iPon Hírek

CES 2012: újdonságok EVGA módra

Dátum | 2012. 01. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az EVGA egy új tápegység családdal, valamint egy érdekes, két darab LGA-2011-es processzorfoglalattal ellátott alaplappal képviseltette magát az idei Consumer Electronics Show-n. Az alábbiakban kiderül, mit lehet jelenleg tudni az újdonságokkal, illetve azok tulajdonságaival kapcsolatban.

EVGA SR-X – Egy új, két processzor fogadására felkészített alaplap


Az EVGA a Classified SR-2 után – amely még LGA-1366-os processzorfoglalatokkal rendelkezett – most előrukkolt az SR-X modellel is, amelyben már az Intel új, LGA-2011-es processzorfoglalatába illeszkedő Xeon központi egységek kaphatnak helyet – szám szerint kettő. Aki két darab asztali Sandy Bridge-E processzorral szeretné ellátni az alaplapot, azt el kell, hogy szomorítsuk, ugyanis ezeknél a processzoroknál csak egyetlen QPI link üzemel, így kétprocesszoros rendszer építésére alkalmatlanok.


A két processzorfoglalat közül az egyik furcsa módon csak 2 x 2 darab DDR3-as memóriafoglalattal gazdálkodhat, míg a másikhoz már 2 x 4 darab DDR3-as memória slot kapcsolódik. Mindkét processzorfoglalat mellett egy hattűs és egy nyolctűs CPU tápcsatlakozót találunk. A rendelkezésre álló 12 darab memóriafoglalatban összesen 96 GB-nyi rendszermemória fér el.


Az új alaplap hat darab SATA és négy SAS porttal érkezik, emellett USB 2.0-s és USB 3.0-s kivezetéseket (tüskesor formájában), valamint USB 2.0-s és USB 3.0-s portokat is kínál. Utóbbiakból a fotók alapján négy hátlapi és két előlapi áll majd rendelkezésre. A bővítőhelyek között nem kevesebb, mint hét darab PCI Express 3.0 x16-os slotot találunk, amelyeknek többkártyás üzemmódban történő maximálisan stabil működéséről egy hattűs tápcsatlakozó segítségével gondoskodhatunk.


Az alaplap hátlapi portjai között a szokásos dolgok mellett néhány érdekesség is helyet foglal. A termék két darab Gigabites Ethernet porttal, négy darab USB 3.0-s és négy darab USB 2.0-s porttal, két eSATA porttal, optikai és Jack audió kimenetekkel, EVBot csatlakozóval és Bluetooth modullal érkezik. A sorban CMOS Clear mikrokapcsoló és egy PS/2-es port is jelen van.

Új tápegységek

Az EVGA idén egy komplett, NEX névre hallgató tápegység családot dob piacra, amelyben többféle modell is helyet kap majd, egészen 1500W-os teljesítményig bezárólag. A cég illetékesei a CES-en mutatták be az újdonságokat, amelyek érdekes szolgáltatásokat is kínálnak.

A tápegységekhez jár majd egy speciális szoftver, amellyel a tápegység teljesítményét befolyásolhatjuk, sőt, a +12V-os tápágak testre szabására is lesz lehetőség – konfigurálhatóak lesznek a +12V-os tápágak. Az újítások papíron meglehetősen jól hangzanak, de hogy a valóságban hogyan működnek, az majd csak később derül ki. Az előzetes információk szerint az 1500W-os modellnél az "OC Mode" alkalmzásával a rendelkezésre álló +12V-os tápágakat össze lehet majd vonni, így azok egyetlen egy, 133A leadására képes tápág formájában állhatnak rendelkezésre.A standon szemügyre lehetett venni a család 1500 wattos tagját, amely több, mint elegendő tápcsatlakozót kínál, de ha mégsem, akkor még mindig ott a lehetőség, hogy könnyedén és egyszerűen két ilyen tápegységet fogjunk munkára, amennyiben tiszavirág életű világrekordok megdöntésére adjuk a fejünket. A tápegységen egy USB port is jelen van, amelyen keresztül a fentebb említett EVGA szoftverrel könnyedén módosíthatjuk a termék egyes tulajdonságait.Az EVGA egy 1000 wattos újdonságot is bemutatott, amely még mérnöki tesztpéldány státuszban volt. A termék 1500W-os társánál szerényebb teljesítményt kínál, de ez a manapság épülő konfigurációk többségénél még így is bőven elegendő lehet.


Végül a 750 wattos modellt is szemügyre lehetett venni. A család a fentiek mellett egy 650W-os példányt is tartalmaz majd.

Az újdonságok pontos megjelenésével és várható ajánlott végfelhasználói árukkal kapcsolatban egyelőre nem állnak rendelkezésre információk.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. jozsefm
2012.01.13. 15:57
A lap se semmi, bár így nem egészen értem a két CPU foglalatot?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. satanDATA
2012.01.13. 16:01
én a dupla cpu-sra tervezek a jovoben: )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. homeware
2012.01.13. 21:36
józsef m.:
A dual CPU-s rendszerek nem játékos gépbe valóak, hanem munkaállomásokba. (3D tervezés, film-feldolgozás, stb.)
Mondjuk ezért csodálom az elegánsra sikerült alaplapot. Ezen a területen senkit sem érdekel, hogy néz ki belülről egy gép.

DE legalább nem került rá pisztoly/töltények.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Dragon3k
2012.01.13. 22:38
homeware: józsef m. szerintem arra írta, hogy egyik cpu 8 ram foglalattal van ellátva a másik meg csak 4-gyel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomazolika
2012.01.14. 13:36
homeware
Ha már nincsennek rajtuk hadi bombák/fegyverek az már lendít az eladáson
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. szilaard
2012.01.14. 18:50
Ami a POÉN az SR-2-ben, hogy az összes több szerver alaplaptól eltérően TUNINGOLHATÓ.
Ha pedig 2 CPU-t akarsz egy lapba tenni, akkor csak a Xeon széria jöhet szóba (ami a hibajavítós ECC RAM-ok kezelésében, másrészt a 2 QPI csatornában tér el a "mezei" i7-ektől).
Vagyis ha 2 CPU-t szeretnél húzni (márpedig az Intel mindig is híres volt az erősen húzható CPU-iról), akkor csak az EVGA alaplapjai maradnak. (Magyarul ha 2x6 fizikai magra volt szükséged, ami 4.2-4.5 GHz-en fut - akkor SR-2 + 2x Xeon X5680 vagy X5690 kombinációval ezt megteheted). Ilyen konfignál a CPU a "drága", az alaplap már "olcsó" mulatság (2x1500 USD/600USD) - tehát ahol nem a megbízhatóság, hanem a teljesítmény a cél, oda 100%-os telitalálat egy ilyen lap!!!

A HÉT KÉRDÉSE: a Sandy Bridge E szériánál HOGYAN oldható meg az túlhajtás???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2012.02.29. 09:30
Ha van egy (szerver) alaplap, ami ellathato 4 v. tobb processzorral es tamogatja az SLI/CrossfireX -et, miert ne?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!