iPon Hírek

CES 2012: noteszgép átlátszó érintőpaddal

Dátum | 2012. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Intel először tavaly, a Computex alkalmával ejtett néhány szót Nikiski névre keresztelt noteszgép koncepciójáról, amelynek lényege abban rejlik, hogy a noteszgép billentyűzet alatti részén, ahol alap esetben egy érintőpad található, a Nikiski esetében egy átlátszó, érintő funkciókat kínáló üvegcsík helyezkedik el, ami igen érdekes funkciókat kínál.


Most, a CES alkalmával végre működés közben is meg lehetett tekinteni a rendkívül ötletes és innovatív újítást. A Nikiski noteszgép kinyitott állapotban úgy használható, mint egy átlagos notebook: a széles csík könnyedén használható érintőpadként, ám akkor, ha a felülethez nem ujjainkkal, hanem csuklónkkal érünk hozzá, a rendszer nem mozdítja meg az egérkurzort. Alap esetben tehát nincs egyébről szó, mint egy „egyszerű” üvegborítású érintőpadról, amely alatt a csíkon keresztül látjuk az asztalt, vagy azt a felületet, amelyre a noteszgépet tettük.


Amennyiben a noteszgép fedlapját lecsukjuk, akkor – némi Windows 8 támogatásnak köszönhetően – a notebook alja felől a kis csíkon keresztül egy speciális menü tárul elénk. A kis kijelzőt e-mail-ek olvasására, webböngészésre, naptár megtekintésére és egyéb feladatokra egyaránt lehet használni – mindezt úgy, hogy közben a notebook fedlapja le van csukva. Az átlátszó üvegcsík ekkor kapacitív érintőkijelzőként funkcionál, így a különböző tartalmakat egyszerűen görgethetjük és a menüben is könnyedén bóklászhatunk.


Mivel a leírásnál ezerszer többet elmond egy-egy videó, amelyen a gyakorlatban is láthatjuk a rendszer működését, így most az következik:
 


A Nikiski koncepció mindenképpen ötletesnek tűnik, de hogy ez a „találmány” pontosan mikor jelenhet meg a kereskedelmi forgalomban is résztvevő noteszeken, azzal kapcsolatban sajnos egyelőre nincsenek információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. uristen
2012.01.11. 19:19
A vegen egy teljesen atlatszo notebookot csinalnak, aztan leteszed valahova, es ha teljesen tiszta, nem fogod latni. Egy kicsit sotetebb arnyaltu atlatszo uveg mar kicsivel jobban hangzik.
Notebook felhajt gombok es keprnyo vilagit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. DogTheDog
2012.01.11. 19:27
Lehet maradi vagyok,de ennek igy egy laptopon nem sok ertelmet latom.Eleg keves alkalommal vagyok annyira helyszukeben,hogy ne tudjam kinyitni a laptopot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Szerzetes
2012.01.11. 20:13
Okés legyen átlátszó, de lássak a gép belsejébe! Lássam a winyót ahogy pörög, mozog a fej, optikai meghajtónál szintén
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. polarx
2012.01.11. 21:02
Szerzetes: optikai meghajtónál mit szeretnél látni? ahogy kiégeti a lézer a szemed? vagy hogy pörög a lemez?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. uristen
2012.01.11. 21:16
ocsabi, atcsaptal hirtelen Besenyo Pistabacsi modba?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. r14qqh
2012.01.12. 00:05
mekkora aksit lehetne oda rakni...
akkor már miért nem csináltak olyan táblát amit ha becsuksz tábla, ha kinyitod noti? (oldalrol felvillanna vmi ledes megvilágítás amivel kirajzolódna a billentyűkiosztás) jobban kihasználhatnák a dolgot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LKohegyi
2012.01.12. 04:53
"némi Windows 8 támogatásnak köszönhetően" - a videó szövegében kifejezetten kiemeli, többször rákérdez és megerősíti - win7 és NEM win8
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szkifi
2012.01.12. 05:06
r14qqh: Lenovo IdeaPad Yoga
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!