iPon Hírek

Brutális teljesítményt ígér a Kirin 960

Dátum | 2016. 10. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Huawei és a saját chipfejlesztője, a HiSilicon komoly munkával olyan központi chipet hozott létre, ami borsot törhet a Qualcomm Snapdragon 821 és a Samsung Exynos 8890 orra alá is, és szoros mérkőzést vív az Apple A10-zel. A felsőkategóriás Kirinek eddig a grafikus teljesítmény terén nem voltak csúcsra járatva, de most a HiSilicon szakemberei ezen is változtattak.
A Kirin 950 és 955 helyét átvevő Kirin 960 szinte minden téren előrelépést jelent, melynek eredményeként a mobilpiac egyik legjobb lapkáját üdvözölhetjük a személyében. Itt a tervezők már azt a Cortex-A73 processzormagot alkalmazták például, ami kifejezetten a teljesítményre kihegyezett okostelefonok és táblagépek igényeit szem előtt tartva lett kialakítva az ARM-nál. A Kirin 960 összesen nyolc processzormagot állít csatasorba big.LITTLE architektúrába rendezve, ez négy Cortex-A73-ból, és ugyanennyi Cortex-A53-ból tevődik össze, az előbbi kvartett már akár 2,4 GHz-es órajelig is skálázódhat majd, míg az energiahatékonyságot szem előtt tartó megoldások 1,8 GHz elérésére lesznek képesek maximális terhelés alatt. Az eredmény magárért beszél, hiszen a GeekBench 4.0 keretében csak az egyszálas mérésben talált legyőzőre a Kirin 960 (az Apple A10 gyűrte maga alá), a többmagos megmérettetésben a teljes mezőnyt maga mögé utasította. A Huawei hétköznapi appokkal is végzett sebességméréseket: 14 alkalmazásból 13 a Kirin 960-nal szerelt konfiguráción indult el először, egyszer pedig az iPhone 7 és az Apple A10 diadalmaskodott.
A Huawei eddig a grafikus egység terén azt vallotta, hogy éppen elegendő olyan teljesítményű IGP-t alkalmazni, ami megfelelő a kor elvárásainak, és tudja futtatni gond nélkül a legújabb játékokat, cserébe pedig olcsóbb a végtermék. Nos, a Kirin 960-nál fordult a kocka, és rendesen bebizonyította a vállalat, hogy képesek összerakni egy igazán ütős grafikus vezérlőt is, ha arról van szó. A korábban használt Mali-T880 MP4 helyébe egy Mali-G71 MP8 lépett. A teljesen új, Bifrost felépítést használó grafikus egység eleve gyorsabb az elődjénél, ráadásul most a HiSilicon kétszer annyi feldolgozót pakolt össze központi chipbe; ha pedig ez nem lenne már éppen elég, még az órajelet is igencsak magasra, 900 MHz-re hangolta. A GFXBench legnépszerűbb tesztjeiben, Manhattanben és a T-Rexben is csak az Apple A10 tudta beelőzni a Kirin 960-at, ami kb. 2,5-szer lett gyorsabb a Kirin 950-hez mérten. A bemutató során az is kiderült, hogy nemcsak szignifikánsan nagyobb az egység grafikus teljesítménye, hanem még csökkent is a fogyasztása 20 százalékkal. A Vulkan API-t is támogató Bifrost architektúra pedig még csak ezután fogja majd megvillantani az oroszlánkörmeit, mert rengeteg olyan újítást hoz, amit a fejlesztők csak később tudnak majd kihasználni.
A memóriavezérlő kapacitását a tervezőknek növelnie kellett a teljesítménybeli előrelépéssel együtt. Ennek eredményeként a Kirin 960 már az 1800 MHz-es LPDDR4 memóriákkal is társítható lesz, és természetesen kétcsatornás felállásról beszélhetünk. Ennek a fejlesztésnek köszönhetően akár 28,8 Gbps-os sávszélesség is elérhető lesz a központi chip számára. A HiSiliconnál jól tudták, hogy a tárhely tempója sem elhanyagolható már olyankor, mikor abszolút a csúcson kell érvényesülni, éppen ezért az új lapka támogatni fogja az UFS 2.1 szabványnak megfelelő NAND Flash modulokat is. A Kirin 960 a többi gyártó megoldásához hasonlóan külön központot használ a szenzorok adatainak feldolgozására, és néhány egyéb alacsony számítási teljesítményt igénylő feladatra. Itt már a korábban alkalmazott i5 modul helyébe az i6 lépett. Sajnos arról nincs információnk, hogy ez milyen változásokon ment át.
A multimédiás képességek tekintetében nem mutat olyat a Kirin 960, amit korábban ne láthattunk volna már. Támogatott a H.264 mellett a HEVC/H.265 videók dekódolása és enkódolása is, legfeljebb 4K felvételekkel képes boldogulni 30 képkockás sebesség mellett. A 14 bites dupla képfeldolgozó processzor natívan támogatni fogja a dupla főkamerás modulokat (korábban ehhez egy külső egységet kellett használnia a vállalatnak), méghozzá abban a konfigurációban, amit a Honor 8 és a Huawei P9 felvonultatott. Ez alapján elképzelhető, hogy a Huawei már minden olyan okostelefont RGB/monokróm rendszerrel lát majd el, amibe a Kirin 960 kerül. Az nem derült ki egyelőre, hogy milyen felbontású megjelenítőt fog támogatni az újdonság, de Quad HD panelek biztosan társíthatóak lesznek hozzá, inkább csak az a kérdés, hogy a cég elég bevállalós-e a 4K-hoz. A hangminőségben is jeleskedhet a Kirin 960, a Huawei mérései szerint ugyanis ilyen téren általában jobban fog szerepelni az újdonság, mint az Apple A10 az iPhone 7-ben.
Ezeken felül a Huawei a rendezvényen kitért arra, hogy ez a lapka megkapta az InSE 1.0 biztonsági rendszert – hogy ez mit takar, sajnos nem derült ki, de talán a biometrikus azonosítókat ez fogja kezelni. A Kirin 960-ban a HiSilicon már egy teljesen új hálózati modemet használ. Az egyedi megoldás LTE UE Category 12/13 besorolású lett, ami azt jelenti, hogy a letöltési sebessége elérheti a 600 Mbps-ot, a feltöltések alkalmával pedig 150 Mbps-os sávszélességet lesz képes biztosítani. A lehető legjobb teljesítmény eléréséért négyszeres szolgáltató aggregációt (CA) alkalmaz a modem, és egy 4x4 MIMO antenna kapcsolódik majd hozzá. A gyártás a TSMC-nél történik majd 16 nm-es csíkszélességen a FinFET+ eljárás használatával.
A HiSilicon Kirin 960 előre láthatólag nem várat már sokáig magára. Ha igazak a korábban kiszivárgott információk, akkor elképzelhető, hogy a Huawei Mate 8 utódja, a Mate 9 már ezzel kerülhet bevetésre. A Huawei Mate 9 elvileg november harmadikán fog reflektorfénybe állni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. tibaimp
2016.10.19. 21:38
Én úgy látom, hogy eddig volt a 950 lemaradva a többi gyártóhoz képest, ez a 960 kicsit előzi meg azokat csak. Önmagához képest valóban sokat hoz.

