iPon Hírek

Botanicus Interactus

Dátum | 2012. 08. 09.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Touché után a Disney ismét előállt valamivel, ami ugyan első pillantásra kevéssé tűnik hasznosnak, viszont annál elmésebb: a Botanicus Interactus nevű rendszerrel bármilyen otthoni cserepes virágot érintésre érzékeny számítógépes perifériává alakíthatunk át.

Elegendő egyetlen drótot a virágföldbe dugni, és növényünk máris interaktív játékszerré válik, amely érzékeli, hogy pontosan hol értünk hozzá, illetve azt is, hogyha valaki csak megközelítette a virágot. A kapacitív technológián alapuló rendszer ezúttal nem egyetlen frekvencián figyeli az elektromos jelek változásait, hanem egy széles sávot tart szemmel.

Ez azt is jelenti, hogy a számítógép nemcsak az érintés helyét, de annak erejét is képes érzékelni. A Botanicus Interactus gépi tanuló algoritmusokat használ annak belövésére, hogy egy adott frekvenciaváltozáshoz a növény melyik részére eső érintés kapcsolható, és hogy milyen jellegű volt a mozdulat.És hogy mire jó egy érintőképernyővé alakított növény? Például hangszerré alakítható, amelyen minden levél megérintésével más hang hangzik fel. Vagy naptárrá, amelyben a növény egyes részeinek megbökésével lapozhatunk. A lehetőségek számának csak a fantáziánk szabhat határt.

„A számítástechnika egyre inkább betör a mindennapokba, és az érintőképernyőknek, valamint a Microsoft Kinectnek köszönhetően a gépekkel való kommunikációban egyre nagyobb szerepet kapnak az érintések és a gesztusok” ‒ mondja Ivan Poupyrev, a Disney Research kutatója. „Ezek az interakciók azonban elsősorban továbbra is a számítástechnikai eszközökre korlátozódnak. Miért ne vonhatnánk be ebbe a kommunikációba a minket körülvevő hétköznapi tárgyakat is?”
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Emberfej
2012.08.09. 12:38
Az kinek az ötlete volt hogy érintőkijelző helyett kaktuszt használjanak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Szerzetes
2012.08.09. 12:53
Beteg és mégis zseniális!
Az üvegházam védelmét úgy is meg kellene oldani. Teledugdosom ilyen érzékelőkkel, aztán ha hozzáér valaki már riaszt is. Hm... hűtőben hagyott pacalpörire is alkalmazható?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2012.08.09. 13:05
pacalpöri D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!