iPon Hírek

CeBIT: Különleges SSD-k az OCZ műhelyéből

Dátum | 2012. 03. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ műhelyében két új SSD család készül: az egyik nagy adattároló kapacitást kínáló tagokkal próbál majd hódítani, míg a másik hatalmas I/O teljesítményével próbálja elnyerni a felhasználók szimpátiáját.

OCZ AEONDrive – DRAM alapú SSD meghajtó


Az OCZ piacvezetőnek számít az SSD szegmensben, ami nem véletlen, hiszen a vállalat komoly fejlesztőkapacitással rendelkezik. Ennek a kapacitásnak az egyik gyümölcse az AEONDrive DRAM SSD meghajtó, amely DRAM memóriachipeket használ elsődleges adattárolási célra – persze csak addig, míg folyamatos áramellátás áll rendelkezésre. Mivel jó eséllyel úgyis inkább gyorsítótárról, mintsem adattárról van szó, így ez nem annyira probléma.


Az új eszköz ideális lehet olyan adatközpontokban történő felhasználásra, amelyeknél egyidejűleg nagymennyiségű „forró” adattal kell bánni, azaz amiket a lehető leggyorsabban el kell érni – fontos szempont lehet ez például nagyméretű adatbázisoknál. A hasonló koncepcióra alapozó megoldásokkal ellentétben – mint amit például a FusionIO meghajtói is alkalmaznak – az OCZ megoldásai SAS 6 Gbps-os csatolófelületet használnak. A SAS csatolófelület egy alacsony overhead mellett működő protokoll, amely egyidejűleg jóval több host parancscserére ad lehetőséget, mint az ATA protokoll.

Az OCZ állítása szerint az AEONDrive DRAM SSD-k 4K módban 140000, 512K módban pedig 540000 I/O művelet elvégzésére képesek egyetlen másodperc alatt. Mivel a DRAM chipek jóval kisebb adatsűrűséggel bírnak, mint a NAND Flash memóriachipek, így az új meghajtók várhatóan csak viszonylag kis adattároló kapacitást kínáló változatokban lesznek elérhetőek. Ez a kicsi, 64 GB körüli adattároló kapacitás még így is elég ahhoz, hogy az egység jelentősen felgyorsítsa az adatbázis műveleteket.

Sajnos az újdonsággal kapcsolatban további információk nem állnak rendelkezésre.

OCZ Chiron – Célkeresztben a hatalmas adattároló kapacitás

A második új SSD család tagjai szintén az adattároló központokat célozzák meg, ám ezek a megoldások az AEONDrive DRAM SSD meghajtóknál már jóval nagyobb adattároló kapacitást kínálnak. A Chiron család tagjai 3,5 colos formátummal érkeznek és 6 Gbps-os csatolófelületet használnak – itt nem tisztázott, hogy SATA, vagy SAS csatolófelület áll-e rendelkezésre, de az utóbbi kétségtelenül valószínűbb, hiszen üzleti megoldásokról van szó.


A Chiron SSD egy rendkívül komplex adattároló rendszer, amely több SSD alegységből áll. Minden egyes alegységhez OCZ-Indilinx Everest vezérlő társul, az alegységek pedig RAID tömbben egyesülnek a helyi RAID vezérlőnek köszönhetően. A Chiron modellek 4 TB-os maximális adattároló kapacitást kínálnak majd, ezzel beérik a hasonló fizikai méretű mágneses merevlemezek kapacitását, de persze többszörös áron. Az újdonságok 560 MB/s-os folyamatos adatátviteli sebességet kínálnak, 4K-s teljesítményüket pedig 100000 IOPS-os értékben adta meg a gyártó.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. lajcsi1975
2012.03.08. 18:02
Még kb 10 év és a hagyományos merevlemezeket kiváltják minden téren. De az még minden bizonnyal nagyon messze van hogy ugyanazt a tárolokapacitást mozgó alkatrészek nélkül érjük el , és hasonló áron. De egyszer ez befog következni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nyerek01
2012.03.08. 21:04
Attól még mert valakik azt mondják hogy ennyi meg annyi az előállítási költsége ssd technológiával x GB-nyi adattárolónak, nem feltétlenül kell elhinni első hallásra. Másik meg hogy egy ötven éves technológiát ami agyon van optimalizálva, nem tudják már hol javítani(lehet még) óvatosan és ésszerűen kéne összehasonlítani a solid state meghajtókkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Nemesis1
2012.03.09. 17:24
Az SSD kiváltja a HDDt... blabla... HDD tárolásra van, mi a franc szükséged van egy SSD képességeire filmnézéskor vagy zene hallgatáskor? Melyik HDD nem elég ehhez?
Progik meg bőven elvannak már a mai SSDken, a fogyasztás különbség sem akkora, hogy nyomos érv legyen.
Akkor?

10 év múlva nem lesz ilyen problémád,mert sajnos már nem lesz saját géped, csak egy terminálod és felhőből fogsz futtatni (fizetni) mindent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!