marhaság, megveszi inkább azt, a maradék "hébe-hóba odaülök elé DVD-t írni, gépelni" egyéb marhaságra pedig jó lesz még az "öreg", nem túl sexy noti vagy PC.
A tablet jó irány végre, és igazán kiválthatná és ki is fogja tudni váltani a notikat (vagy azok nagyon nagy hányadát). De a PC-t (legyen az akármilyen méretű, erejű, de monitorra vagy TV-re kötött, nyomtatóhoz kapcsolható stbstb) nem fogja tudni - legalábbis a közeljövőben biztosan nem.
És sajnos az ultrabookok sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeimet. Továbbra is 80-120k tablet + 60-160k PC (igényeknek megfelelően) 250-350k ultrabookkal szemben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. patrik2991
2013.02.27. 18:11
1,5 éve vettem laptopot, ma ugyan ezt a gépet kapom ugyan azért az árért (1 fokkal nagyobb hdd-vel) szal mivel ilyen drasztikus ütemben esik az áruk (elég vicces nem? ) ezért én sem veszek, pedig már jó lenne...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2013.02.27. 18:58

Két szempontot járunk körbe: szerintünk jól döntenek-e az emberek eszközválasztáskor és lecserélés sűrűségét tekintve, és hogy a válság visszafogja a új szeközbeszerzéseket.

Válságnak kijózanító hatása van. Átfogó rendszerválság átértékeli az 1989-es naív reményeinket. A gatyára vetkőztetett felszabadított népek már nem olyan hálásak 1989-es felszabadításukért. Nekünk már közel a koporsó, gyermekeink meg jövőtlenek, a könyező országokkal együtt. Kevesen vannak a rendszerváltás nyertesei, a többiek szenvednek, vergődnek, napról napra keresve a túlélést.

Egyetemen komolyabb eszközvásárlásra igazából csak könyvelési csalással van pénz, tanítani meg önként dalolva tanítunk fejenként 20%-kal többet, és az idősebbeket pedig élve temetjük el kényszernyugdíjazással.

Ehhez a pusztításhoz már semmi köze az úgymond büdös kommunistáknak, kivéve, hogy buta módon vihogtunk fiatalon, amikor a kommunisták arról tanítottak minket, hogy a nyugati típusú kapitalizmus mindent felfal, ami útjába kerül és gyengébb nála. Márpedig a munkavállaló, azaz a nemzet zöme mindig gyengébb.

Eszközvásárlási döntésekben is kijózanító az átfogó válság, mert ma már érezhetően kevesebben látják úgy, hogy a néhány éves gépet le kell cserélni, mert az új jobb.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Insignia
2013.03.02. 13:55
Én most cseréltem le a laptopomat majdnem 5 év után... Mire vágynak a gyártók? Évente cserélgessem? Jelen esetemben laptopot 300ezres árkategóriából szoktam választani, hogy valami ütőképes hardvere legyen és azért szerencsére ott még nem tartunk, hogy 1 év alatt elévülne...
Egyébként meg arról kellene leszokniuk, hogy 1 laptopot 20millió variácóban próbálnak eladni... olyan amit akarok úgyse lesz... esetemben Lenovo Y580... i7-3630QM, nVidia GTX660M 2GB, 1TB HDD, gyárilag 4GB ram... na most nekem pont ramból kellett volna több... de szerencsére ahol rendeltem ott megoldották, hogy utólag belepakolták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!