iPon Hírek

CES 2012: a Dune új médialejátszói

Dátum | 2012. 01. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A Dune több érdekes terméket is bemutatott a CES-en. A vállalat standján szerepelt a Dune HD Pro, ami nem más, mint egy komplex médialejátszó rendszer, de rajta kívül egy, a Western Digital Live asztali médialejátszójához hasonló megoldást is megcsodálhattak a látogatók.

Dune HD Pro: nem egy kispályás megoldás

A Dune HD Pro tavaly ősz végén, amikor bejelentették, még egy monolitikus, ezüst színű házzal érkező megoldás volt, ám mára már némileg megváltozott a termék dizájnja. A moduláris felépítéssel rendelkező újdonság egy komplett szórakoztatóközpontként fogható fel. A három alegységből álló rendszer közepén maga a médialejátszó látható, amely a Sigma Designs SMP8910-es SoC egységére alapoz. Alatta egy NAS, vagyis hálózati adattároló rendszer található, ami négy merevlemezt fogad és érintőkijelzős vezérlőegységgel is rendelkezik. A szett legfelső tagja egy Blu-ray/HDD bővítmény.

Dune HD Pro (AnandTech)
A hírek szerint a fő egység ára 1900 dollár körül lesz, ami a felhasználók többségének rettentően magas ár egy médialejátszóért. Remélhetőleg a termékből készül majd egy költséghatékonyabb változat is, amely csak magát az SMP8910-es SoC egységet tartalmazza, néhány USB port, egy Ethernet vezérlő, egy optikai audió kimenet és egy HDMI 1.4a típusú videó kimenet társaságában. Az SMP8910-es SoC egység egyébként a már sokat emlegetett VXP videó-utófeldolgozó technológiával érkezik, amit már nagyon vár a piac. A VXP lényege abban rejlik, hogy javítja a hagyományos felbontású-, HD- és internetes tartalmak képminőségét, így nincs szükség külön külső utófeldolgozó megoldás, illetve skálázó chip alkalmazására.

Dune HD TV

A standon láthattuk a Dune IPTV platformját – Dune HD TV-101/301 – is, amely formátumát tekintve nagyon hasonlít a WDTV Live megoldására. Utóbbi az Amerikai Egyesült Államok területén igen sikeres. A Dune HD TV sorozata valószínűleg szintén megtalálja a számára legjobb piaci területet.

Az új IPTV platform (AnandTech)
Fontos hír, hogy a Dune együttműködésbe lépett a THX-szel és a Vudu-val – erről már végre hivatalos információk is érkeztek. Utóbbinak köszönhetően jó esély van rá, hogy a Vudu online videókölcsönző HD tartalmai elérhetővé válnak majd a különböző, SMP8642-es SoC egységgel rendelkező, jelenleg is forgalomban lévő Dune médialejátszókon. Ez sajnos számunkra nem túl nagy pozitívum, hiszen a Vudu szolgáltatása csak az Amerikai Egyesült Államok területén érhető el.

A Dune illetékesei ezzel együtt azt is megerősítették, hogy a Smart sorozat, valamint a HD Duo és a HD Max továbbra is elérhető marad kereskedelmi forgalomban – ezek a termékek továbbra is SMP8642-es alapokon nyugszanak majd. A gyártó nem is tervezi, hogy átáll újabb lapkakészletre, kivéve, ha a Sigma Designs úgy dönt, hogy az SMP8642 szállítását leállítja, mielőtt az SMP8910-es sorozat szélesebb körben is elérhető lenne – utóbbira persze sok esély nincs.

Visszatérve a Dune HD Pro-ra: az újdonság várható megjelenésével kapcsolatban sajnos egyelőre nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. KekszNET
2012.01.12. 22:46
Egy NAS-ra tuti nagyon kell az "érintőképernyő"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. arin
2012.01.12. 23:00
Annyira, amennyire egy routerre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. tomazolika
2012.01.12. 23:52
Én elég jókat halottam a Dune-ről , de náluk is felütötte a fejét ez az érintőkijelzőt tegyünk még a wc deszkára is ...
Kb mint gigáéknál , a lőszerraktározás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. alien24
2012.01.13. 07:25
ezen mondjuk pont el tudom képzelni, hogy mutassa az időjárást/időt/mit nézel épp/ rövid híreket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Saint
2012.01.13. 09:27
vicc az egész, már nem tudnak mit kitalálni, minek egy médialejátszóba NAS, meg egyébb rooter szarságok???

Föleg ilyen drágán,,, csináljanak inkább egy elfogadható árú médialejátszót...
ha valakinek kell nas, az vesz egyet külön, vagy épitsen egy olyan kicsi gépet amit nasnak használhat, úgy sokkal olcsóbb,

érintőkijelző, teljesen felesleges, minek?? most azt nézem vagy a filmet amit nézek , sajnos megszokás, hogy mindent bonyolitsunk túl, és akkor jó sok pénzt el lehet majd érte kérni.. majdnem 500.000- ft ez a sz@rság, mikor itt az országba 120.000-ft ért meglehet venni a Dune HD Duo-t Dune HD, ai nagyon is jó készülék, többre nincs is szüksége az embernek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomazolika
2012.01.13. 12:51
alien24
Arra ott van a fő megjelenítő .
Én például utálom ha filmnézés közbe valami szar ott világít a szemembe .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HunCut
2012.01.13. 13:45
Mondjuk én speciel több zenét hallgatok a mediaplayerrel, mint amennyi filmet nézek és mit mondjak elég nagy "pazarlás" a másfél méteres plazmát a zene hallgatás és böngészés miatt bekapcsolni... Nem is beszélve a projektorosokról!
Szóval azért nem mondanám haszontalannak ezt a kijelzőt, más kérdés, hogy ennyi lóvét nem fogok érte adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. lejatszo
2012.01.13. 19:34
Akinek ez kell, az úgyis meg fogja venni. De sohanapján fog megérkezni, már több, mint egy éve ígérik. Addig is maradnak a jól bevált Dune lejátszók, és a magyarországon vezető Synology NAS-ok. Nekem ezek vannak és nem kell több. Pláne nem ennyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!