iPon Hírek

Cápafog-álló bevonatot kapnak a Google tengeri kábelei

Dátum | 2014. 08. 16.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

A Google kénytelen egy kevlárszerű réteggel bevonni tenger alatti kábeleit, azok ugyanis egyre vonzóbb célpontnak bizonyulnak a cápák számára, jelentette be a cég egyik projektmenedzsere, Dan Belcher a múlt héten. Az óceánok mélyén futó üvegszálas adatkábeleket számos különböző bevonattal védik már jelenleg is, hogy a nyomás és az esetleges kisebb földmozgások ne okozzanak fennakadást azok működésében, most azonban úgy tűnik, hogy újabb „ellenséggel” kell felvenni a harcot. Belcher elmondása szerint a Google partnercégei segítségével igyekszik minél gyorsabban megerősíteni a csendes-óceáni kábeleket, hogy azokban ezentúl a cápák fogai se okozhassanak károkat. A régebbi rézkábelekkel nem volt hasonló probléma, az üvegszálas vezetékek azonban gyakorlatilag első lefektetésüktől kezdve vonzzák a cápákat. Az egyik első, 1985-ben üzembe helyezett kísérleti kábelben kiemelése után beleékelt cápafogakat találtak, 1987-ben pedig négy szakaszán kellett lecserélni egy vadonatúj kábelhálózatot a cápák miatt. A szakértők szerint a támadásokért a kábelek körül képződő mágneses mező lehet a felelős, amelyet a ragadozók összetévesztenek a halak által kreált hasonló mezőkkel. Az üvegszálas kábelek optikai szálak sokaságából tevődnek össze, amelyek mindegyike 1 Gbps sebességű adatátvitelre képes, vagyis 100-szor gyorsabb, mint a rézkábelek. Megfelelő működésükhöz nagyjából 100 kilométerenként jelerősítőkre van szükség, amelyek energiaellátását szintén az adott szálon keresztül oldják meg. Bár a legtöbb kábelt elektromosan leárnyékolják, nem egészen tudni, hogy ez mennyiben befolyásolja az elektromágneses mező létrejöttét körülöttük, illetve az sem világos, hogy az ilyen mezőkre érzékeny cápák ellen mennyit számít az árnyékolás. Minden bizonnyal nem a Google az egyetlen cég, amely érintett a cápatámadásokban, de tekintve, hogy a keresőóriás az utóbbi években több százezer kilométernyi új kábelt fektetett le, kiemelten súlyosan érintheti őket a probléma. A tengerekben húzódó kábelek átlagosan évente 50 alkalommal igényelnek javítást. Van, hogy földrengések vagy a hatalmas víznyomás okozza a meghibásodást, de olyan is gyakran előfordul, hogy egy szerencsétlenül ledobott horgony vágja el a vezetékeket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. wizes
2014.08.17. 09:25
Rézkábelnek lehet elektromágneses tere, de fénykábelnak?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ThePoweR
2014.08.17. 10:17
"A fény emberi szemmel érzékelhető elektromágneses sugárzás."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tokyofej
2014.08.17. 11:22
Az egy dolog, de hogy egy erősítőt táplálni kell, az is biztos. Lennie kell egy fém vezetéknek is valahol, mert optikán tudtommal nem megy áram. Ha tévedek, javítsatok ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. vivanto
2014.08.17. 14:02
Egyikőtök sem olvasta végig rendesen a cikket?

"Megfelelő működésükhöz nagyjából 100 kilométerenként jelerősítőkre van szükség, amelyek energiaellátását szintén az adott szálon keresztül oldják meg."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vorosokt
2014.08.17. 14:09
szegény cápika, jól mellé fogott (harapott)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. CyberPunk6...
2014.08.17. 14:34
Mondjuk a jelerősítő szerintem rossz megfogalmazás, jó lesz az jelismétlőnek is. Repeaterekről van szó.

Visszaállítja a jelalakot, és az eredeti erősséggel küldi tovább.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.17. 17:27
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Resike Cyber...
2014.08.17. 20:51
Inkább a jelismétlő a rossz megfogalmazás, mert semmi jelet nem ismétel meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. CyberPunk6... Resik...
2014.08.17. 21:54
A beérkező jelet küldi ki a másik oldalon, azaz megismétli a beérkező jelet a kimeneten. Vagy szerinted, hogy működik egy ilyen?

Egyébként ez a neve, hogy repeater. Nem én találtam ki. Azért (is) illik rá jobban, mert így hívják. Ha a boltban venni akarsz, akkor ezen a néven kapod meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ivanovp
2014.08.18. 06:43
Az optikai jel vételekor a jel "elveszik", tehát újra ki kell küldeni, hacsak nem a céloldalon vagyunk. Ezért is nem lehet a klasszikus módon lehallgatni az optikai kábeleket. A repeater-t pedig én is jelismétlőnek fordítanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ummon
2014.08.18. 08:19
Valószínűleg EDFA (Erbium Doped Fiber Amplifier) végzi a jelerősítést. Ez az energiát az optikai szálba bevilágított fényből nyeri. Ez a fény másmilyen hullámhosszúságú, mint amin az adatközlés történik.

Optikai kábelen nincsen elektromos árammal működő jelerősítő. Túl macerás lenne még egy árammal működő eszközt is beletenni a rendszerbe, pláne az óceán közepén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tofalvip
2014.08.18. 10:46
Ezekkel a cápákkal mindig csak a baj van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!