iPon Hírek

CES 2010: mobil Eyefinity, AMD Danube CPU

Dátum | 2010. 01. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A CES kiállítás alkalmával természetesen az AMD illetékesei is bemutattak néhány újdonságot, ám túl nagy kínálat sajnos nem volt jelen a vállalat standján. A legérdekesebb megoldás egy XGP csatlakozóval ellátott Acer laptop volt, amely egy külső videokártyához csatlakozva Eyefinity támogatást nyújt, ami a laptopok világában nem túl szokványos dolog. A show alkalmával szóba került az AMD Danube platformja , valamint az is, hogy a gyártó újdonságként a két- és négymagos  processzorok mellett hamarosan hárommagos termékeket is kínál majd a noteszgépeihez, ami több szempontból is előnyös lesz.

Eyefinity a laptopon az XGP technológia jóvoltából


Az XGP elnevezés sokak számára lehet ismert: ez tulajdonképpen az eXternal Graphics Port szabvány rövidítése, ami lehetővé teszi, hogy a rendszer külső, ütőképes videokártyát tartalmazó "dobozhoz" csatlakozhasson, így a notebookban rejlő grafikus teljesítmény többszöröse is könnyedén biztosítható. Ez a megoldás tulajdonképpen azonos az Amilo GraphicsBooster technológiával, amit a Fujitsu korábban már bemutatott, és ami szintén az AMD által kifejlesztett XGP Platformra épül.


Legalább valami demó videót/játékot kitehettek volna a kijelzőkre...
A CES alkalmával egy Acer Ferrari One noteszgép segítségével mutatták be az XGP Platformot: ez a konfiguráció tulajdonképpen valahol félúton helyezkedik el a notebookok és a netbookok között. Az XGP csatlakozón keresztül egy Broadway XGP box kapcsolódott a rendszerhez, amelyben egy ATI Mobility Radeon HD 5870-es videó vezérlő teljesített szolgálatot. A szerkezet három darab DisplayPort, egy DVI és egy HDMI videó kimenetet tartalmazott, sőt, még két darab USB port is helyet foglalt rajta. A dobozra három darab nagyfelbontású monitort kötve már élvezhetjük is az Eyefinity által kínált előnyöket, így ütős prezentációt tarthatunk, vagy minden eddiginél élvezetesebben játszhatunk kedvenc játékainkkal (csak nem biztos, hogy a Ferrari ONE-ban lévő gyenge procihoz kéne 5870-et csatolni). Videó sajnos nem, de néhány fotó azért készült a szerkezetről.

AMD: jönnek a hárommagos notebook processzorok

A vállalat illetékesei a CES alkalmával kiállított stand mellett említést tettek arról is, hogy az év második fele előtt piacra dobják a notebbook szegmens első hárommagos processzorait, amelyek számos előnyt kínálnak majd. A 45 nm-es csíkszélességgel készülő hárommagos termékek kétmagos társaiknál nagyobb teljesítményt nyújtanak az egyes alkalmazásokban, de jó alternatívát nyújthatnak majd az Intel négymagos mobil processzoraival szemben is, ugyanis azoknál kedvezőbb fogyasztással üzemelnek majd, sőt, kedvezőbb árcédulát is kapnak.


A gyártó egy négymagos Danube processzorral szerelt Champlain alaplapot is magával hozott a kiállításra. A mobil platform egy DirectX 10.1-es támogatással ellátott integrált videó vezérlőt tartalmaz és tulajdonképpen az AMD asztali 785G lapkakészletének mobil változataként fogható fel.A rendszerben egy frissített Socket S1G4-es processzorfoglalatban kaphatnak majd helyet a Danube mobil processzorok, amelyek már DDR3-as memóriatámogatást is kínálnak majd.

