iPon Hírek

CES 2009: új X58-as, 790GX-es Gigabyte alaplapok

Dátum | 2009. 01. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte is képviseltette magát a tegnapi nap folyamán véget érő CES kiállításon. A gyártó többek között egy AMD 790GX és egy X58-as lapkakészlettel ellátott újdonságot mutatott be. Utóbbi egy olcsóbb alternatíva lehet a jelenleg forgalomban lévő X58-as alaplap kínálathoz képest, persze néhány dologban különbözik is tőlük, no de valamit valamiért.

Gigabyte GA-MA790GP-UD4H
A 790GX lapkakészlettel felvértezett GA-MA790GP-UD4H kódnévvel ellátott terméken kétunciás réz réteg foglal helyet a nyomtatott áramköri lapon, amelynek köszönhetően a rendszer tuningpotenciálja és memóriatámogatása egyaránt pozitív irányba javul: az újdonság DDR2-1200 MHz-es memóriatámogatással bír. Az UD4H két darab PCI Express x16-os slotot tartalmaz, amelynek segítségével Crossfire rendszereket építhetünk, de nem szabad elfeledkezni arról a tényről sem, hogy a fedélzeten egy Radeon HD 3300-as sorozatú integrált videó vezérlő foglal helyet, amely 128 MB DDR3-1333 MHz-es memóriából, azaz más néven SidePort memóriából gazdálkodik.

Gigabyte EX58-UD3R
A gyártó az Inteles rendszereket kedvelő felhasználókat sem hagyta új termék nélkül, ugyanis bemutatkozott az EX58-UD4P, amely a Newegg kínálatában, illetve egyéb helyeken is kapható egy ideje, a termék ára 200 dollár körül mozog. Az alaplapból egy UD3R modell is készül majd, ez a változat 160-180 dollár körüli összegért lesz megvásárolható és minden bizonnyal népszerű lesz a Core i7-es processzorral ellátott rendszert építők körében. Az UD3R alaplapon túl sok ínyencséget nem találunk: a termék két darab PCI Express x16-os slottal van ellátva, amelyeknek köszönhetően SLI és Crossfire technológiára épülő konfiguráció alapjául egyaránt szolgálhat a deszka. A memória foglalatokból érdekes módon mindössze négy darab van jelen a terméken, de még így is igénybe vehető a háromcsatornás memóriatámogatás: két memória foglalat osztozik egy csatornán, a másik két foglalat pedig külön-külön csatornát kapott, így ha furcsán is, de kiaknázható a Core i7-es processzorok háromcsatornás memóriavezérlőjének minden képessége.

Meglepő, de a Gigabyte a középkategóriás P45-ös lapkakészletre épülő termékeinél is előállt néhány újdonsággal: a friss alaplapok DDR3-as memóriatámogatással érkeznek, ám ezek már valószínűleg nem lesznek olyan vonzóak, mint DDR2-es társaik, ugyanis az átlagfelhasználók számára, még mindig drágák a DDR3-as ramok.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2009.01.12. 20:49
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. danikollar
2009.01.13. 10:38
Egyébként nem kell ide sas szem, hogy lássuk, hogy csak 8x-os az egyik, hiszen jó látható, hogy a 16x-os kék, a 8x-os narancssárga.Ezt azért alkalmazzák a gyártók, hogy az átlag ember, aki jobb esetben nem színvak, vagy színtévesztő, ránézésre lássa, hogy ezek nem azonos sebességű slotok. Az X58-on látszik, hogy mindkettő kék, így mindkettő 16x-os, ami egyébként köztudott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!