iPon Hírek

CeBIT 2013: Lencsevégen néhány LGA-1150-es alaplap

Dátum | 2013. 03. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az új alaplapok mindannyian az Intel friss, következő generációs, 8-as sorozatú lapkakészletei köré épülnek, amelyekhez LGA-1150-es processzorfoglalat társul. Utóbbi miatt a Haswell APU egységek és az Ivy Bridge, illetve Sandy Bridge processzorok között nem lesz átjárás, már ami a processzorfoglalat-kompatibilitást illeti, de ez már régóta tudható. A június másodikán debütáló Haswell APU egységekhez készített alaplapok közül egyik-másik már teljesen készen áll a rajtra, de vannak olyan modellek is, amelyek még mindig fejlesztés alatt állnak - utóbbiaknál nem végleges a különböző hűtőbordák dizájnja, sőt, esetenként még az alaplap színvilága is változni fog, míg elkészül a végső kiadás. A lenti képeket utóbbiakat szem előtt tartva kell megtekinteni. ASUS Az ASUS egyelőre konkrét információkat nem osztott meg LGA-1150-es processzorfoglalattal ellátott alaplapjaival kapcsolatban, mindössze két rejtélyes képet publikált róluk.


Az egyik Z87-es deszka a Deluxe sorozatot erősíti, míg Gryphon névre keresztelt társa a Sabertooth családban kaphat helyet. Idővel kiderül az is, hogy mire számíthatunk az újdonságokkal kapcsolatban. Gigabyte A Gigabyte egy kifejezetten a média képviselőinek tartott rendezvény keretén belül mutatta be legfrissebb Z87-es alaplapját, amely a felsőkategóriában száll majd harcba a vásárlók kegyeiért. Ennél az alaplapnál remekül látszik, amit a bevezetőben már említettük: nem végleges sem a VRM, sem a PCH hűtése, sőt, a gyártó még az alaplap színvilágán is változtathat majd.

A Z87X-OC névre keresztelt újdonság elsősorban a tuningosokat veszi majd célba - szolgáltatásai is ehhez igazodnak. Az LGA-1150-es processzorfoglalat egy nyolcfázisú tápellátást biztosító VRM áramkörhöz kapcsolódik, ami egy négytűs ATX, illetve egy nyolctűs EPS tápcsatlakozón keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot. Annak érdekében, hogy az alaplap többi területén is stabil lehessen a tápellátás, egy hattűs PCI Express tápcsatlakozó bevetésére is lehetőség van.

Az alaplap a tuningosok számára valós idejű, nagyfokú fizikai feszültségmódosítást tesz lehetővé, de emellett feszültségellenőrző pontokat is kínál, amelyekre tuning alkalmával mindenképpen szükség van. Érdekesség, hogy az alaplap SATA portjaitól balra egy USB 3.0-s port is helyet kapott, amely lehetővé teszi, hogy közvetlenül USB 3.0-s adattárolóra telepítsünk, majd onnan futtassunk Windows 7-es vagy Windows 8-as operációs rendszert. A friss jövevény négy darab DDR3-as memóriafoglalatot kínál, amelyekben összesen 64 GB-nyi rendszermemória elhelyezésére van mód. A bővítőhelyek között összesen három darab PCI Express 3.0 x16-os slot lapul, amelyek x16, x8-x8, illetve x8-x4-x4 módban üzemelnek. A negyedik PCI Exress x16-os slot a PCI Express 2.0-s szabvány köré épül és csak x4-es sávszélességet kínál. A felsoroltakon kívül egy PCI Express 2.0 x1-es, illetve két PCI slot is jelen van a kínálatban.

SATA portokból hat darab 6 Gbps-os jár, USB 3.0-s portokból pedig összesen kilencet kapunk - ezek közül hatot külső USB 3.0-s vezérlők biztosítanak. Ebben a számban valószínűleg nem szerepel a SATA portok mellé applikált USB 3.0-s csatlakozó, így a végső szám inkább tíz lehet. A videó kimenetek között két HDMI és egy DisplayPort csatlakozó található, de a sorból a nyolccsatornás HD audió vezérlő, illetve a Gigabites Ethernet vezérlő sem hiányzik. Az új alaplap várhatóan az LGA-1150-es alaplapok első hullámával érkezhet meg. MSI Az MSI egyik nyolcas sorozatú Intel lapkakészlettel ellátott alaplapját is sikerült lencsevégre kapni. Ahogy az a lenti képeken látható, a termék még nem nyerte el végleges változatát: jelenleg kinézetével a kilencvenes éveket idézi, ám ez az állapot természetesen nem végleges.

Az alaplap remek felépítéssel érkezik: a bővítőhelyek és egyéb komponensek jól átgondoltan foglalnak helyet a deszkán. A bővítőhelyek között három darab PCI Express 3.0 x16-os slot, illetve négy darab PCI Express 2.0 x1-es slot lapul, PCI foglalat azonban egyáltalán nincs. A deszka minőségi komponensekből összeállított tápellátással érkezik, így tuning tekintetében sem ígérkezhet rossznak.

