iPon Hírek

Brüsszeli ajándék érkezik a Telekomnak

Dátum | 2011. 03. 15.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Magyar Telekom tavaly a negyedik negyedévben 27 milliárd forintot fizetett a távközlési cégeket sújtó különadó címén, ennek az adónemnek a jogszerűségét kérdőjelezheti meg a brüsszeli eljárás. Az Európai Bizottság hétfői döntése értelmében a jogsértési eljárás első lépéseként hivatalos felszólító levél formájában tájékoztatást kér Magyarországtól a tavaly ősszel kivetett különadóról. Az MTI-Eco tudósítása szerint az uniós végrehajtó testület attól tart, hogy ez az adó összeegyeztethetetlen az uniós távközlési szabályozással.

A különadóval kapcsolatos brüsszeli aggályok mindenképpen jó hírt jelentenek a távközlési társaság részvényesei számára. A Magyar Telekom-részvények azt követően kezdtek mélyrepülésbe a Budapesti Értéktőzsdén, hogy a különadó kivetését ősszel bejelentették. A társaság igazgatósága a tavalyi év után a piac által várt 70-75 forintos osztalék helyett mindössze 50 forint kifizetését javasolta az idei közgyűlésnek a 2010-es üzleti év után. Az egy évvel korábbi osztalékhoz képesti elmaradás nagyjából a különadó összegének felel meg, így érthető, ha a piac a különadó várható megszűnésére utaló híreket pozitívumként értékeli. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a hétfői lépés önmagában még nem jelenti a különadó megszűnését.

A brókercégek eltérően ítélik meg a Telekom kilátásait és a távközlési részvény árazását is. Míg a Concorde Értékpapír elemzői a társaság éves jelentését követően vételre ajánlották, mondván a jelenlegi árszinten a piac nulla százalék esélyt ad arra, hogy a különadó 2012-ben megszűnne - mint ahogy azt eredetileg ígérték -, addig más cégek kerülendőnek tartják a távközlési papírokat. Az egyik nagybank elemzői elismerik, hogy regionális összehasonlításban a Magyar Telekom részvényei kifejezetten olcsónak tekinthetők, sőt még a csökkentett osztalék is az egyik legvonzóbb hozamot kínálja a szektoron belül, azonban a szabályozási környezet nyilvánvaló bizonytalanságai miatt mégsem javasolják a papírok vásárlását.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Ipadnak
2011.03.16. 07:22
Az kell még hogy mi fizessük vissza a különadót kamatos kamattal... Vikiék ellopták a pénzt, majd most a mi zsebünkből visszaadják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!