iPon Hírek

CeBIT 2013: Apró Zotac PC cserélhető processzorral

Dátum | 2013. 03. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A ZBOX ID89 névre keresztelt modell ezúttal nem alaplapra integrált Intel vagy AMD processzort kapott, hanem egy LGA-1155-ös processzorfoglalatot, amelybe saját magunk választhatunk központi egységet - vagy Ivy Bridge sorozatú, vagy pedig Sandy Bridge sorozatú processzor személyében. Mivel az újdonság rendkívül kompakt, így a hűtés teljesítménye is limitált: a kiszemelt LGA-1155-ös Intel processzor maximum 45 wattos TDP-vel rendelkezhet, ami erősen behatárolja a lehetőségeket. Maga a processzorhűtő egyébként egy érdekes szerkezet, hiszen úgy néz ki, mintha egy belépő szintű asztali videokártya hűtése lenne.

Fotó: HeXus.net
Apropó videokártya. A szűkös helykínálat miatt sajnos diszkrét videó vezérlő nem fért el a rendszerben, azaz minden esetben meg kell elégednünk az adott LGA-1155-ös Intel processzor beépített videó vezérlőjének teljesítményével, bármilyen modellt is választunk. A videó kimenetek között egyébként egy HDMI és egy DVI port lapul Az apró, mini-ITX formátumú alaplap az LGA-1155-ös processzorfoglalat mellett két darab DDR3-as So-DIMM memóriafoglalatot is kínál - ezekbe szintén saját magunk választhatunk majd rendszermemóriát, legalábbis a barebone kiadásnál ez lesz a helyzet. Az egyelőre nem világos, hogy a termékből készül-e komplett konfiguráció, amelyben processzor, adattároló és rendszermemória is van.

Fotó: HeXus.net
Az újdonság egyetlen 2,5 colos SATA adattárolót fogad, amely a memória feletti részen kap helyet. A SATA bővítőhely mellett egy SATA port is lapul a deszkán. A rendszer mini PCI Express bővítőhelyet is tartalmaz - ebbe WiFi adaptert pakolhatunk, ahogy az a fenti fotón is látszik. A pici PC USB 3.0-s és USB 2.0-s portokkal egyaránt rendelkezik, de ezek mellett két darab Gigabites Ethernet port, valamint egy optikai audió kimenet is helyet kapott rajta.

Fotó: HeXus.net
A Zotac ZBOX ID89 remek alternatívának tűnik, ha kompakt, ám megfelelő processzorteljesítményt biztosító rendszer építése a cél.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Gpety
2013.03.08. 09:23
A Zotac ezen megoldásaival az a baj, hogy drágák. A ZBOX ID82 is ~115eFt és ezért kapunk egy mini gépet, amiben van egy mobil i3 proci, de semmi más, se HDD, se RAM, se optikai megjahtó (utóbbi bajos is lenne...). Ha a notebookok árát nézzük, akkor ez nagyon sok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. freyr
2013.03.08. 13:58
Az ilyen nagyon kompakt gépekkel sosem igazán értem mit akarnak elérni. Elsőre többnek tűnik, mint egy subnotebook, de igazából kevesebb. Ennek itt annyi az előnye, hogy cserélhető a processzor. De ezzel nem lendítik fel a PC piacot.
Amúgy... ki a célközönség? Mehet bele egy belépőszintű vagy egy középkategóriás csökkentett fogyasztású processzor... de diszkrét VGA híján... microserver? Ahhoz kevés a csatlakozási lehetőség. Médialejátszónak drága. Munkagépnek meg ha processzorerő kell, akkor nem jobban megérné egy szabvány microITX alaplapra épített PC?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!