Mondjuk a cím eléggé félrevezető: Brutális....azért ez túlzás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2016.10.19. 21:51
Akkor:

Brutális teljesítményugrás az új Kirin 960 -al !


így elfogadható -bb?

De majd a tesztek úgyis igazolják az erejét ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DemonDani tibai...
2016.10.19. 22:08
Ez a legerősebb chip, amit be lehet tenni androidos okostelefonba. Azt hiszem, hogy ezért így korrekt a dolog.

Egyébként meg mihez képest volt lemaradva? Nem volt benne indokolatlanul erős IGP... Mondhatom nagy érvágás volt. Most már van benne indokolatlanul erős IGP is.

Én sajnálom, hogy a Huawei is belement ebbe a kinek nagyobb a pénisze játékba. Így drágább lesz a lapka, drágább lesz az okostelefon, ami rá épül,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.10.20. 08:49
én is rögtön erre gondoltam. ha játszani akarok, akkor leülök a ps4-hez vagy a pc-hez, esetleg a 350ezer forintos gamer laptopomhoz. ha egyik sincs, akkor hova akarnék csúcstelefont, ugyebár. egyrészt azért megértem a huawei-t, biztos nem csak nálunk ment ezen a sírás, lépniük kellett. másrészt viszont eddig is nagyon jó eladásokat produkáltak, szóval nem volt élet-halál kérdése.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp
2016.10.20. 10:52
DemonDani, w4w3: az OK, amit írtok, de viszont sokan játszanak a telefonjukon és ezt ők is tudják, és nem akarnak ez miatt piacot/ vevőt veszteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DemonDani tibai...
2016.10.20. 18:47
Félreértesz. Egy Full HD kijelzős, Kirin 950-nel szerelt okostelefonon semmilyen letölthető játék sem fog szaggatni, csak a szintetikus teljesítményteszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rfj1989 Demon...
2016.10.22. 11:15
Jól tették, hogy igp n erősítettek! Nyakunkon a VR amihez a fullHD vajmikevés, tehát 3K/4K kijelzős csúcstelók várhatók a VR miatt és hogy valamit mutassanak a gyártók amivel el lehet adni az új csúcstelókat... Ha nincs egy erős grafikus feldolgozó, akkor keményen megizzadhat egy erős SoC is ha 4K ra kell rendereljen! Itt az idő az androidba is beépíteni valami opciót amivel váltani lehet a rendszer felbontását: pl akku kímélő fullhd és 4K VR mód vagy ilyesmi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!