iPon Hírek

CES 2012: új NAS szoftver és hardverfrissítés a Synology-nál

Dátum | 2012. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A NAS piac egyik neves képviselője, a Snyology a CES alkalmával rántotta le a leplet legfrissebb újdonságairól, amelyek között hardver- és szoftver frissítést egyaránt találunk. A NAS szegmens teljesítményére keményen rányomta a bélyegét a merevlemezpiacon tapasztalható káosz, így a negyedik negyedév nem alakult valami rózsásan ebben a piaci részlegben. Remélhetőleg az elkövetkező hetek, illetve hónapok folyamán hasonló problémák már nem nehezítik a piaci szereplők dolgát és minden visszatér a rendes, nagyjából megszokott kerékvágásba.

No, a múlt helyett foglalkozzunk inkább a jelennel és a jövővel. A Synology standján idén több érdekességet is láthattak mindazok, akik kilátogattak a Los Angeles-ben jelenleg is zajló CES-re. A vállalat első körben egy új NAS-t mutatott be, amely nyolc adattároló számára kínál helyet. A DiskStation sorozatú modell igazi különlegesség, ugyanis a gyártó eddig nyolclemezes adattároló megoldást csak a RackStation sorozatban kínált. Az említett újdonság adattároló kapacitása két DX510-es bővítő egységgel könnyedén és egyszerűen megnövelhető: az ötlemezes bővítményekkel együtt így már 18 merevlemezhely áll rendelkezésre, ami több, mint elegendő.


Sajnos a Synology illetékesei meglehetősen titokzatosak voltak az újdonsággal kapcsolatban – az NDA-ra hivatkozva nem igazán akartak konkrétumokat elárulni a friss NAS specifikációival kapcsolatban. Annyi azért kiderült, hogy a NAS belsejében x86-os Intel processzor dolgozik, de a további érdekességekről majd csak később szeretné lerántani a leplet a cég.

Sajnos az sem derült ki, hogy a beharangozott hardverfrissítés pontosan mely modelleket érinti majd, de remélhetőleg erre is rövidesen fény derül – legkésőbb a hivatalos sajtóközlemény megjelenésekor biztosan.

Bemutatkozik a Synology DSM 4.0 béta

A Synology NAS-ok operációs rendszeréül szolgáló DSM (Disk Station Manager) újabb mérföldkőhöz ért, ugyanis elkészült a 4.0-s kiadás, amely jelenleg még csak béta változatban érhető el – az is csak egy szűkebb kör számára, akik regisztrálnak és kérik a béta szoftvert.

A DSM 4.0 rengeteg újítást tartalmaz. A legszembetűnőbb az, hogy a webböngészőben futó kezelőfelület egy kissé átalakult, így most már tényleg úgy néz ki, mint  ha egy modern asztali operációs rendszer kezelőfelületét látnánk. A vállalat mérnökei felhő alapú szolgáltatásokkal is felturbózták a szoftvert, de emellett számos újítás is lapul a motorháztető alatt, amelyek rendkívül érdekesek.

A szoftver lehetőséget biztosít a dinamikus, egyszerű, DropBox-szerű könyvtárszinkronizációra. A CloudStation névre hallgató szolgáltatás lényege, hogy kijelölhetünk egy könyvtárat a NAS-on, amelynek tartalma folyamatosan szinkronizálható egy- vagy több számítógép előre meghatározott könyvtárainak tartalmával. Mondjuk adott egy fotóalbum, amely minden gépen és a NAS-on is jelen van. Ha a fotóalbum tartalma az egyik gépen megváltozik, a változás életbe lép a többi gépen, illetve a NAS-on is.

Disk Station Manager 4.0 béta - A kép nagyítható!
Hasznos újítás az ingyenes, bővítmény formájában érkező ClamAV antivírus-csomag, amely a QNAP Turbo NAS szoftverének 3.5-ös verziójában található megoldáshoz hasonlóan működik: a szoftver a NAS tartalmát vizsgálja, vírusok után kutatva. Újítás az időzített S.M.A.R.T. vizsgálat lehetősége, amellyel még azelőtt megelőzhetőek a HDD problémák, mielőtt még a komolyabb problémák felütnék a fejüket. A csomagmenedzsment úgyszintén fejlődött: a Photo Station, Surveillance Station és ehhez hasonló szolgáltatások mostantól csomagok formájában érkeznek, ezeket bármikor hozzáadhatjuk a rendszerhez, de igény esetén el is távolíthatjuk őket. A szoftver az Apple termékeit is hatékonyabban támogatja, ugyanis a repertoár az Airport Express és Extreme eszközök támogatásával bővült, sőt, iCloud integráció is segíti a felhasználókat.

Ezzel együtt a szoftver továbbfejlesztett támogatást nyújt a mobil eszközök számára is: új iOS és Android alkalmazások készültek, de velük együtt már az Amazon Kindle Fire táblájához is kínál appot a gyártó.

A DSM 4.0 végleges változata az idei év első negyedévében érkezik és a gyártó állítása szerint a 2008-ban, illetve később megjelent DiskStation NAS-ok mindegyikére fel lehet majd telepíteni – szokás szerint firmware update formájában. Remélhetőleg hamarosan elindul a DSM 4.0 nyílt béta programja is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. nyerek01
2012.01.14. 14:30
"A NAS piac egyik neves képviselője, a Snyology a CES alkalmával rántotta le a leplet legfrissebb újdonságairól, amelyek között hardver- és szoftver frissítést egyaránt találunk."
Az első mondat hatodik szava feltehetőleg hibás. -Snyology-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!