iPon Hírek

Büntetés helyett korlátozni kéne a kalózokat?

Dátum | 2009. 06. 11.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Napi Gazdaság cikkeA fizetős, de törvénytelen tartalomszolgáltatást nyújtó warezoldalak ma már szinte önálló iparágat képviselnek a gazdaságban - mondta Horváth Péter, a ProArt igazgatója.

A szerzői jogok védelmével foglalkozó egyesület szerint évente több tíz milliárd forintra becsülhető a jogvédett tartalmak online megosztása nyomán keletkező kár Magyarországon. A törvénytelen tartalomszolgáltatások nem csupán a jogtulajdonosok egzisztenciáját fenyegetik, de jelentős mértékben csökkentik a legális online tartalmak piaci eladhatóságának lehetőségeit is - véli Horváth, aki szerint a recessziós időszakban egy legális tartalomszolgáltatás a szokásosnál is nagyobb üzleti kockázatot jelent, azt pedig a vállalkozásoknak meg kell érteniük, hogy nem ők döntenek arról, milyen tartalmat helyezhetnek el törvényesen weboldalaikon.

A warezszolgáltatók az esetek túlnyomó részében anonimitásban maradnak, egy-egy jogvédő szervezet vagy hatóság fellépése után pedig a jogsértő tartalmak néhány órán belül új tárhelyeken ismét felbukkannak. A felelősök tettenérése nem egyszerű feladat: amennyiben a tartalomszolgáltató elleni intézkedés eredménytelen, úgy az egyes oldalak tárhelyszolgáltatójához kell fordulniuk a jogvédőknek, s ha ez sem vezet sikerre, már csak az érintett internetszolgáltató tehet lépéseket.

Népszerű megoldás az illegális tartalmak online elérésére az emelt díjas sms-sel szerzett hozzáférési jogosultság. Bár a prémium díjas üzenetek számtartományait a mobilszolgáltató cégek biztosítják, közvetlenül semmilyen felelősségük nincs az illegális oldalak működésével kapcsolatban. Külön megkeresés vagy értesítés nélkül ugyanis az ilyen szolgáltatásoknak tárhelyet biztosító, de egyébként legálisan működő webes vállalkozások sem foglalkoznak azzal, hogy ügyfeleik milyen típusú szolgáltatásokat nyújtanak. Bár a warezoldalak többsége ezt a fizetési megoldást alkalmazza, s ezért gyanakvásra adhatnak okot az ilyen oldalak, az emelt díjas sms-ekkel elérhető szolgáltatások nem minden esetben rejtenek illegális tartalmakat.

Az internetezőknek Magyarországon a jogvédett tartalmak letöltése esetén nem kell tartaniuk a felelősségre vonástól mindaddig, amíg a felhasználás kizárólag magáncélú - vázolta a Napinak az online-tartalom-fogyasztással kapcsolatos törvényi szabályozást az Artisjus jogi főosztályának vezetője. Tóth Péter Benjamin szerint a büntetőjog ugyanakkor nem a legalkalmasabb eszköz a jogsértések visszaszorítására. Franciaországban emiatt vezették be a fokozatos válasz technikát: a fájlcserében aktívan részt vevő felhasználónak két figyelmeztetés is küld az internetszolgáltató, amely ezután élhet a hozzáférés korlátozásának lehetőségével. A francia modellt az Artisjus nem tartja szigorúnak, sőt az éppen a büntetőjog alkalmazásánál enyhébb szankciót jelent a nem üzletszerű jogsértések esetén.

Érdeklődésünkre a UPC Magyarország Kft.-nél elmondták: a társaság nem tudja és nem is kívánja vizsgálni azt, hogy az előfizetők milyen célra használják a szolgáltatást vagy milyen jellegű adatokat forgalmaznak az interneten. Bár a társaság hálózatában forgalmazott adatok mennyiségéről Szűcs László szóvivő nem adhatott pontos felvilágosítást, annyi bizonyos: a teljes adatforgalom nagyobb részét a felhasználók kis százaléka generálja. A UPC hálózatában új szabványú eszközökre cseréli eddig használt internetes modemjeit, aminek eredményeként a közeljövőben a társaság optikai hálózatán ultragyors, 100 mbps sebességű adatátvitel válik elérhetővé.

