iPon Hírek

Bukta: Fokozódik a kalózkodás Franciaországban

Dátum | 2010. 03. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Ironikus módon a kalózok ellen hozott francia "három csapás" törvény egyenesen növelte a kalózaktivitást az országban ahelyett, hogy visszaszorította volna, derült ki a rennes-i egyetem friss felmérésből.

A statisztika tanúsága szerint a Hadopi néven is ismert, netlecsapással fenyegető törvény tavaly őszi életbe lépése óta a letöltögetők aktivitása 3%-kal emelkedett - annak ellenére, hogy a BitTorrent-használat ténylegesen csökkent, 17,1%-ról 14,6%-ra.

Más szavakkal, a torrentezők egyszerűen átálltak más módszerekre, például streamekre, vagy feltöltő-magánhosztokra, mint amilyen például a Rapidshare vagy a Megaupload, hírcsoportokra vagy VPN-ekre (mint amilyen az iPoltalom), amelyeket a jelenlegi módszerekkel jóval nehezebb - ha nem egyenesen lehetetlen - lenyomozni és kifigyelni.

Kiderült a felmérésből az is, hogy (kerekítve) minden második P2P-es és minden harmadik egyéb módszerekkel élő kalóz a kalózkodás ellenére és amellett törvényes forrásokból is rendszeresen vásárol különböző letölthető tartalmakat a hálón, szemben a nem-kalózokkal, akik közül csak minden ötödik. Ez pedig egyértelműen arra utal, hogy a netről való lecsapatásuk esetén a zenekiadók maguk alatt vágnák a fát (annál is inkább, hogy amint az egy korábbi, 2008-as vizsgálatból is kiderült, a P2P-felhasználók vásárolták a legtöbb DVD-t).

További érdekesség a témában, hogy a francia minta nemzetközi kiterjesztését célzó ACTA-szerződést ("hamisításellenes kereskedelmi megállapodás") szinte egyhangúan szavazta le az EU, és követelte egyrészt az eleddig rendkívül titkosan lefolytatott tárgyalások részleteinek nyilvánosságra hozatalát, másrészt pedig rávilágítottak, hogy előzetes bírósági vizsgálat nélkül megengedhetetlen az önkényes netlecsapás.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. hmisi
2010.03.14. 15:26
Úgy-látom a 3csapást is kilehet játszani. Az viszont érdekes hogy aki torrentezik az több legális dolgot is vessz,mint aki csak eredetit vessz.
Első koment
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. axe
2010.03.14. 17:16
"2008-as vizsgálatból is kiderült, a P2P-felhasználók vásárolták a legtöbb DVD-t". Miért? Mer ők előtte kipróbálják hogy jót, vagy szart vesznek-e meg, és nem csak zsákbamacska az egész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. rini
2010.03.14. 18:01
Teljesen mindegy mit csinálnak. Lesz lépés és ellenlépés. Ráadásul ezzel azt érik el, hogy más utakat válasszanak az emberek és ezzel még átláthatatlanabb lesz a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. papus016
2010.03.14. 19:58
Megoldás ?

elérhetőbb áron kell kinálni a különböző tartalmakat és akkor többen fogják venni... ennyi az egész...

de axe nak is igaza van mert asszem tegnap neztem a tescoban(polus) hogy NFS Shift 12K na mármost én leszedtem megnéztem de számomra egy kalap szar már elnézést attól akinek tetszik. De ha én megvettem volna eredetiben és feltettem volna és ugy tapasztalom hogy szar akkor marha pipa lennék... föleg a 66 e Ft os havibéremmel ami bónusszal adójóváirással felcsúszik 88 ra szal abból 12K hááát... értitek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. axe
2010.03.14. 20:24
Tudod, a marketingosztályon nicns meg senkinek a 8 általános. Ez van! Szerintem ha 2000.--ér adnák a játékot a legújabbakat is, 100-ból 70-80 ember megvenné (aki játszik, nem általánosságban) a mostani 5-10 helyett vagyis még mindig HASZNUK LENNE RAJTA és mindenem eredeti lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. gabest
2010.03.14. 20:38
viva la resistance! ezekkel vigyázni kell, már élezik a guillotine-t is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. r-chee
2010.03.14. 21:08
Én most utoljára a Bad Company 2-t töltöttem le megjelenés előtt, kitoltam a single részt, pár nap múlva meg hozta a futár az eredetit, és most tolom multiban. Ugyanezt tettem COD2-nél, COD4-nél, Modern Warfare 1-2-nél. Persze mindent nem tudok megvenni (játék, film, zene, szoftver), mert nincs 5milliós havi fizum.
A törvényhozók pedig takarítsanak saját házuk táján, meg rokoni-baráti körben, meg azok fejében is, utána akarják az egyszeri embert büntetgetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. petike2004
2010.03.15. 00:12
az átlagemberek valszeg ugy gondolták,hogy elsőre a lopást a parlamentben kéne megszüntetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Runo
2010.03.15. 09:28
teljesen egyetértek az elöttem hozzászólókkal...
torrent nagyon jó arra hogy kipróbálhassam a játékot, (persze van demo is, de az nagyon sokban el szokott térni a teljes verziótól) és bizony én is megveszem eredetibe ha tetszik.
na meg ha elérhető áron adják.
jó pár Classic kiadványt vettem meg 1990 ft-ért, hisz nekem az is új volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2010.03.15. 13:38
tessék 2000.- a crysis most érdemes megvenni. És majdnem mindegyikkel így van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. renatok
2010.03.15. 15:47
hmisi:
"Úgy-látom a 3csapást is kilehet játszani. Az viszont érdekes hogy aki torrentezik az több legális dolgot is vessz,mint aki csak eredetit vessz."