Hátlapi portjai között egy PS/2-es port, valamint két USB 2.0-s és hat USB 3.0-s csatlakozó sorakozik. Rajtuk kívül két HDMI port, plusz egy DisplayPort videó kimenet, egy optikai audió csatlakozó és a szokásos 3,5 milliméteres analóg Jack audió csatlakozók foglalnak helyet a hátlapon, de a sorból a Gigabites Ethernet port sem hiányzik. Az alaplap másik végén nyolc darab SATA port, egy feszültségmérő kivezetés, valamint négy darab DDR3-as memóriafoglalat látható. A termék végleges kiadása az idei év második negyedévében, a Haswell APU egységek rajtjával egy időben jelenhet meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Simba
2013.03.06. 16:38
Már megint egy új foglalat. Értem én, hogy kedvezni kell az alaplap gyártóknak is, de ez akkora egy lehúzás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. thedevelop...
2013.03.06. 16:54
Simba: Már jó ideje elérhető az Intel roadmap, melyen látszik, hogy a Haswell architektúra foglalatváltást is megkövetel.
A "tick-tock" keretén belül először mikroarchitektúrát cserélnek, majd csökkentik a gyártáskor alkalmazott csíkszélességet.

A foglalatváltás nem "lehúzásnak", hanem fejlődésnek hívják. Jelenleg az integráltság szintje óriási és egyre növekszik. Annak érdekében, hogy lecseréljék a processzorban lévő memóriavezérlőt, USB vezérlőt, PCH vezérlőt, IGP-t, vagy egyáltalán lehetővé tegyék újabb szabványok (pl.: PCI-E 4) támogatását bizony a processzor lábait is módosítaniuk kell, melynek következménye a foglalatváltás.

De nincs ezzel semmi gond, nem kötelező állandóan a legújabb technológiát használni.
Támogatottság tekintetében általában az előző 2 generációt mindig ellátják alkatrészekkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Gpety
2013.03.06. 17:11
Nekem azért az MSI piros, vagy fekete deszkái valahogy jobban bejöttek, mint ezek a fos sárgák.
Amúgy meg kb Simba-val értek egyet, egy újabb foglalt, ami talán azért "jó", hogy ha fejleszteni akarsz, akkor ne csak új procit, hanem deszkát is vegyél... Majd, ha valami tényleges nagy újítással jön ki egy új foglalat, akkor majd elégedetten csettintek én is. (Pl.: DDR4 memória támogatás)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Hyppo
2013.03.06. 18:22
MSI elég retro-ra sikeredet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. ThompsoN Gpety
2013.03.06. 18:31
Ez a prototípus, a kereskedelmi forgalomba szánt végleges alaplap nagyon valószínűen nem így fog kinézni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Norbert09
2013.03.06. 18:42
Durva a giga lapja még így félkész állapotában is... de az MSI jobban bejön ilyen retrósan (sajna nem ilyen lesz a boltokban), pedig biztos vagyok benne hogy ebből Bacsis is szerezne magának egyet.


Úgy látszik idén a fekete kondi lesz a menő.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. patrik2991
2013.03.06. 19:12
Hyppo: nekem is pont ez jutott eszembe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Cooley
2013.03.06. 19:24
Jól sejtem, hogy egyesek csak a képeket nézik meg, az írást le sem szarják?
"Ahogy az a lenti képeken látható, a termék még nem nyerte el végleges változatát: jelenleg kinézetével a kilencvenes éveket idézi, ám ez az állapot természetesen nem végleges." Legalább ennyit olvassatok már el, mielőtt leszóljátok...
Felszereltség alapján MPOWER sorozatú lap, szóval hasonló lesz kinézetre, mint a Z77 MPOWER.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Simba thede...
2013.03.06. 19:24
Újat nem mondasz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. zvigh
2013.03.06. 20:21
Jujj de izgi lapok, nyalnám a kondiját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. patrik2991
2013.03.06. 22:45
ASUS-ék házatáján szerintem fölösleges volt ennyit szenvedni a semmiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. deviant93
2013.03.06. 23:03
jön a kérdés : ki a f***t érdekel, hogy néz ki? felőlem a nyákot kidobhatják, és dróttal is nyomathatják, az sem érdekel. Legutolsó szempont az alaplapoknál a kinézet, főleg, hogy egy zárt házban fekszik.
SzVSz - mielőtt belémkötnétek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Leeroy
2013.03.06. 23:11
Ennyi! A kinézet sokadlagos szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. djwolf
2013.03.07. 01:15
zvigh - na te aztán küldöd neki rendesen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. raiden
2013.03.07. 04:06
zvigh DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. hunmyke
2013.03.07. 08:01
Akinek a kinézet nem tetszik, ne aggódjon annak jön majd a tölténychipsethűtős meg forgó gépágyús változat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zvigh
2013.03.07. 15:12
Igazából azon csondálkozom, hogy az m&m's-t még nem kommentelte senki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jaszy.peti
2013.03.08. 12:46
Ezek körül, nálam csak az Asus lap(ok) ami szóba jöhet. Többi felejtős. Ha a Gryphon tényleg a Sabertooth családban lesz, akkor nem hiszem, hogy lesz párja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!