A szolgáltató az előfizetők extrém hálózathasználata esetén a sávszélesség maximum 90 százalékáig korlátozhatja a hozzáférést. Ettől azonban csak azoknak kell tartaniuk, akik három egymást követő hónapban több mint 300 gigabyte adatforgalmat bonyolítanak. Szűcs ezt azzal indokolta, hogy az internetszolgáltatás osztott erőforrásokra épül, a hálózat aránytalan használata, illetve az azzal való visszaélés a hálózat teljesítményét veszélyeztetheti. Az előfizetők sávszélességének korlátozására az a nemzetközi hálózathasználati egyezmény ad lehetőséget, amelyet valamennyi internetszolgáltató aláírt az osztott erőforrások optimális alkalmazása érdekében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. ssanyi2
2009.06.11. 11:44
VISSZA A HIRHEZ

Amíg a mobil szolgáltatók nem vonhatóak felelősségre és anyagilag megéri nekik, addig az SMS warez továbbra is virágozni fog.
Egyszerően vicc, hogy pont az aki legnagyobb hasznot teszi el a warezból, nem vonható felelősségre.
A sávszélesség korlátozása pedig a szolgáltatókra nézve lehet veszélyes. Ott ahol van piaci verseny és több szolgáltató is jelen van egy területen, nem feltétlenül fogják a felhasználók díjazni az ilyen akciókat és átmennek másik céghez.
Aki nagy sávszélességű vonalat fizet elő, az többnyire a letöltés miatt történik.
Akárhogy is ragozzák a "szerzői jogvédők" amíg gyökeresen meg nem változtatják a hozzáállásukat az internetes tartalom szolgáltatáshoz, addig élni fog a warez, ha tetszik nekik, ha nem.

Rengeteget foglalkozik a sajtó mostanában a szerzői jogokkal. A felhasználók jogairól ugyanakkor kevés szó esik. Pedig érdemes lenne erről a témáról is beszélni.
Vajon megfelelnek az emberek igényeinek a szoftverek liszenszei? Az, hogy a gyakran több százezer forintos program írója mindenféle felelősséget elhárít magáról?
Vagy megfelel az emberek igényeinek az 5000Ft/db audió CD? Akkor amikor már a fizikai adathordozóknak leáldozóban van?
Vagy megfelel az emberek igényeinek az, hogy fizetősen nem lehet legálisan letölteni szinte semmit? Vagy ha netán mégis, akkor másolásvédelemmel korlátozzák a felhasználás lehetőségeit, esetleg rosszabb a minősége mint a CD verziónak.
Vagy megfelel az emberek igényeinek az, hogy a tvben több éves késéssel bemutatott sorozatok vacak minőségben, reklámokkal és alacson színvonalú szinkronnal vannak bemutatva? Miközben letölthetőek ugyanezek a sorozatok, HD minőségben. Vajon melyiket fogják a felhasználók választani?
Mert nem egyébről van itt szó, mint az igényeknek megfelelésről.
Ezeknek az igényeknek nem akar megfelelni a jelenlegi médiaipar.
És ezért terjed a warez is!

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. legyes
2009.06.11. 11:57
Szerintem a warez terjedésének okai:

1. ÁR
2. Lustaság
3. Nem lehet hozzájutni más módon a keresett tartalomhoz/adathoz
4. Minőségibb keresési, letöltési, szabályozási rendszer
5. Egyszerűség
6. Nincs olcsó, sok adatot tároló, hordozható eszköz a HDD-n kívül, amin gyorsan, redundánsan, többek számára hozzáférhetően tárolhatunk adatot

Valamint:
- A legálisan letölthető, fizetős mp3-ak többsége másolásvédett (nem csak a PC-n akarom hallgatni, hanem a kocsiban is)
- sokszor a warez program feltelepítése/aktiválása egyszerűbb mint a legális változaté.
- ritkán van teljes értékű kipróbálási lehetőség -> warez változat

