iPon Hírek

CES 2012: a Plextor legújabb megoldásai

Dátum | 2012. 01. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Gyors SSD meghajtókkal és két különleges külső optikai meghajtóval rukkoltak elő a vállalat illetékesei.

Bemutatkoznak az M3 Pro sorozat tagjai

Az M3S család mellett hamarosan M3 Pro sorozatú SSD meghajtók is megjelennek a vállalat kínálatában. A 2,5 colos formátumú adattárolók 24 nm-es csíkszélességgel készülő Toshiba Toggle NAND Flash memóriachipekre alapoznak és a szabványos 9,5 milliméteres helyett mindössze 7 milliméteres magassággal rendelkeznek, így ideálisak lehetnek ultravékony noteszgépekbe.


A friss adattárolók 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os adattároló kapacitást kínáló változatokban kerülnek majd forgalomba. A család tagjai SATA 6 Gbps-os csatolófelülettel érkeznek és 540 MB/s-os olvasási-, illetve 450 MB/s-os írási tempót kínálnak. 4K-s véletlenszerű olvasási feladatok alkalmával az újdonságok 75000 I/O műveletet tudnak elvégezni egyetlen másodperc leforgása alatt, 4K-s véletlenszerű írási feladat alkalmával pedig másodpercenként 69000 I/O művelet elvégzésére képesek.

Az öt év garanciával forgalomba kerülő termékek mellé adatmentő és adatklónozó szoftver, valamint 2,5”->3,5” beszerelő keret egyaránt jár, de ezeken kívül a beszereléshez szükséges csavarokat is megkapjuk. Az M3 Pro sorozat tagjai februárban jelennek meg kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói árukkal kapcsolatban azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

PlexEasy – adatmentés többféle eszközről, PC nélkül

A Plextor PlexEasy névre keresztelt optikai meghajtója végre hamarosan kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válik. Az új optikai meghajtó különlegessége abban rejlik, hogy nem csak hagyományos külső CD/DVD íróként használhatjuk, hanem PC nélkül is, méghozzá ütőképes adatmentőként.


Az USB 2.0-s csatolófelülettel érkező újdonság képes közvetlenül SD/MMC memóriakártyáról, digitális fényképezőgépről, videokameráról, külső merevlemezről, pendrive-ról, MP3 lejátszóról, okostelefonokról és tábla PC-kről is adatokat fogadni – ezeket egyszerűen kiírhatjuk CD-re, illetve DVD-re. Az okostelefonok közül az iOS, a Blackberry és az Android platformra épülő termékekkel gond nélkül együttműködik a rendszer, mint ahogy a táblákkal is. A különböző tartalmakat akár az egyes adathordozók között is másolhatjuk az újdonság alkalmazásával: például az SD/MMC memóriakártya tartalmát könnyedén átmásolhatjuk külső merevlemezre – mindezt ugyancsak PC használata nélkül.

A 8X-os külső CD/DVD író meghajtó adatmentésre és adatok duplikálásra egyaránt használható, de igény esetén egyszerű külső optikai meghajtóként is alkalmazhatjuk. Az újdonság a Plextor állítása szerint hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, de hogy pontosan mennyibe kerül majd, az egyelőre rejtély.

Plextor PX-612U – külső DVD író, amely HDD-nek álcázza magát

A PlexEasy modellhez hasonlóan a PX-612U is USB 2.0-s csatolófelületet használ. A DVD és CD lemezek olvasására, illetve írására alkalmas optikai meghajtó a PlexTV technológiának köszönhetően könnyedén alkalmazható USB porttal ellátott televíziókhoz, médialejátszókhoz és egyéb USB-s eszközökhöz is. Az eljárás lényege, hogy a PlexTV megoldás segítségével a külső DVD író az adott egység előtt – ami például lehet egy HD televízió is – külső HDD-nek "álcázza" magát, így tartalmát olyan eszközökön is könnyedén böngészhetjük, amelyek egyébként az optikai meghajtókkal nem tudnak együttműködni. A hagyományos külső optikai meghajtókat nem támogatják az USB-s televíziók – legalábbis a többségük – így a Plextor technológiája sokak számára jól jöhet.

A PX-612U várhatóan még ebben a negyedévben forgalomba kerülhet, ám az egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mennyibe fog kerülni.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. djbundy
2012.01.14. 18:00
A dvd álcázása hdd-nek aranyos megoldás (árban biztosan), de nem találunk manapság az lcd tv-k alatt dvd lejátszót is az esetek 99%-ában?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Mugli
2012.01.14. 20:23
djbundy: Lehet hogy a mostani LCD tv-k alatt megtalálható még a dvd lejátszó, de ha valaki új TV nézős szettet állít magának össze (vagy a meglévő dvd lejátszó megy tönkre), akkor már nem feltétlen vesz egy újabb dvd lejátszót. Alapvetően két okból: nagy, hangos (mert mozgó alkatrész van benne). Alapvetően szerintem a lemezek kora lejárt. De ettől függetlenül az átmeneti időben, ha haver áthozza a korongját, hogy nézzük meg a filmet, még jól jön.
Hálózati médialejátszás sokkal kényelmesebb, jobban rendszerezhető (és kisebb helyen is elfér, mint egy dvd gyűjtemény), több kényelmi szolgáltatást nyújt, mint a dvd és ebből következtetően jobban testre szabható. Okos tévé (ha így hívják) vagy valamilyen DLNA képes médialejátszó az, ami ezeket tudja. Igen, nemkicsit offtopicba mentem át
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. elnokur
2012.01.15. 09:30
Mugli

az én új TVmen már scart sincs, csak a sok eredeti DVD filmemet sajnálom...

én már a laptopom mellé vásárolt külső dokkolóban lévő 2 TBs WD HDDről nézem USB-n az 1080P-s filmeket a nagy TVn; szóval a médialejátszó be van építve a TVbe, az se kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!