Nah' ezt könnyen meg lehet magyarázni. Olyan film és zenebuzik mint én sokat keresünk zenéket, filmeket különböző portálokon. Legyen az lst.fm, rateyourmusic, imdb, tökmindegy. Kicsit függők vagyunk, ezért leszedünk mindenféle jóságot, megnézzük őket etc. Aztán ha jó akkor ha van miből illetve nagyon nagy kedvenc meg is vesszük.

Az aki pl nem tölt le, csak eredetit vásárol vagy vesz, általában nem is mindig olyan tájékozott a filmek és zenék terén, mint az, aki pl egy csomó olyan filmet, zenét is leszed, ami mondjuk itthon lehet nem is kapható már/még (vagy soha).

Arra akarok célozni, ha az ember sok filmet ismer, sok kedvence is lesz.
Pl és láttam 1000 filmet, abból 100 kedvencem van. Mindet be szeretném szerezni eredetiben.

Aki nem akkora filmbuzi, csak néha vesz, de akkor mindig eredetit, az látott mondjuk a tévében vagy akárhol 500 filmet (sok ismétlések meg ilyesmik miatt ez a szám legyen kevesebb mint ezer), abból mondjuk 50 tetszett neki nagyon.

Ő csak 50-et fog megvenni...

nah ennyit rizsázni amikor a hülye is érti mire akarok célozni.
a torrent jó, kell, nem árt senkinek és semminek, én még nem vettem úgy filmet, dvdt, zenét, hogy előtte nem csekkoltam volna le a neten mi is van rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. axe
2010.03.15. 20:09
Amit veszek:

film: bocsék filmek jönnek ki mostanság nem veszek 1 darabot sem.
zene: FankaDeli
játék: CoD, NFS(régiek), BF,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. noherczeg
2010.03.15. 20:17
A tudás hatalom, az információ meg kell hozzá. Aki több infóhoz jut, az több mindenről tud. Ha eleget tudok, akkor teszem azt vásárolok.

Mindezt leírták előttem is, de leírom én is, mert osztom a véleményt.

Egy évben megjelenik 20 AA katos játék, amiből letöltök 1x et. Belenézek/kijátszom, aztán mindezekből megveszek 3-4et / év. A kalózkodás téma trendi ma, de az igazság az, hogy a szerencsétlen kiadók olyan hülyék és begyöpösödöttek, hogy képtelenek bármi újat kitalálni arra, hogy növeljék az eladásaikat.

Külföldi nagy blogokon (olyan helyeken, ahol java részt mindenki csak vásárló, és nem "kalóz" mindenhol is mindenhol egyöntetűen és összhangban hangoztatják, hogy a különböző DRM-ek, és megszorítások csakis afelé hajtják a vizet, hogy az embereke az egyszerűbb WAREZ felé vegyék az utukat, mivel azzal sosincs macera.

Fel kéne ébredni a nagyoknak és észrevenni, hogy mi is a helyzet, vagy esetleg belenézni a világ vásárlóinak felvetéseibe, és talán megoldódna a helyzet.

ps: Akik nagyon írogatják, hogy túl drágák a játékok, azoknak nincs igazuk. Nem a játék/film/zene a drága, hanem a mi pénzünk a kevés. Aki meg ezen röhög, annak tudom ajánlani a kimutatásokat, hogy mennyibe is kerül egy COD6/BFBC2/ akármi AAA játék fejlesztése például.

ps2: Miért hiszi bárki is azt, hogy attól még, hogy van egy évben 30-40 megjelenés, akkor mindenáron kell neki MIND? Gondolkozzanak már ezen is páran.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. axe
2010.03.15. 20:34
Haveromnak apja kiment angliába, reggel 8-tól este 6-ig dolgozik DE havi 1 milliót! hoz haza. Na itt kezdődik a magyar alkalmimunka örülsz ha 200-at összeszedsz. És akkor még nem mondtam azt a füzetést, mint pl orvosok stb. Földrajztanárom fia több, mint 2ésfél millát keres havonta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. noherczeg
2010.03.15. 20:39
-nem akarok trollkodni, de nincs edit-

A zene téma a kedvencem. Aki mer nem a hülye VIVA / MTV "szerűség"-en kívül máshonnan is keresni/megismerni együtteseket/előadókat, akiknek nincs mesterségesen túlhypeolt nevük, esélye sincs vásárolni zeneszámokat/lemezeket, mivel nem kaphatóak. Mondjuk ez leginkább a külföldi előadók esetén jellemző.

Hála az égnek mostanra kezd elég baráti ára lenni az import cuccoknak postaköltséggel együtt, szóval még egy-két év, és mindenki rendelhet szépen külföldről mindent, mert olcsóbb/ hangyányit lesz csak drágább, és van választék is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Uatu
2010.03.15. 23:51
Az a gyönyörű az egészben, hogy ugyanerre a nagy amerikai képregény kiadók (Marvel, DC) már sok évvel ezelőtt rájöttek. Amikor a DC++ megjelent a képregények gyorsan és egyszerűen beszerezhetőek lettek.
Emiatt Amerikában pár százalékkal csökkent az eladásuk, de nemzetközi szinten ennek a többszörösét hozta vissza, mert tudtuk ,hogy mi jelenik meg, és mit érdemes megvenni. Nekem több 100G letöltött képregényem van. De több száz újságot is megvettem közben (hála a néhány magyar boltnak). Korábban le se töltöttem, de nem is vettem semmit. Ők ezt belátták, leginkább csak a zeneipar pampog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!