iPon Hírek

Brutálisan strapabíró lett a CAT S40

Dátum | 2015. 07. 31.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A strapabíró mobilok piacán a CAT az egyik legelismertebb vállalat, mostanra már több, mint féltucatnyi készüléket tudnak maguk mögött, és egyik sem igazán okozott csalódást. Ezúttal az S40 jelölésű modellel ismerkedhetünk meg közelebbről, ami állítólag minden eddigi CAT-nél jobban fogja bírnia a gyűrődést a masszív kialakításának köszönhetően. Az okostelefon burkolata vastag gumírozásokkal és fémbetétekkel tarkított, és simán túléli majd, ha a földön landol 1,8 méteres magasságból. Megfelel még a katonai MIL-STD-810G szabványban foglaltaknak is, az IP68 minősítést pedig valószínűleg könnyűszerrel szerezte meg. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a víznek és a pornak áll ellen nagymértékben – utóbbinak teljes egészében –, hanem a szélsőséges időjárási körülményeknek (pl. extrém hőingadozás vagy páratartalom), valamint az intenzív rázkódásoknak is. Természetesen az előlapja is megfelelő védelemmel lett ellátva, ezen a ponton a Corning Gorilla Glass 4 üveg bizonyíthatja a rátermettségét.
A készülék egy 4,7 hüvelykes megjelenítővel lett ellátva, ami 960 x 540 képpontos felbontással dolgozik, vagyis 234 PPI-s pixelsűrűséget nyújt. Fontos kiemelni az S40 neve mellett, hogy különösen nagy figyelmet fordítottak a tervezése során arra is, hogy mindenfajta fényviszonynál jól olvasható legyen a kijelző tartalma, ennek érdekében „szuperfényes” panellel került bevetésre. Az érintéseket akkor is tudja majd követni, ha a felülete nedves, és az sem jelent gondot neki, ha szó szerint kesztyűs kézzel bánnak vele. A masina kellemes sebességgel dolgozik majd a legtöbb applikáció esetében, de egyébként nem egy izmosnak nevezhető hardverrel állunk szemben. Egy Qualcomm MSM8909 központi chip van az S40-ben, ami a Snapdragon 210 termékvonal eddigi egyetlen sarja. Ez a SoC négy 1,1 GHz-es frekvencián tevékenykedő Cortex-A7 maggal van ellátva, az IGP szerepkörében pedig egy Adreno 304 tetszeleg. A rendszer egy gigányi memóriával kell, hogy beérje, a felhasználók azonban már nem kevesebb mint 16 GB tárkapacitást kapnak (ebből 14 GB szabadon felhasználható). Ez utóbbit pedig még bővíteni is lehet, szóval egy microSD kártyával pillanatok alatt még fentebb tornászható a rendelkezésre álló hely.
A CAT kínálatában nem ez a legjobb képességekkel rendelkező készülék, de szerencsére sem az NFC chipről, sem pedig a 4G LTE támogatásról nem kell lemondani, a hálózati modem akár 150 Mbps-os letöltési sebességet is produkálhat megfelelő infrastruktúra mellett. És ha már a kapcsolati képességeknél tartunk, kiemelendő még a Bluetooth 4.1 modul megléte, de nem hiányozhat a 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, és az A-GPS vevő (GLONASS támogatással) sem. Ez utóbbi itt különösen fontos, hiszen minden bizonnyal lesznek olyanok, akik túrázások, kirándulások céljára ruháznak be egy ilyen eszközre. A CAT S40 dupla kamerával kecsegtet. Előre egy 2 megapixeles egység került, amivel HD minőségben lesz lehetőség videócsevegések folytatására, hátra pedig már egy 8 MPixeles megoldás tekint egy LED-es segédfénnyel megtámogatva. Az utóbbi 1080p-s mozgóképfelvételek alkotására alkalmas akár 60 képkocás sebesség mellett – ez eléggé meglepő a központi chipet figyelembe véve.
A fejlesztők még a szoftveres oldalra is kellő figyelmet tudtak fordítani, ennek köszönhető az, hogy az elérhető legfrissebb Android verzió van a telefonon, az 5.1-es Lollipop. A CAT néhány alkalmazást is előre telepít, de nagyobb átalakítással vagy végtelen számú extrával azért nem érdemes számolni ilyen tekintetben. Strapamobilról lévén szó ez nem az a kecses konstrukció lett, a térfogata 144,9 x 74,1 x 12,5 milliméter, a tömege pedig 185 gramm. Bizony húzni fogja a felhasználók zsebét, de a brutális ellenállóságnak ez is az ára. Egyébként még az akkumulátor is átlagon felüli, egy kereken 3000 mAh-s beépített telepről beszélhetünk, ami a 4,7 colos panellel és a hatékony hardverrel jó párost fog alkotni. Folyamatos telefonálással 18 órát bír majd egy töltéssel, a készenléti ideje pedig 39 napos – bár ez az adat igazából továbbra is eléggé irreleváns.
Azoknak, akiknek felkeltette az érdeklődését a CAT S40, és már a vásárlásra készülnek, mélyen a pénztárcájukba kell majd nyúlniuk. A készülék nem kevesebb mint 440 eurós ajánlott fogyasztói árért cserébe lesz megkaparintható. Az értékesítése augusztus elején veszi kezdetét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. FaL
2015.07.31. 10:16
a kis képen főoldalon pont úgy nézett ki ezzel a képernyő háttérrel, mintha be lenne zúzva a képernyő, ami egy pont a strapabíróságával kitűnő telefon esetében vicces volt nem?...senki?...ok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rambustibi
2015.07.31. 10:49
Ha javítottak a hangszóró minőségén, akkor rendben. Igaz erről nem lehet olvasni a cikkben.
Az előző CAT-ben is a gyengepont a hangszóró volt. Fél év és recsegett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rfj1989
2015.07.31. 10:53
Nekem mindíg szimpatikusak voltak a strapa mobilok, de igazán megcélozhatták volna a középkategóriát hardver szempontjából. Egy snapi 410 elfért volna benne 2gb rammal így 2015 második felében.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vorosokt
2015.07.31. 11:02
nem kell egy ilyenbe erős hardver, aki ilyet vesz az nem játszani fog rajta, hanem telefonálni, GPS, ilyenek, azokat meg szerintem simán elviszi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smooth44 rfj19...
2015.07.31. 11:24
Vagy dobtak volna rá WP-t... annak ez bőven sok is

