iPon Hírek

Bukósisak, ami baleset esetén mentőt hív

Dátum | 2008. 02. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

A UMass Amherst egyik mérnök hallgatója, Brycen Spencer a motoros bukósisakok fejlesztésének egy meglehetősen új módját mutatta be. Eddig olyan sisakokat láthattunk, amelyek beépített telefonos kihangosítóval voltak felszerelve, ám Brycen találmánya ennél sokkal hasznosabb funkciókkal fog rendelkezni: ha motorral balesetet szenvedünk, a sisak hívni fogja a mentőket.


A feltaláló WIG (Wireless Impact Guardian) névre keresztelte a  rendszert, ami tulajdonképpen nem más, mint egy intelligens ütközésérzékelő rendszer, ami telefonnal és GPS-szel van kombinálva. A bukósisakban elhelyezett elektronika észleli az ütközést, majd a helyzet rövid elemzése - megvizsgálja, hogy a sofőr öntudatánál van-e - után rögtön segítséget is hív. A rendszer lényege, hogy ütközés után életbe lép egy mechanizmus, amit ha 60 másodpercen belül nem kapcsol ki a sofőr, akkor megindul a segélykérés: a sisak értesíti a mentőket és megadja a baleset helyszínének pontos GPS koordinátáit. A pontos adatoknak köszönhetően a  mentők gyorsabban kiérhetnek, ez pedig akár életet is menthet.

A WIG rendszerű bukósisak jelenleg még fejlesztés alatt áll, az eszköz forgalomba kerüléséig még sajnos sok időre van szükség. A találmányt MR. Spencer egyébként már szabadalomként be is jegyeztette.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. J.o.k.e.r
2008.02.12. 20:34
Kérdés, hogy ebből a szerkezetből készül-e sorozatgyártsára alkalmas modell... A koncepció jónak tűnik! Komoly cucc, ami életet is menthet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!