iPon Hírek

Budapest a térség technológiai fővárosa

Dátum | 2010. 10. 19.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Közép-Európa ötven leggyorsabban fejlődő technológiai vállalatát rangsoroló Fast 50 ranglistán szereplő vállalatok átlagos növekedési üteme idén 967 százalék volt, ami javulást jelent a 2009-es értékhez (933 százalék) képest.

A rangsorban tíz különböző ország képviselteti magát, az ötvenes listára idén 10 magyar vállalkozás került fel.

A helyezettek között továbbra is a szoftveripari cégek vannak jelen a legnagyobb számban.

Az idei rangsorban tíz országból szerepelnek vállalatok - Bulgária, Észtország, Horvátország, Csehország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Románia, Szerbia és Szlovákia.

16 olyan vállalkozás van, amely elsőként 2010-ben került be a helyezettek közé.

Míg az országok szintjén Lengyelország adta a legtöbb olyan vállalkozást, amely felkerült a Fast 50 ranglistára, addig Budapest volt az a város, ahol a legtöbb rangsorolt vállalat - összesen tíz - székhelye található; Budapest után Prága következett héttel, majd Varsó hattal.

A magyarok közül egyedüliként az internetes megoldások építésével és technológiával kapcsolatos tanácsadással foglalkozó Viala kft. került be Top10-be.

Az ötvenes rangsor első felében megtalálható még a hazai RacioNet Zrt, amelynek fő profilja a hardverbeszerzés és informatikai tanácsadás, továbbá a tartalomkezelő rendszerekkel, webes informatikai megoldásokkal foglalkozó Active Vision Kft is. Szintén a lista első felében foglal el pozíciót az AITIA Zrt.

, amely beszédfelismerő alkalmazások, szimulációs és telekommunikációs rendszerek fejlesztésével foglalkozik, de bekerült a legjobb hazai cégek közé a NET Média Zrt. médiavállalkozás is.

Ami a technológiai ágazaton belül az egyes iparágakat illeti, a szoftveripari cégek újra taroltak, és 2006 óta nem látott számban (29) voltak jelen az ötven leggyorsabban fejlődő cég között; őket követték az internetes vállalkozások (17 rangsorolt céggel), valamint a telekommunikáció/hálózatépítés és a számítógépek/perifériák területén működő vállalkozások (2-2 rangsorolt céggel). A hat leggyorsabban fejlődő vállalkozás közül négy ezúttal is az internetes vállalkozások közül került ki, ami azt jelzi, hogy hatalmas potenciál rejlik a technológiai szektor e szegmensében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!