iPon Hírek

Broadcom HD videó-gyorsító netbookokba

Dátum | 2009. 07. 14.
Szerző | Freeman07
Csoport | NOTEBOOK

A legelső netbookokba szánt Intel Atom-ok (az N2x0 széria tagjai) még máig az ősrégi 945GSE lapkakészlettel vannak párosítva sok esetben, ami nem alkalmas HD-minőségű anyagok lejátszására. A helyzet az N280-as Atommal változott meg, mely mellé az újabb, GN40-es lapkakészlet került (jobb esetben), amivel már többé-kevésbé megfelelően lejátszhatók a nem túl magas bitrátájú HD tartalmak.

Persze a kérdés továbbra is fennáll, miszerint mi értelme van egy netbookba magas minőségű médiaállományok lejátszására képes hardvert rakni, amikor a kijelző jobb esetben is csak HD Ready (1366 x 768) vagy csak sima, 1024 x 768 pixeles felbontás megjelenítésére képes? Például ha külső, nagyobb méretű és felbontású monitorra vagy televízióra szeretnénk kötni a netbookot, akkor igencsak hasznát vehetjük a HD-lejátszás képességének. Azonban mint mondtuk, a jelenleg még piacon nem lévő NVIDIA Ion-os netbookokon kívül várhatóan nem lesznek képesek az 1080p-felbontású anyagok tökéletes lejátszására a mini hordozható gépek. A Broadcom Crystal HD elnevezésű megoldásával ezen a problémán szeretne segíteni.

HP Mini 110 - Broadcom Crystal HD gyorsítóval
A Broadcom Crystal HD Enhanced Video Accelerator tulajdonképpen egy társprocesszor, ami bizonyos alkalmazások esetén besegít a központi egységnek a HD-videók lejátszásánál. Mivel ez nem váltja le az integrált GMA 950 grafikus gyorsítót, ezért a gyártók anélkül alkalmazhatják a Broadcom gyorsítóját a termékeikben, hogy jókora többletköltséget hárítanak a vásárlóra. Az Intel ugyanis jóval drágábban adja el a gyártóknak külön az Atom processzort, mint a vállalat saját gyártmányú lapkakészletével együtt, éppen ezért a Broadcom megoldásával valószínűleg olcsóbban juthatunk HD-képes netbookhoz.


A vállalat egy videón mutatta be a Crystal HD-t, mely a nemrég megjelent HP Mini 110-zel vált elérhetővé. A bemutatón két netbook látható egymás mellett, az előbb említett HP Mini 110 a HD chippel együtt, valamint a Lenovo hasonló méretű S10-e. A teszt egy 1080p-felbontású mozgókép lejátszását jelentette, mely a HP gépen körülbelü 20 százalékos processzorterhelést okozott folyamatos lejátszás mellett, azonban a Lenovo S10-en körülbelül 100 százalékos processzorterhelés mellett sem sikerült folyamatos videót varázsolni. A Broadcom Crystal HD chip alkalmazásához azonban szükség van egy különleges lejátszóprogramra, az ArcSoft TotalMedia Theater-re.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. WRS
2009.07.14. 22:01
VISSZA A HIRHEZ

egy ijet mindenképpen bekell szereznem ha valaki tudja hol vagy merre szoljon pls
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. StevyXIX
2009.07.14. 22:06
Azért én megnézném milyen formátumokat támogat, gondolom h.264 alap azért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. arkman
2009.07.15. 00:15
Csak az a fránya lejátszó, azt tudnám feledni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. sfsxnight
2009.07.15. 00:24
Gyökerek fullHD-t netbookra!:S Elég ha a netbook viszi a kijelzőméretének megfelelő felbontású videót, ki akarja hozzákötni a hd tévéjéhez a kis aranyoskáját
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.07.15. 02:09
Vannak ill lesznek is HD felbontású kijelzős netbookok (1366*768 ami már HD felbontás, igaz ennyit még talán az atom is kiprésel magából, hogy ilyen felbontásban vigye a filmeket).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2009.07.15. 21:47
az lényegtelen, hogy media player 11 sose tudott hibátlanul fullhd-t lejátszani, ha egy media player classic homecinemaval, vagy egy vlc-vel próbálkoznának, már sokkal jobb lenne az eredmény, még talán annak ellenére is hogy az integrált videókártya hulladék...az arcsoft-os program is olyasmi lehet, mint az előző két lejátszó...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!