iPon Hírek

CES 2009: új, gyorsabb Intel Classmate PC

Dátum | 2009. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A CES alkalmával bemutatkozott az Intel Classmate PC-jének következő generációs változata, amely a vállalat saját alternatívája az OLPC-vel szemben a fejlődő országok diákjai számára. Az új Classmate PC egy stílusos megoldás, amely különleges, elforgatható kijelzőjének köszönhetően tábla PC-ként is funkcionál. A termék Windows XP-n kívül egyedi szoftvereket is tartalmaz, amelyek többek között az érintőképernyő kezeléséért és a szövegbevitelért felelnek.


Csak úgy, mint az előző generációs modell, a friss Classmate PC-t is Intel Atom processzor hajtja. A termék egy Atom N270-es, 1,6 GHz-en üzemelő központi egységet, valamint 945GSE lapkakészletet használ. Az új készülék 30%-kal hosszabb akkumulátoridőt és 50%-kal magasabb teljesítményt kínál, mint az előző modell. A négycellás akkumulátor 3,3 órán keresztül képes ellátni a rendszert energiával, míg a hatcellás egységgel akár 5 órán át is képes üzemelni a termék. Az érintés érzékeny 8,9 hüvelykes kijelző 1024 x 600 pixeles natív felbontással működik. Az adatok tárolásáról egy 60 GB-os, 4200 RPM-es Samsung merevlemez gondoskodik. Az alap konfiguráció mindössze 1,27 Kilogrammot nyom a mérlegen.Ha a kijelzőt tábla PC módban kívánjuk használni, akkor automatikusan elfordul a kép 180 fokkal. A portrémód sajnos nem automatikus, azaz ha 90 fokkal elfordítjuk a készüléket, a kép nem követi a mozgást, ekkor manuális átállításra van szükség. Az elforgatható Classmate PC felhasználóbarátnak tűnik, tervezésénél kifejezetten figyeltek arra, hogy főként gyerekek fogják használni. A kis szerkezet egy ötletes, gumiból készült fogantyúval bír a könnyebb hordozhatóság érdekében, a billentyűzet pedig vízálló, persze valószínűleg csak bizonyos mértékig.A különböző vállalatok már partnerkapcsolatba léptek az Intellel, hogy egyedi Classmate PC-k készülhessenek a különböző régiók számára. A partnerek között megtalálható az M&A Technology, a CTL, és az  Equus. A kis készülék várható forgalomba kerülésével és árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.01.10. 13:08
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Phantomstr...
2009.01.10. 17:00
fejlődő országok diákjai számára

Na ez tetszett. A fejlődő országok diákjai örülnek ha megtehetik, hogy iskolába járjanak. Sőt már annak is, ha nem hal éhen. Megnéznék egy szomáliai/haiti/indiai kisdiákot amint egy ilyennel a hóna alatt masírozik a suli felé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Phantomstr...
2009.01.11. 08:57
Az lehet, de szerintem még így sincs sok realitása a dolognak. Tippelek egyet, legyen ez a holmi 200-250 dollár. Ennyit még a jobb sorsú fejlődő országokban élő átlag szülő sem fog kiadni ezért a kütyüért, mert igazán még szükség sincs rá. Még itt sem látok sok embert (senkit) ilyennel iskolába járni. Arra az esély, hogy a tanárok megtűrjék az órájukon szerintem elég kicsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!