iPon Hírek

Brutális gyorstöltésen dolgozik a Huawei

Dátum | 2015. 11. 16.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei egy meglehetősen ígéretes újítással érkezett Japánba a november 11. és 13. között megrendezett 56. Battery Symposiumra, ahol értelemszerűen az akkumulátorok kerültek a figyelem középpontjába. Egy friss gyorstöltési eljárással hozakodott elő a kínai alakulat, ami egészen új dimenzióba helyezi a gyorstöltés fogalmát. A Huawei egyértelműen a legerősebb a kínai gyártók sorában, amit számtalan tény támaszt alá. A vállalat folyamatosan ott van a toplistás gyártók soraiban, legutóbb már stabilan vehette birtokba a harmadik helyet az Apple és a Samsung mögött. Akárcsak az imént említettek, a Huawei (HiSilicon) is fejleszt saját központi chipeket, ráadásul eléggé jó érzékkel teszi ez: a Kirin 620 például egy nagyon versenyképes középkategóriás megoldás, ami nyolcmagos létére a négymagosok között száll harcba, és így magabiztosan győzedelmeskedik is a legtöbb riválisa felett, legutóbb pedig a Kirin 950-ről számolhattunk be, ami valószínűleg elsőként fog mobil formájában testet ölteni az ARM Cortex-A72 maggal. És ezekhez jön az 56. Battery Symposiumon megvillantott technológia, ami még tovább erősíti a vállalat jó hírét, és minden bizonnyal a forgalmát is, ha a közeljövőben valamilyen formán kereskedelmi forgalomba kerül az újítás, hiszen a percek alatt töltődő telefonokkal egyből más lenne a rövid üzemidő kérdése is.
A hivatalos közlemény szerint az új gyorstöltés tízszer hatékonyabb a hagyományos eljárásnál, és enne köszönhetően szinte bármilyen mobil 50 százalékos szintre tölthető néhány perc leforgása alatt. A Huawei két egység esetében is demonstrálta az újítását, szóval már működő dologról beszélhetünk. Az egyik esetben egy szerény, 600 mAh-s akkumulátor volt reflektorfényben, ami nulláról 68 százalékra töltődött fel mindössze kettő perc elteltével, a másik példaként pedig egy 3000 mAh-s megoldás szolgált, amelyet 5 perc alatt sikerült 48 %-ig tölteni. A Huawei ez utóbbinál egyértelművé tette, hogy okostelefonokba szánt megoldás. Minden bizonnyal a másik kapacitásválasztás sem a véletlen műve. Bár erre nem tért ki a sajtóközlemény, de a 600 mAh-s megoldásnak valószínűleg a jövőben érkező okosórák lesznek a célkeresztjébe – amiket így lényegében egy fogmosás ideje alatt fel lehet annyira tölteni, hogy utána egész nap a viselője rendelkezésére álljanak. A Huawei vélhetően azért nem maximális töltésig ment egyik esetben sem, mert a teljes folyamat már lassabb lehet, a 100 %-os szint közeledtével – mint minden gyorstöltési eljárás – lassíthat, hogy kímélje a hardvert.
Balra a Huawei újdonsága, jobbra egy hagyományos megoldás.
A vállalat abból sem csinált titkot, hogy miként érték el a fenti eredményt. Az újítás kidolgozásáért felelő Watt Lab szakemberei heteroatomokat ragasztottak az anódban található grafit molekuláihoz, ami katalizátorként szolgál ahhoz, hogy a lítium leváljon és átmenjen a szénkötéseken. A Huawei kijelentette, hogy a heteroatomok úgy növelik az akkumulátorok töltési sebességét, hogy az energiasűrűség nem csökken, szóval nem kell azzal számolni, hogy ez a folyamat az akkumulátor élettartamát jelentősen megrövidítené. A bemutató alapján egyelőre külső töltőt igényel a folyamat, ami azért némileg beárnyékolja a dolgot, viszont minden bizonnyal már azon is dolgoznak a fejlesztők, hogy ezt el lehessen hagyni.
A Hauwei bízik benne, hogy az új gyorstöltési eljárása forradalmi változásokat hozhat, és nemcsak az okostelefonok (tabletek) és viselhető kiegészítők esetében, hanem például a hordozható energiabankoknál, vagy éppenséggel a villanyautóknál is. A kínaiak szerint jó úton haladunk abba az irányba, hogy a legfontosabb akkumulátoros eszközök már egy csésze kávé elfogyasztása alatt teljesen újratöltődjenek. A vállalat elmondta azt is, hogy az újdonság kidolgozásáért felelős Watt Lab részleg szakemberei pillanatnyilag sem tétlenkednek, iparági partnerekkel folyamatosan szoros együttműködésben munkálkodnak azon, hogy elősegítsék egy új energiaéra eljövetelét. Mi pedig csak reménykedhetünk abban, hogy a Huawei és a többiek sikerrel járnak, hiszen már hosszú évek óta az akkumulátor jelenti az okostelefonok (és sok más eszköz) leggyengébb pontját.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. TheEnginee...
2015.11.16. 16:25
Ideje volt, avagy ez nem is igazan hir.
A Li alapu akksikat nyugodt szivvel lehet max. 10C korul tolteni. (6 perc... )
Azt nem ertem, hogy eddig miert nem mentek erre ra a sracok.
Mondjuk az biztos, hogy magasabb a kinyerheto energai hanyada - akamit is talalnak ki - ha lassan toltunk. MINDEN akksi eseteben.
De vannak esetek, mikor a gyorstoltes NAGY elonyokkel bir. Mondjuk ilyen forman megint dobhatjuk a microUSB-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Benny
2015.11.16. 16:38
Nagyon örülök, h ilyen szépen terjeszkednek a kínaiak. Meizu, huawei stb mind jó telefonokat gyártanak versenyképes áron ami pl a samsungról vagy az apple-ről nem mondható el. Így aki nem fanboj az elkezd majd teszteket olvasni és rájön, h van élet a "nagy márkákon" kívül is. Így tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. ChoSimba TheEn...
2015.11.16. 16:44
De ami aksit 10C-vel tölthesz, az nem bír sokat ciklusra
Vagy ciklus vagy töltőáram.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. TheEnginee... ChoSi...
2015.11.16. 16:56
Ez ilyen forman azert nem teljesen igaz.
Valoban van osszefugges, de joval szamottevobb a kiveheto energiara kihegyezett hatasfok, mint amit emlitesz.
Ettol fuggetlenul a sietsegert mindig fizetnunk kell.