@vorosokt
sajnos droid esetén nem csak a játékoknak kell az erős vas

@FaL
én is néztem egyet... gondoltam, alaposan "kipróbálták"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Shinjiii FaL
2015.07.31. 11:28
Én is azt hittem, de meglepetésemre még csak szó se volt arról, hogy mennyire bírhatja a kijelző. Valószínű semmivel sem többet, mint a többi mobil. És ez a kritikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Fantom1983
2015.07.31. 14:48
Sima átlag embernek ez elérhetetlen áron van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun
2015.08.01. 08:15
Ejj de borsos az ára!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Leeroy
2015.08.01. 10:12
Melóban jól is jönne, de csatlakozván az utóbbi véleményekhez, ennyiért nem kell. Pláne mire ideér, növekszik a világbajnok áfával, satöbbivel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX voros...
2015.08.01. 12:12
410 is középkategória alja már, úgyhogy igen, illett volna beledobni legalább ennyit, főleg a végső árát ismerve. Ha már 40-ért vannak telefonok 410-el akkor ebben is elfért volna, ez csak spórolás, 5-10 dollár maximum ami a két chip közt lehet árrés, nem hiszem, hogy pont ezen múlott volna. 1GB RAM-ot és 16GB ROM-ot is bele tudtak tenni, ami jóval nagyobb költséget jelentenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr... Leero...
2015.08.02. 08:28
Relatív, hogy drága-e. Ha tényleg szükséged van erre, mert a munkahelyeden sorban töröd és áztatod el a telefonokat, akkor nem olyan drága. A harmadik összetört hagyományos telefon után ingyen van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!