iPon Hírek

Bővítmények készülnek a Chrome-hoz is

Dátum | 2008. 09. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | IT VILÁG

A Google saját webböngészőjének béta verziójával kapcsolatban már felmerültek kisebb-nagyobb problémák, amelyek a böngésző adatkezelésével kapcsolatosak. A Chrome fejlesztői most ismét hallatnak magukról, ugyanis a vállalat szakemberei elhatározták, hogy az új szoftverhez különböző bővítményeket is készítenek, amelyek között minden felhasználói réteg megtalálja a számára legfontosabb és leghasznosabb kiegészítőket.

A bejelentésre a New York Web 2.0 Expo névre hallgató rendezvényen került sor. A Google tervei kísértetiesen hasonlítanak a Mozilla fejlesztőcsapatának terveihez, ugyanis a nagyvállalat frissen megjelent böngészőjéhez harmadik fél által készített bővítményeket is lehet majd használni csak úgy, mint a nagy népszerűségnek örvendő Firefox esetében. A Google tervei szerint a Chrome bővítményei stabilak és megbízhatóak lesznek, az illetékesek véleménye szerint ugyanezt nem minden esetben lehet elmondani a Firefox bővítményeiről.


A Google tervei között szerepel egy olyan bővítmény elkészítése is, ami a Firefox Greasemonkey névre hallgató megoldására hasonlít. A Greasemonkey a megfelelő scriptek segítségével képes lesz az űrlapok automatikus kitöltésétől kezdve a Google Naptárjának GMail-be történő integrálásán át sok mindenre, de ennél több egyelőre nem tudható az újdonságról. A Greasemonkey készítője beszáll a Google fejlesztőcsapatába, így a bővítmény sikere szinte garantált lesz a Chrome esetében is.

Ez idő alatt természetesen a Mozilla szakemberei sem tétlenkednek majd. A fejlesztőcsapat jó ötletnek tartja a Chrome "egy tab, egy folyamat" névre hallgató koncepcióját. A fejlesztők véleménye szerint a Google böngészője érdekes folyamat-izolációs trükköket tartalmaz. A Mozilla az ötlet tökéletesítésével megpróbálja elkészíteni saját folyamat-izolációs megoldását, amely jobb integritással és nagyobb biztonsággal fog működni, mint a Chrome által használt technológia.

A Chrome és a Firefox webböngészők egyaránt nyílt forráskóddal rendelkező alkalmazások, ám érdekesség, hogy a Chrome tartalmaz néhány olyan kódrészletet, amely a Firefox-tól származik.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. leviske
2008.09.24. 21:33
Sub: Az operációs rendszerükről én is hallottam... és igen érdekell, hogy ki az a barom állat, aki képes feláldozni az emberi jogait, annak érdekében, hogy Google-t használjon? :blink:

Ezzel az egész rendszerrel csak az a gondom, hogy a Windows meg a Midorival utána is akar eredni a Google "üdvöskéjének"...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!