iPon Hírek

Borúsabb képet fest az IDC új PC piaci előrejelzése

Dátum | 2015. 03. 18.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Ugyan az elmúlt év negyedik negyedévében erősödés mutatkozott a PC piacon, az idei évet mégis borúsan látják az IDC elemzői – borúsabban, mint a korábbi előrejelzés készítésekor. A vállalat szakemberei ennek megfelelően módosították korábbi előrejelzésüket: az új beszámoló szerint az idei év folyamán 4,9%-os csökkenés mutatkozhat globális szállítási mutató tekintetében, ami az előző előrejelzéshez képest 1,6%-kal borúsabb érték. Az IDC szerint az előrejelzés módosítására a különböző termékekkel, illetve a gazdasági környezettel kapcsolatos változások miatt volt szükség. A csökkenés rövidtávú lesz, jövőre már stagnálásra számíthatunk, ami egészen 2019-ig tarthat. Az IDC számai alapján szállítási mutatók tekintetébe a fejlett piacok a globális piac nagy részét felülmúlták a tavalyi év folyamán. A hordozható számítógépek esetében 10,8%-os, az asztali számítógépek szegmensében pedig 4,6%-os növekedés mutatkozott e területeken, így összességében 8,8%-kal nőttek a szállítási mutatók. Ez persze nem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a feltörekvő piacokon tapasztalható 9,5%-os csökkenést.
Erre az évre az IDC elemzői borús előrejelzést készítettek: szerintük PC szállítási mutatók tekintetében a fejlődő országok piacai 4,5-4,9% közötti csökkenést szenvednek el idén. A fejlett országokban 5,1%-os csökkenésre lehet számítani – az asztali számítógépek szegmensében 8,8%-os, a hordozható számítógépek részlegében pedig 2,9%-os szállítási mutató csökkenésre van kilátás. Fontos kiemelni, hogy az IDC szakemberei sajátosan értelmezik a hordozható számítógépek definícióját, így a fenti számokban nem szerepelnek a lecsatolható billentyűzettel rendelkező konvertibilis konfigurációk. Amennyiben e termékeket is számításba vennék, mindenképpen fényesebben alakulna a PC piac idei teljesítménye. Persze nem az IDC szakemberei az egyetlenek, akik borúsan látják a jövőt. Az Intel szakemberei nemrégiben módosították a vállalat negyedéves előrejelzését: a teljes árbevétellel kapcsolatos 13,7 milliárd dolláros várakozást nemrégiben 12,8 milliárd dollárra mérsékelték. Erre azért volt szükség, mert a vállalat szerint a vártnál kisebb kereslet mutatkozik az üzleti szegmensbe szánt asztali számítógépek iránt, illetve a PC gyártói láncban is alacsonyabbak a raktárkészlet-szintek, mint ahogy azt korábban várták. Ezzel együtt az amerikai dollár erős árfolyama sem igazán segíti az Intelt a nemzetközi eladási mutatók növelésében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. Whysper
2015.03.18. 14:24
Amikor veszel egy alaplapot CPU-t memóriát egy középkategóriás VGA-ért ne csodálkozzanak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. m76
2015.03.18. 15:33
Nem tudom mikor döbbennek végre rá, hogy egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón nem nőhet a fogyasztás a végtelenségig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester m76
2015.03.18. 16:56
Majd egy komolyabb reccs után elkezdenek agyalni, de a pénzemberek olyankor sem fognak eljutni arra a szintre hogy megértsék, és a jelenlegi gazdasági modellt akarják majd feltámasztani. Ami amint feléled, elindul a lejtőn ahogy kell....
A dinamikus fejlődés helyett a statikus fejlődést kellene preferálni.

Az emberek meg azért vesznek kevesebb PC-t mert aki ért hozzá az alkatrészeket vesz, és nem komplett gépet, aki meg nem az vagy tabletet vagy konzolt (netezni vagy játszani akar)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. MZperX75 m76
2015.03.18. 18:36
erről van szó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2015.03.18. 21:49
Nem is olyan rég még luxusnak számított az otthoni PC a világ minden részén. Nem úgy mint ma, hogy minden családban van legalább egy asztali gép. Inkább örüljenek hogy eddig eljutottak. Az is egy más tészta hogy ezek a felmérések a gyárilag elkészített PC-ket számolják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!