iPon Hírek

CES 2009: "beszélő" autó Intel-módra

Dátum | 2009. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az Intel az idei CES folyamán bemutatott egy új koncepciót, amelynek segítségével az autósok életét kívánja megkönnyíteni a vállalat. Az innovatív fejlesztéshez hasonló megoldások már jelenleg is elérhetőek néhány gyártó felsőkategóriás autóiban, de az Intel újítása ezektől eltérő módon közelíti meg a témát.


A gyártó az autók első, illetve hátsó lámpáiban elhelyezett led fényforrásokra alapozza a technológiát. A lámpában található ledek fény frekvenciájának modulálásával operál az újítás: a ledek által küldött "adatokat" az autón elhelyezett érzékelők, vagy az autó belsejében, egy külön eszközben található szenzorok veszik majd. Az Intel szakemberei néhány példát is mutattak, hogy miként képzelik el az újdonság felhasználását a mindennapokban.


Az érzékelők által fogadott jeleket egy Atom processzorral ellátott fedélzeti számítógép dolgozza fel, ami képes figyelmeztetni a vezetőt, ha az előtte haladó autó fékez, sőt, akár saját maga is képes aktiválni a fékeket, amennyiben szükséges. Egy másik példa szerint akár egy gyorsétterem autós részlegébe való behajtáskor is jó szolgálatot tehet az Intel megoldása. Ahogy behajtunk az étteremhez, az autó fedélzeti számítógépe megjeleníti az aktuális "étlapot", amelyből könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra szükséges tételeket, majd az autóból a fedélzeti számítógép segítségével könnyedén meg is rendelhetjük a menüt.

Az Intel mérnökei jelenleg is a rendszerrel kapcsolatos utolsó simításokat végzik. A vállalat illetékesei tárgyalásokat kezdeményeztek a különböző autógyártó nagyvállalatokkal is, hogy népszerűsítsék az új fejlesztést.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.01.10. 19:53
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. J.o.k.e.r
2009.01.10. 20:06
Ötletes cucc, kíváncsi vagyok, mit hoznak ki belőle. Ma már több autógyártó is használ olyan technológiákat, amelyek segítségével az "autó" figyelmeztetia vezetőt sávelhagyáskor, illetve veszély esetén vészfékezést hajt végre, szóval ehhez hasonló okosságok már vannak egy ideje. Hasznosak, de még sokak számára elérhetetlenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!