De a legbosszantóbb a hihetetlen árak. Tetszik egy szám, fizessek érte 5000Ft-ot (CD), majd fizessek egy CD rip programért (tudom, hogy van ingyen is), tanuljam meg hogy kell ripelni, mp3-at tömöríteni, ... Egyszerűbb letölteni, ingyen, gyorsan, könnyebben keresve, anélkül hogy a székből felállnék. (Tudom hogyan kell)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. jadam92
2009.06.11. 12:27
én pl most torrenteztem le a Gears of Wart. 1 hétig töltöttem kb. és kiderült hogy nem is megy a gépemen valamiért.. mert gyenge.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vagabor
2009.06.11. 12:42
grat jadam, ez csak a te butaságodat dicséri, előbb megnézhetted volna hogy megy e.

a cikkhez kapcsolodóan, ssanyi írása tökéletesen helytálló.
Míg a pénz/profit és nem az igények elfogadható módon való kielégítése lesz a mozgató erő addig a warez igen is létezni fog.
Maguk a jogvédők is tudják és tisztában vannak ezzel, de sajnos nagyon sok érdek kényszerrel akarja megszüntetni a warezt, még hozzá kompromisszumok nélkül. Soha sem fog sikerülni míg a jelenlegi helyzet fennáll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. d311c
2009.06.11. 12:59
Az Artisjus féle matricás hordozó felár, meg még el is mélyíti a médiaipar válságát.

Miért gondolják, hogy joguk van olyanért pénzt kérni amihez nem járulnak hozzá, és nem kizárólag warezre használhatóak.
Utána meg miért lepődnek meg, ha a felhasználók még kevésbé veszik meg a túlárazott cuccaikat.

Amolyan "lopás, lopást szül" módon folyik az egész, csak az Artisjus nem megy börtönbe és nem fizet kártérítést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csaber
2009.06.11. 14:10
Én nem vagyok oda a warezolásért , csak sajnos időnként szükséges rossz , mert sokszor gyakorlatilag beszerezhetetlen legálisan , meg aztán még most sincs mindenkinek internetet főleg vidéken mivel a helyi szolgáltatok irreális áron adják /pl ahol lakom 1Mb-és net 4500FT , ...)és ott kezdődik hogy be kéne regisztrálni megvásárolt játékokat, szoftvereket (frissítésekről , javításokról már nem is beszélve) és mellé szedd le a számodra felesleges programot (amit ha használsz is akkor " hazudnod " kell pl Games for Windos- live) ,90%-ban egy angolul írt eula-át el kell fogadnod (ergo fogalmad sincs mit fogadsz el , míg a warez játékot beszerzed felrakod elindítod kis ablak felugrik regisztrálva és használod( és egy árva szót nem kell tudnod angolul +az Eula-tartalmán sem kell gondolkodnod loptad így nincsenek is jogaid ) arról nem is beszélve hogy régebben volt olyan eredeti játékom ami nem volt hajlandó feltelepülni a Dvd-íróm miatt -kölcsönkér másik azzal sem (a "csodálatos" másolásvédelem miatt / starforce /, leszedtem tört verzióban és működött.... )van még egy előnye egyes warez játékoknak sokhoz nem kell lemez szóval nem visít a DVD-író , olvasó (mellesleg így nem is használódik el 1-2 éven belül)
a cikkhez:
-aki pénzt ad azért hogy , kalóz verziót használjon azt nem igen értem meg (pont én beszélek aki kb 1 évig évig lopott egy ilyen helyről (nem küldtem SMS-et de letölteni azt tudtam egy bénaságot+egy hibát kihasználva ) mivel ingyen is beszerezheti ... azokat meg abszolút nem értem meg , akiknek egyfolytában megy a gépe a letöltés miatt mert szerintem a játékot kipróbálja (5-10 percet ad neki) ha nem tetszik törli és elkezd leszedni egy másikat szóval még esélyt se ad neki ...
-az Artisjus matrica felár adathordozókra pofátlanság , mivel mindenkiről azt feltételezi hogy ő tolvaj nincs kivétel , szóval tudják mit csináljanak a milyen foglalkozású anyukájukkal...l( de finoman fogalmaztam :lol: )
-azt azért minden szolgáltató tudja ha nagyon bekeményít (a korlátozásokkal) akkor a kedves felhasználó elmegy máshova kivéve ha monopol helyzetben van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!