iPon Hírek

CES 2012: új Thunderbolt vezérlők, egyéb friss infók

Dátum | 2012. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel a Thunderbolt szabvány esetében az elkövetkező két év folyamán szinte biztos, hogy nem eszközöl komolyabb, az adatátviteli sávszélességet érintő változtatást, de azért a technológia egyéb tekintetben mindenképpen fejlődni fog. Még idén forgalomba kerülhet két friss Thunderbolt vezérlőchip, amelyekkel a jelenleginél költséghatékonyabban lehet majd implementálni a technológiát, ez pedig sokak számára már önmagában is jó hír lehet.

Új vezérlőkkel bővül a Tunderbolt család

A jelenleg forgalomban lévő termékekben – amelyekből még mindig nincs túl sok – kétféle Thunderbolt vezérlő kaphat helyet. Az Eagle Ridge névre hallgató változat egyetlen Thunderbolt port biztosítására képes, míg Light Ridge névre keresztelt társa már két ilyen portot kínál a rendszerek számára.

Az idei év első negyedévéig leszállított termékekben még Light Ridge vagy Eagle Ridge típusú Thunderbolt vezérlőt találunk, amelyek 20-30 dollár körüli összegbe kerülnek. A második negyedévtől kezdve újdonságokkal bővül a gyártó repertoárja, hiszen érkeznek a Cactus Ridge vezérlők, amelyek egy-, illetve kétportos kiszerelésben kerülnek forgalomba. Szolgáltatások és specifikációk tekintetében ezek a termékek megegyeznek elődeikkel, de mégis nagy jelentőséggel bírnak majd.

Eagle Ridge
A Cactus Ridge vezérlőknél az Intel a Thunderbolt működéséhez szükséges komponensek egy részét a Thunderbolt vezérlőn belülre integrálja, ami azt eredményezi, hogy a Thunderbolt portok implementálása a gyártók számára egyszerűbb lesz és kevesebb költséget is emészt majd fel. Ezzel együtt a Thunderbolt vezérlők árai sajnos nem változnak, de a magasabb fokú integráció előnyei már így is jelentkeznek majd a piacon, hiszen a Thunderbolt eszközök a fentiek miatt olcsóbbak lehetnek. A vállalat célja a nem is oly távoli jövőben valószínűleg az, hogy minden szükséges komponenst a Thunderbolt vezérlőbe integráljon, azaz a gyártók számára a technológia alkalmazása összességében még olcsóbb lehet.

Az új, Cactus Ridge vezérlőkkel szerelt termékek és az Eagle Ridge, illetve Light Ridge típusú vezérlőt alkalmazó megoldások között teljesítmény és szolgáltatások tekintetében nem lesz különbség, viszont az új vezérlőt alkalmazó megoldások kedvezőbb árcédulával kerülhetnek az üzletek polcaira, ami végfelhasználói szemmel nézve jó hír.

Nem várható gyorsulás a következő két évben

Az Intel jelenleg azon fáradozik, hogy partnerei és a piac szereplői a Thunderbolt portot minél szélesebb körben alkalmazzák. Jelenleg a technológiát még elég kevés konfiguráció és elég kevés periféria támogatja, de ez a helyzet a jövőben megváltozhat. Nagy lökést adhat az a tény, hogy a gyártó a hetes sorozatú lapkakészletekkel ellátott termékeknél a Thunderbolt port alkalmazásába kezd.


A Thunderbolt igazából az ultrabookoknál jöhet majd igazán jól, ahol a fizikai korlátok miatt az adott noteszgép házába nem kerülhet combosabb videó vezérlő. Az IGP-re támaszkodó megoldásoknál a Thunderbolt porton keresztül ütőképes külső videokártyát csatlakoztathatunk – hasonló megoldást pont a napokban mutatott be az MSI. A GUS II esetében 150W-os TDP alatti videokártyák alkalmazására van lehetőség. Ezzel a megkötéssel a gyártó elérheti, hogy a rendelkezésre álló - irányonkénti 1,25 GB/s-os - sávszélesség elegendő legyen, mivel ebbe a TDP keretbe nem férnek bele a nagy sávszélességet igénylő felsőkategóriás videokártyák. A módszernek köszönhetően nincs sávszélesség-limit, ám idővel mindenképpen szükség lesz a Thunderbolt technológia továbbfejlesztésére, azaz a rendelkezésre áll sávszélesség növelésére.

Az Intelnél jelenleg úgy látják, hogy erre az elkövetkező két év folyamán nem kerül sor, ugyanis a gyártó előbb meg szeretné várni, hogy a jelenlegi specifikációkkal ellátott változat népszerűsége növekedjen. A jelenlegi helyzet alapján legkorábban 2013 végén, illetve 2014 elején van esély arra, hogy a Thunderbolt friss, a korábbinál nagyobb sávszélességet kínáló változata megérkezzen.

Addig a gyártó koncentrálhat a Thunderbolt port népszerűsítésére.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. patrik2991
2012.01.13. 16:06
Még mindig feleslegesnek tartom. Szerintem nem túl tág az a réteg akit ez a felhasználás érint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!