iPon Hírek

CES 2013: Bemutatkozott az Nvidia Tegra 4

Dátum | 2013. 01. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Tegra 4 meghatározó szerepet fog kapni az Nvidia portfóliójában. Az új lapka sebessége a Tegra harmadik generációjának többszöröse lesz, és a bemutatón vázolt mérések tanúsága szerint sikeresen veszi majd fel a versenyt a jelenlegi kiskirályokkal is, az Exynos 5 Duallal és az Apple A6X-szel is.


A rendezvény koordinátora Jen-Hsun Huang, az Nvidia vezérigazgatója volt. Huang a Nexus 10 és a Tegra 4 teljesítményét vetette össze egy komplex weblappal, amit az Nvidia böngészője 27 másodperc alatt töltött be, a jelenlegi androidos csúcsgép pedig 50mp alatt. Szép. A Kindle Fire HD esetében már 3,5-szer több idő kellett ehhez, de a legújabb iPad előtt csak egy orrhosszal nyert a Tegra.


No de nézzük, hogyan éri el ezt a sebességet a Tegra 4. Az újdonságban öt ARM Cortex-A15-ös processzormagot fedezhetünk fel, tehát a vállalat továbbra sem használ különböző felépítésű magokat az architektúrájában, csak a gyártási eljárás során nyúl fogyasztást javító megoldásokhoz. A négy teljesítményfelelős akár 1,9 GHz-es frekvencián is dolgozhat a legerősebb Tegra 4 variánsban, míg az ötödik mag valószínűleg ezúttal is párszáz MHz-en ketyeg majd, pontos információink nincsenek.


Az új grafikus processzor érdekessége, hogy mégsem egyesített shader architektúrát használ. A 72 feldolgozó túlnyomó része 20 bites pixel shader lesz, de az arányokat egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A memóriavezérlőn is dolgoztak, mert a Tegra 3 vezérlője már nem bírna kiszolgálni ennyi izomzatot. Megduplázták a csatornák számát, és támogatottá váltak az LP-DDR3-as modulok is.


Nagy hangsúlyt kapott a képfeldolgozás is. Megjelent például az "NVIDIA Computational Photography Engine", amelynek köszönhetően a fényképek villámgyorsan feldolgozásra kerülnek, ugyanis nemcsak az ISP dolgozik együtt az érzékelővel, hanem minden mag és még az IGP is. Huang kiemelte a HDR képességeket is, ugyanis nemcsak HDR fotózásra lesz lehetőség, hanem videózásra is, és még az előnézeti képen is így figyelhetjük a világot, tehát nem csak a végeredményt látjuk. A képfeldolgozás nagyon gyors, így a Tegra 4 0,2 mp alatt készít egy HDR képet, míg az Apple iPhone 5 kamerája 1,6 mp alatt teszi ezt meg; és ez jónak számított eddig.


A Tegra 4 már nem lesz híján az LTE hálózati modemnek sem, bár integrációról továbbra sem beszélhetünk. Az Nvidia i500 úgynevezett szoft modem lesz, nyolc programozható processzort tartalmaz, amit úgy vezérelhetnek, ahogy a hálózat kívánja. A dolog minden bizonnyal jól működik majd, és az az érdekessége, hogy így rendkívül kicsi lett, a hagyományos társaihoz mérten 40 százalékkal kevesebb helyet foglal el. Az i500 először a WCDMA területeken hódíthat, de támogatott a 3GPP is (a CDMA2000 1x/EVDO 3GPP2-ről nem esett szó).


