iPon Hírek

Brittek a holdon

Dátum | 2007. 01. 17.
Szerző | amazing
Csoport | EGYÉB

A BBC híradása szerint az Egyesült Királyság még az évtized vége előtt önálló űreszközt képes küldeni a Holdra. A kutatási program javaslatát Britannia vezető kutatóintézetei terjesztik a kormányzat elé engedélyezés céljából. A tervezet eredetileg a Surrey Satellite Technology Ltd.-től származik, ennek vezetője, Martin Sweeting professzor szerint az űrkutatás költségei annyira lecsökkentek, hogy végre a szigetország is megengedhet magának egy önálló Hold-programot. Ennek első fázisában egy kisméretű műholdat állítanának a mellékbolygó körüli pályára, ahonnét az négy darab, aktatáska-méretű "nyilat" lőne a felszínbe. Ezek a "nyilak" természetesen műszereket, főként nagy érzékenységű szeizmográfokat tartalmaznának, amelyek a becsapódás által keltett lökéshullám visszhangját érzékelve értékes adatokkal szolgálhatnának számunkra a Hold felszín alatti felépítéséről, de a későbbiekben is figyelhetnék a holdrengéseket.


Alan Smith, a londoni Mullard Space Science laboratórium munkatársa tökéletesen biztos abban, hogy 2010 táján négy brit eredetű szeizmikus szonda lesz a Holdon és ezek a történelemben először pontos adatokat fognak szolgáltatni az égitest felszín alatti részeiről. Mint megjegyezte, "tarthatatlan állapot, miszerint tizenkét ember és negyven szonda járt már a Holdon, mégis alig tudunk valamit a legközelebbi szomszédunkról".

Mindezidáig a brit űrkutatás a NASA és az Európai Űrügynökség közreműködő tagjaként működött. Hogy most miért is akarnak a saját lábukra állni? "Mert most már megfizethető" - mondta Sweeting professzor.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.01.17. 10:07
vissza a hírhez

Mindezidáig a brit űrkutatás a NASA és az Európai Űrügynökség közreműködő tagjaként működött. Hogy most miért is akarnak a saját lábukra állni? "Mert most már megfizethető" - ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!