iPon Hírek

CES 2013: A világ legnagyobb okostelefonja a Huaweitől

Dátum | 2013. 01. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Mobilos fronton az idei CES legnagyobb dobása (szó szerint), az Ascend termékcsaládot gyarapító Mate. A Huawei ezzel a készülékkel bizony magasra tette a lécet, hiszen kevesebb mint egy col választja el attól, hogy a táblagépek kategóriájába sorolják. Talán ezzel már elértük azt a határt, amit nem feszegetnek tovább a gyártók.


Az Ascend Mate gigantikus, 6,1 hüvelykes megjelenítőjén 1280 x 720 képpontos felbontás rajzolódik majd ki, a panel felett pedig egy 1,3 megapixeles kamerát pillanthatunk meg. A megfelelő védelem érdekében a mérnökök nem spóroltak az üvegezésen, a Gorilla Glass-t hívták segítségül. A "táblamobil" kezelhetősége érdekében a kereteket a lehető legkisebb méretűre szorították, így a teljes felület 73 százalékán a kijelző van. A főkamera 8 megapixeles állóképeket valamint 1080p-s HD videókat tud rögzíteni, és még LED villanót is kapunk mellé.

A gépezet lelke a Huawei saját tervezése, a gyártásért pedig a HiSilicon felel. A SoC-ben négy ARM magot fedezhetünk fel, amik egyenként legfeljebb 1,5 GHz-es órajelen üzemelhetnek. Ehhez kapcsolódik a 2 GB rendszermemória, ami segít a legjobb sebesség elérésében. A beépített tárhely kapacitása nem ismert, de kapunk microSD bővítési lehetőséget. A nagy megjelenítő mellé nagy telep is jár, a hátlap mögött 4050 mAh-t találunk, ez pedig bizony még a kisebb táblák között is hosszú üzemidőt jelentene, tehát biztosan nem lesz okunk panaszra.

A Huawei Ascend Mate az Android 4.1 Jelly Bean operációs rendszerrel érkezik, melyen az Emotion fantázianevű felhasználói felület lesz; ezt úgy alakítottak ki, hogy akár egy kézzel is használható legyen a mobil. Az újdonság bemutatására februárban fog sor kerülni, és 480 dolláros árcédulával látják majd el.A másik nagyképű modell az Ascend D2. Itt ugyanazzal a panellel lesz dolgunk, amit a HTC is használ 5 colon, vagyis IPS technológiát kapunk FullHD (1920 x 1080) felbontással karöltve. Az előlapon ebben az esetben is Gorilla Glass-t használtak – semmit nem bíztak a véletlenre a tervezéskor. Az operációs rendszer már ismerős lesz a Mate-ből, itt is az Emotion UI-ba öltöztetett Jelly Bean köszönt minket.

Két kamerát kapunk, a fotózásért felelős egység 13 megapixeles BSI szenzorral rendelkezik, míg a videócsevegést egy 1,3 Mpixeles segíti. A központban éppen az a lapka lesz, amelyet a Mate is használ, még az órajele is változatlanul 1,5 GHz. A RAM kapacitása 2 GB, a háttértár pedig 32 GB-os méretet öltött. Sajnos microSD olvasó ezúttal nincs, így ennyivel kell beérnünk. A D2 támogatja az LTE hálózatokat is, így a mobilnet sebessége sem okoz majd csalódást.

A 9,9 milliméter vastag készülékház védett a porral és a vízcseppekkel szemben is, amiért jár a piros pont. A 170 grammos eszköz egy 3000 mAh-s teljesítményű akkumulátorból nyeri az energiát, ez pedig jóval nagyobb, mint amit a HTC alkalmaz hasonló konfiguráció mellett.

A Huawei Ascend D2 még valamikor a hónap vége előtt kereskedelmi forgalomba kerül. Kínában fogja kezdeni a karrierjét, de az ajánlott fogyasztói árát egyelőre nem árulták el. Állítólag egyébként készül egy 4,7 colos D2 is, de erről semmi sem tudunk még egyelőre.

