iPon Hírek

CeBIT 2013: Haswell alapú konvertibilis ultrabook az Inteltől

Dátum | 2013. 03. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Bemutatkozott egy érdekes ultrabook, amelyben már az Intel következő generációs Core i sorozatú processzora, a Haswell teljesített szolgálatot. Persze az újdonság nem csak a benne lapuló szuperalacsony fogyasztású, következő generációs processzor miatt volt érdekes, hanem azért is, mert a termék konvertibilis ultrabooknak minősül, azaz kijelzője lecsatlakoztatható a plusz akkumulátort, billentyűzetet és érintőpadot tartalmazó alsó részről, így táblagépként is tökéletesen használható.
Forrás: MobileGeeks.de
Forrás: MobileGeeks.de
Az ultravékony újdonságon természetesen Windows 8 futott, amellyel maradéktalanul kiaknázhatóak a 13,3 colos képátlójú, 1920 x 1080 pixeles natív felbontás mellett üzemelő érintőkijelzőben rejlő lehetőségek. Az új referencia ultrabook teljes tömege a hírek szerint 1500 grammnál lényegesen kevesebb lesz, a táblagépként is használható érintőkijelző pedig 800 grammnál is kevesebbet nyomhat a mérlegen.
Forrás: MobileGeeks.de
Forrás: MobileGeeks.de
A motorháztető alatt egy ultraalacsony fogyasztás mellett üzemelő, negyedik generációs Core i sorozatú processzor lapul. A Haswell APU mellé 4 GB-nyi rendszermemóriát, valamint némi NAND Flash alapú tárhelyet társítottak a vállalat mérnökei. A konvertibilis ultrabook két USB 3.0-s porttal, DisplayPort és mini HDMI videó kimenettel, valamint beépített webkamerával érkezik.
Forrás: MobileGeeks.de
Forrás: MobileGeeks.de
Érdekesség, hogy az újdonság kijelzőjének leválasztása előtt egy gombot kell megnyomni, majd ha a LED zöldre vált, leválaszthatjuk a kijelzőt a dokkolóról. Ekkor, ahogy kézbe vesszük a táblaként funkcionáló kijelzőt, a 13,3 colos képátlójú LCD kijelző képe valamivel kisebb lesz annak érdekében, hogy kényelmesen foghassuk a terméket - a keretként funkcionáló érintőkijelző-sáv érintéseit éppen ezért nem is veszi figyelembe a rendszer.
A funkció egy, a kijelző tetején elhelyezett gombbal kapcsolható ki-, illetve be, így igényesetén bármikor visszanyerhető a "teljes képernyős" nézet - legalábbis akik kipróbálták a terméket, ezt állítják. Egyes videókon azt láthatjuk, hogy a megjelenített kép képátlója akkor is automatikusan kisebb lesz, ha ujjaink hozzáérnek az érintőkijelző széléhez. Ötletes funkció.
Forrás: MobileGeeks.de
Forrás: MobileGeeks.de
A fentiek mellett arra is fény derült, hogy a konvertibilis ultrabook prototípus nagyjából milyen akkumulátoros üzemidőt kínál. Az Intel szerint táblagép módban egyetlen teljes akkumulátortöltéssel tízórányi üzemidőhöz juthatunk, ultrabook módban pedig már 13 órára növekszik az üzemidő, hála a billentyűzettel és érintőpaddal ellátott dokkolóban rejlő akkumulátornak.
Forrás: MobileGeeks.de
Forrás: MobileGeeks.de
A North Cape kódnévre hallgató újdonság ultrabook módban, összecsukott állapotban 17 milliméter vastag, tábla módban pedig 10 milliméteres vastagságra számíthatunk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. jzsgbr
2013.03.08. 16:52
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. asti
2013.03.10. 11:57
800gr egy tabletnek kurva sok! Azt kézben tartani hosszabb ideg fájdalmas
Nekem az iPad 600gr-os súlya is már zavaró, ha lenne retinás Ipad mini vagy valami hasonló akkor rögtön cserélném, a jelentősen kisebb súlyért cserébe beáldozám a méretet bármikor, valahol az Ipad mini (vagy hasonló Androidos tablet) lenne az ideális szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!