iPon Hírek

CES 2009: termoelektromos memóriahűtés

Dátum | 2009. 01. 09.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az idei CES folyamán a Corsair mérnökei egy meglehetősen érdekes memóriahűtési megoldást mutattak be, amelyet a LegitReviews munkatársai kicsit közelebbről is megtekinthettek. A jéghideg hűtő tulajdonképpen egy termoelektromos modul, más néven Peltier elem segítségével üzemel, ilyen egységgel van felszerelve a Cooler Master extravagáns processzorhűtője, a V10-es modell is.


A bemutatott tesztrendszerben egy Corsair Dominator GT DDR3-as, háromcsatornás memória csomagra volt felhelyezve a TEC hűtés. A termoelektromos hűtés lényege, hogy a Peltier effektus felhasználásával két különböző összetételű anyag között hőáramlást hoz létre. A hűtő egyik oldala mindig hideg (cold plate), a másik oldal pedig folyamatosan meleg (hot plate), az oldalak között  elektromos áram hatására alakul ki a hőmérséklet-különbség. A technológia egyáltalán nem új, még 1834 folyamán találták fel és azóta is rengeteg helyen használják.A Corsair tesztrendszerében a Peltier elem hideg oldala a Corsair DOMINATOR modulok DHX hűtőjéhez volt erősítve, a meleg oldal hűtéséhez viszont folyadék alapú hűtőrendszert alkalmaztak a még hatékonyabb hőelvezetés érdekében. A képen látható fekete és piros vezetékek a modulokon elhelyezett egyetlen darab Peltier elemből származnak. A rendszer hátránya alapvetően az, hogy a hideg alkatrészeknél páralecsapódás alakulhat ki, de ennek kiküszöböléséhez egy speciális vezérlőegységet fejlesztettek ki. A vezérlő egy 5,25 hüvelykes bővítőhelyet foglal el a házban. A modulokon elhelyezett pára érzékelő információit a vezérlő dolgozza fel, amelynek áramellátásához két darab 4 tűs Molex tápcsatlakozó szükséges. A termék fogyasztásáról egyelőre nincsenek adatok.


A nyomtatott áramköri lapon található egy kapcsoló is, amely a páralecsapódás elleni védelmet aktiválja, illetve deaktiválja. Ha a páralecsapódás elleni védelem ki van kapcsolva, akkor a rendszer maximális hűtőteljesítménnyel üzemel. Az egység teljesítményére jellemző, hogy képes a páralecsapódáskor keletkező folyadék megfagyasztására, így elmondhatjuk: ez a hűtő tényleg megpróbálja jéghidegen tartani a chipeket. A teszt folyamán a memóriák 11-12 Celsius fokosak voltak, legalábbis a bevetett hőmérő kijelzője erről tanúskodik. Hogy az új hűtés mikor kerül forgalomba és pontosan mennyibe fog kerülni, az egyelőre rejtély. Mivel egy komplett folyadékhűtő rendszer is kell a TEC egység meleg oldalának hűtéséhez, szinte egészen biztosan nem lesz olcsó mulatság, hiszen maga a Peltier elem sem filléres dolog.


A Corsair TEC memóriahűtőjének prototípusáról egy rövid videó is készült:

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.01.09. 17:33
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2009.01.09. 20:59
Most vagy én vagyok a hülye, vagy tényleg nincs értelme a vízhűtés közé egy peltier elemet rakni?! Maga a vízhűtés is elvégezhetné ugyanazt a feladatot nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2009.01.12. 11:15
Ez fűtőtestnek készült, nem hűtőtestnek az északi sarkra meg nagyon hideg tájakra.
A másik meg a sivatagba. Már csak ötvözni kéne a kettőt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!