iPon Hírek

Centrino 2-es platform, 6 új processzorral

Dátum | 2008. 07. 16.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel várva várt notebook platformja, a Centrino 2 a késések és a problémák után most végre hódító útjára indult. Az új platform néhány új lapkakészlettel, hat új, 45 nm-es csíkszélességgel készülő mobil Core 2 Duo processzorral és a 802.11n szabványú WiFi adapterekkel együtt kerül forgalomba.

A hat új mobil processzor listája az alábbi táblázatban látható, az egységek főbb paraméterei és árai egyaránt fel vannak tüntetve.


Az új processzorok 1066 MHz-es FSB-vel és 3 vagy 6 MB-os másodszintű gyorsítótárral érkeznek, a régebbi 45 nm-es modellek ezzel szemben 800 MHz-es FSB-vel és 4 MB-os másodszintű gyorsítótárral voltak ellátva. Ahogy az a táblázatban is látható, a processzorok fele 25W-os TDP-vel üzemel, míg a maradék 3 egység között 2 darab 35W-os és 1 db 44W-os TDP-vel rendelkező modell található.

A Centrino 2-es platform megjelenésével piacra kerülnek a PM45-ös és GM45-ös lapkakészletek. Mindkét újdonság DDR2-es és DDR3-as memóriatámogatással rendelkezik. A GM45-ös chipszet integrált videó vezérlővel is bír, amely nem más, mint az új GMA 4500 MDH IGP típusjelzéssel ellátott egység. Az új vezérlő a korábbi modelleknél háromszor nagyobb 3D-s teljesítmény kínál, emellett hardveresen gyorsítja az MPEG2-es és a WMV9-es fájlok lejátszását. A videó minősége a gyártó új eljárásainak köszönhetően sokkal jobb: a kép élesebb, a színek testre szabhatóak. A GMA 4500MDH videó vezérlő HDMI kimenetet is biztosít, amelyen keresztül másolásvédett Blu-ray filmek megtekintésére is lehetőség van.

Az MSI GX620-as noteszgépe már a Centrino 2-es platformra épül.
Az Intel GM45-ös lapkakészlete esetében a felhasználók számára lehetővé teszi, hogy akkumulátoros módban a diszkrét videó vezérlő és az integrált videó vezérlő között válthassanak, és így akkumulátoridőt takaríthassanak meg. Ez az opció persze csak akkor működik, ha a GMA 4500-as vezérlő mellett egy videokártya is található a notebookban. Az AMD egyébként szintén kínál hasonló megoldást a Puma platform esetében.

A Centrino 2-es platform már az új WiFi Link 5300-as sorozatú WiFi adaptert tartalmazza, amely akár 450 Mbps-os (56,25 MB/s) sebességgel is képes üzemelni a 802.11n szabványnak köszönhetően. Az új vezérlő Intel Active Management v4.0-s támogatással is bír, amelyet főként az üzleti felhasználók vesznek majd igénybe a hálózat menedzseléséhez.

Az Intel elmondása szerint nagyjából 250 olyan különböző notebook dizájn megjelenésére számíthatunk a közeljövőben, amely a Centrino 2-es platformra alapoz. Ezek a noteszgépek többek között az Acer, az ASUS, a Fujitsu, a HP Compaq, a Lenovo, a NEC, a Sony és a Toshiba kínálatában lesznek fellelhetőek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.01.29. 06:55
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!