 
Nyelvfelismerés » Hungarian
 
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. vlac
2013.01.08. 13:33
Undorító
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. djgeg
2013.01.08. 13:40
Na.... Hogyan essünk túlzásokba 2013 első pár napjában Huawei módra
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. toronyhaz
2013.01.08. 14:00
Remélem rájönnek hogy 5" alatt vannak a telók végre.Ez már sok...4,3 szerintem bőven jó
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. CHaooSS
2013.01.08. 15:00
6,1 hüvelyk ok, ez már nem telefon..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. fickok
2013.01.08. 15:36
én már a s g s "hármammal"is küszködök néha... 6,1 inc.-el már nekem a táblagépek közé tartozik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. toma187
2013.01.08. 16:36
Nekem is S3 van, de ez már nagyon a határ. Nem egyszer volt, hogy jobb kézzel meg akartam érinteni a kijelző a bal felső sarkát, közben meg sikerült a visszalépő "gombot" elérnem az ujjam tövével. Szerintem is a max a 4-4,5" körül lenne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop...
2013.01.08. 18:10
Ezen csak mosolyogni tudok. Múltkor is megmondtam, hogy már a gyártók sem tudják, melyik terméküket szánják a telefon, és melyiket a tablet piacra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint ez a készülék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. rabgabor
2013.01.09. 12:19
A gyártók azért csinálnak minél nagyobbat, mert ez egy egyszerű szám, rá lehet fogni, hogy ez jobb, mert nagyobb. Ha jól emlékszem a samsung kezdte el ezt az egészet, hogy a mérettel akartak rávágni az iphone-ra. Azóta meg sem álltak
Az apple anno nem véletlenül 3,5"-ra csinálta az iphonet, egy kézzel azt a legkényelmesebb használni, bármelyik pontját egyszerűen és biztonságosan eléred. Nem mozivászon méretű, de használhatóságban tökéletes. Miután mindenki húzott el mellettük a méretben, nem állhattak ott azt bizonygatva hogy ez a tökéletes méret, a kijelző kicsi volt, a nagyobbakat hiába nem lehetett kényelmesen egy kézzel használni, a nagy kijelző inkább vonzotta az embereket. Kiadták az iphone 5-öt 4" kijelzővel, sokat dobott rajta pl filmezésnél, de ezt már nem lehet annyira kényelmesen használni mint az előzőeket, hiába könnyebb és vékonyabb, bal felső sarkot nehézkes jobb kézben tartva elérni és tornászni kell a felső gombok és pl a home gomb között. És ez ugye még mindig kicsinek számít az okostelefon piacon, syxalag 3 meg a társai rátesznek még pár lapáttal, úgy látszik az embereket nem nagyon érdekli a kényelmes kezelhetőség, inkább a nagyobb monitorra vágynak. Legfeljebb nem bírnak egy kézzel telefonálni és egy tepsit tartanak az arcukhoz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fireprism
2013.01.09. 15:22
Az én lapát kezembe pont jó lenne . Mindenki magából indul ki címen nekem a 4" okos kütyüm kicsi ujjheggyel kell bogarásznom rajta ha sms-t írok és elfordítom még a telót is hogy nagyobb legyen a felület . Szóval ha kicsi a kezed attól még ne lázadj az ellen ami valakinek meg baromira jó fog lenni . Ha így gondolkodnának akkor a boltban kb nem kapnék 46-47 es cipőt a lábamra mert az már TÚLZÁS ? 2 hónapja van meg a telóm de már csere érett is lett a kicsisége miatt . Spanom Galaxy nexusa éppen az én kezemre van kitalálva .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop...
2013.01.09. 16:11
Fireprism: A kijelzőmérettel nem csökken a képernyőn látható tartalom, sőt. Egyre nagyobb a felbontás, a pixelsűrűség. Most már vannak olyan mobilok, amikbe fullHD felbontású panelt szereltek. Ettől nem lesz nagyobb az ujjhegyed.

Amúgy nem baj, hogy vannak ilyen telefonok, a probléma inkább az, hogy lassan _csak_ ilyenek lesznek. Ami "okostelefon, az nagytelefon" - gondolkodnak a gyártók. Ez a tendencia, mert szerintük ez a fejlesztés, ha nagyobb a kijelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djtboy
2013.01.15. 16:14
Szuper remélem ezen már elfér majd 1 berűméret állítás gyengén-látóknak .
Ariel félkövér 10
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!