A Danube processzorok várható specifikációi.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Insignia
2010.01.10. 12:40
hát érdekes... Athlon2 N320 és N330 órajelben ezek közé lövöm be az Intel P8400 (2,26GHz/core) és annak csak 25W a TDP-je... jó mondjuk tény hogy 1 sorral feljebb vmi Turion2 P520 ahol már ugyan annyi a TDP de érzésre teljesítményben el fognak maradni a Centrino2 szériától...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Szaby59
2010.01.10. 13:06
Ha jól látom az XGP-vel csak külső monitor használható a noti sajátja nem?
Egyékbént ilyet hol lehet venni?
XGP modult sem látni, neemhogy MXM VGA-t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Insignia
2010.01.10. 13:16
Szaby59
MXM vga-t simán lehet beszerezni... google legelső találata mxm vga kulcsszóra:
[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gylovag
2010.01.10. 13:21
Az tény, hogy nem a minimál teljesítményű processzorral lenne ez érdekes, hanem egy erősebb konfiggal, mert nem kapna a lapitopi hőgutát játék közben. Prezentációra ez marhaság, mert egy mini projektort is könnyebb cipelni, mint ennyi monitort.

Ha a prezentáció arra utal, hogy megmutatja mit lehet kezdeni a technológiával és működik is egy ilyen kis géppel, akkor várom a fejleményeket, mert külső videokártyát még nem láttam.

Valójában az én Acer 5630G-m (HD3650 512MB) is alkalmas hasonlóra hiszen rakhatok hozzá egy plussz monitort kiterjesztett asztalként, de persze az a felállás korántsem közelíti meg a bemutatott rendszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gylovag
2010.01.10. 13:23
Akárhogyan is nézem, ez életképesebb megoldás, mint a beépített erős gpu, hiszen nem forralja a laptopot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. TescoZsomi
2010.01.10. 13:31
gylovag: Simán jó a cucc. Hazaérsz, laptopot rácsapod a hűtött dokkolóra, amire már rá van kötve a komoly egér, bill, meg ez a külső VGA, még megynyomod a Turbo-gombot, ami a procc órajelén emel egyet, és simán játszhatsz otthon, asztalnál. Este kikapcs, reggelre az akksi is feltöltődik. Lekapod a dokkolóról és mész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Balucsek
2010.01.10. 14:21
LOL a P520-nak tényleg 5 MB Cache van nem sok az egy kicsit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cuccster
2010.01.10. 14:31
Szerintem simán hihető, hogy működik.. mi lenne vele a probléma? , hogy a csat nem az alaplapon van, nanem egy kábel végén? Én csodálkozom miértnem csinálták meg előbb.. Talán csak most lettek elég erősek a mobol procik játékra? nem hinném..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Cuccster Cuccs...
2010.01.10. 14:46
Most kezdtem el nézegetni.. ez a külső videokártya mobil vga lenne,csak "kihelyezve" vagy normál vga a megfelelő csatlakozóval a notira kötve? fogyasztásilag tutti mindegy, mivel bizti saját betápja van..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Insignia
2010.01.10. 15:07
TESCO-Zsömle
az aksit meg fél év után gariztathatod... ha ennyit nyúzod... nekem kb 1,5 hete itt pihen az asztalon a notim akkuja 50%-os töltöttséggel csak mert éppen nincs arra szükségem hogy cipeljem a gépet... első akum amit notihaoz adtak kb bírt fél évet hasonló használattal hogy amíg itthon vagyok töltőn reggel le a töltőről és nyúzás... ki is cserélte az Acer szó nélkül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. somakb
2010.01.10. 15:35
Azért ez az XGP nem újdonság, már van egy jó ideje és termék is van vele (valamelyik fujitsu). Csak sajna nem terjed, meg a nagy hátránya, hogy csak külső monitort lehet vele meghajtani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX Baluc...
2010.01.10. 17:08
Annyi van benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. r-chee
2010.01.10. 20:42
Kíváncsi lennék, rá lehetne-e applikálni egy ilyen kütyüt egy konzolra, mondjuk egy PS3-ra.... Az lenne a tuti buli .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!