@ Benny... Vagy epp az OPPO... ott is vannak korrekt megmozdulasok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Whysper
2015.11.16. 17:23
Most nem azért ,de pont ma hallgattam a rádióban a Lenovo-ról és úgy reklámozzák,hogy 5 perc alatt feltöltődik.

Amúgy hajrá mert huawei-t akarok venni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani Whysp...
2015.11.16. 18:26
És mi volt a mondat második fele? 1 %-ot? Mert ez az 5 perc alatt feltöltődik, ez biztos, hogy nem ilyen formán hangzott el. Abban sajnos biztos lehetsz. Valami másra vonatkozott az. A Lenovónál még gyorstöltéses mobil sem sűrűn akad.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba Demon...
2015.11.16. 18:59
Szerintem a feltöltőkártyára gondoltak, az tényleg megvan pár perc alatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. fofoka
2015.11.16. 20:20
"...amiket így lényegében egy fogmosás ideje alatt fel lehet annyira tölteni, hogy utána egész nap a viselője rendelkezésére álljanak."

Ha már képtelen volt éjszakára töltőre rakni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. kisza25 fofok...
2015.11.17. 08:00
te még nem jártál úgy, hogy elfelejtetted este töltőre rakni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. meridaboy
2015.11.17. 08:44
valójában a legtöbb valóban okos órának az a legnagyobb baja, hogy ha többet bírnak mint egy nap, 2-t már nem igen húznak ki!
pl.:
Nekem egy Gear S-m van és elmenne akár 3-5 napot is, ha csak "órának" használnám, de akkor minek a sok funkció. Ha meg kihasználom estére már panaszkodik, hogy "éhes" !

Itt jönne képbe a gyors töltés, mert ha valóban reggelente (vagy este) csak pár percre kellene rátenni töltőre és az néhány perc alatt majdnem teljesen feltöltene, szinte örökké mehetne!
(pl.: Gear S 300mAH)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dbelam TheEn...
2015.11.17. 08:55
Jelen esetben pár kör alatt megdöglő akku a sietség ára... 1C-vel tényleg simán tölthető a lipo akku, nyeli is az ampert, mint kacsa a nokedlit. Csak nem véletlen, hogy átlag akkut nem töltünk ennyivel. Nekem is van 50-60C-s 5 Ah-s lipo akkum, az röpke 250 amper, amit röhögve kiad folyamatos üzemben, az lehet megenné a 10C-s töltést, de nem ugyanannyiba került és nem ugyanolyan minőségű, mint amit átlag telóakkuba tesznek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rfj1989
2015.11.17. 09:05
Én csak attól félek, hogy ezek a gyorstöltési funkciók megrövidítik az akku élettartamát. A régi telóim még volt, hogy 5-6 év után is feltöltöttem és napokig bírta. A mai telókat meg 1-2 év után viheted szervizelni mert puposodik az akku...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rfj1989 dbela...
2015.11.17. 09:07
Én is modellezem és a modern lipo akkuk simán leadják az 50C-t (pár perc alatt le tudnak merülni ha van hová leadni az áramot ), viszont biztonságos/tartós 10C töltésről én még nem hallottam.... 1-2C az ajánlott maximum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Supra
2015.11.17. 11:13
Nah, arra azért kíváncsi lennék, hogy miként hagyják el a külső töltőt...

Egy 3 ah akksit ugye több mint 3 amperrel kell tölteni (a vesztesség miatt) egy órán keresztül: ez 6 amper fél óra, 12 amper 15 perc, 24A 7.5 perc, vagyis a gyakorlatban kb 25 amper kell a 10 perces töltéshez

25 ampertől az usb kábelekben kb világít a pozitív szál, és 10 perc után én biztosan nem fognám meg... Igaz, a telefont sem feltétlenül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba Supra
2015.11.17. 17:27
És lehet pont ez a lényege, hogy 3ah aksi helyett 300mah-osat raknak bele, azt tényleg fel lehet tölteni 5 perc alatt 2A-el
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!