A SoC a TSMC-nél készül majd 28 nm-es HPL technológia használatával, míg a Tegra 3 40 nm-en készült. A csíkszélesség váltásnak hála az új Tegra csak pár mm^2-rel lett nagyobb, mint elődje (az 80 volt, erről még nincs pontos infó). Ez nagy előny lehet gyártási költségeket tekintve, mert az Apple A6X ~50%-kal nagyobb.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. langward
2013.01.07. 14:28
Azé csak jó valamire az Nvidia is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zsolt200
2013.01.07. 14:35
Akkor már menne rajta a Crysis?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Jimmy9082
2013.01.07. 14:55
szerintem attól sem lehetnek messze mert azért egyre durvább grafikájú mobilos gamek jönnek és ezeknek a telóknak nem full hd a felbontáa(jó egy két táblagépnek igen)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. DemonDani
2013.01.07. 16:07
Unreal Engine 4.0 már használható rajta. Nyilván visszafogva, de nem is kell ekkorra méretben olyan részletesség, ha ügyesen fejlesztik megoldható, hogy szép legyen. Max mindent befedő HDR-lesz D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Juliska
2013.01.07. 16:26
DemonDani: Mégis hogyan? Az UE4 az egy Direct3D11-re írt motor, és voxel cone tracinget használ. Semmin nem fog megmoccanni, ami nem támogatja a directcompute-ot. Még teljesítményre is szüksége lesz. Szükség van sparse adatstruktúrára és hardveresen ehhez a RadeonHD 7700+ ami jó. A motor támogathat szoftveresen sparse adatstruktúrát, de félek, hogy az nem elég gyors. Talán egy GTX680 elég lenne a 30 fps-hez csak a számítási teljesítményből, amúgy HD7700+ kell neki. Ez a motor bukásra van ítélve. Túlságosan ragaszkodik ahhoz, hogy egy GPU számítási hatékonysága és tudása magas legyen. A GCN meg is felel ennek, de ki a fene akar Radeont...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. myckie2
2013.01.07. 16:28
Olyan iszonyat jó játékokat csinálhatnának már meg tabletre, csak a másik gond a játékok méretével van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. myckie2
2013.01.07. 16:28
Olyan iszonyat jó játékokat csinálhatnának már meg tabletre, csak a másik gond a játékok méretével van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DemonDani
2013.01.07. 17:57
Juliska
a kérdést ne nekem célozd

nyilván jelentősen át lesz szabva, de hátha kapunk több infót ezen az egy mondaton túl később.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Seaky
2013.01.07. 23:17
Juliska:
"de ki a fene akar Radeont..."

Rajtad kívül sokan mások. Attól mert neked nem az van attól még másnak lehet. És ha azt vesszük hogy a következő generációs konzolokon (PS4 már biztos) is ATI (bocs AMD) teljesít akkor már is még több jogosultsága van a GCN architektúrának.
Mielőtt még elkezdenénk az AMD-Nvidia harcot előre bocsátom hogy ez nem trollkodás, ténymegállapítás volt némi vélemény kinyilvánítással együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Bibike_ATW
2013.01.08. 01:30
HTC ONE X-en fullos játékok futnak pl. NFS Most Wanted...gyönyörű !
ONE X Tegra 3-as !
Ha kijön vmi igazán szép designal a HTC egy Tegra 4-el akkor váltok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. TJZ83
2013.01.08. 08:07
Brutálisan erőres már ezek a mobil megoldások. Igaz, az asztali készülékekkel nehezen összehasonlítható a teljesítmény, de tényleg elgondolkoztam már sokszor: van értelme nekem új asztali gépet venni? Nem lenne elég egy tablet?
Nem. Azárt azt nem helyettesítheti. Viszont, ha most kellene tabletet választanom Tegra3-lenne benne! Pedig tős-gyökeres AMD-s vagyok. Már a 200Mh-es korszakban is AMD-m volt.
Amúgy tényleg csinálhatnának már valami használhatót is a pirosak, mert a néhány demókészüléktől eltekintve nagyon csend van náluk mobil szinten... Egy kis verseny pedig jót tenne az áraknak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. franc0 TJZ83
2013.01.08. 08:30
Rendkívül bosszantó komment.

Először is: össze sem lehet hasonlítani egy mai ARM és x64 számítási kapacitását. Nyilván a fogyasztását sem. Senkit se tévesszen meg a négy-öt mag.
Az már más kérdés, hogy az emberek 90%-ának ma is elegendő lenne egy 5 éves Core 2 Duo teljesítménye.

Másodszor: márkafanboyság, ez no komment

Harmadszro: a sablon verseny "duma"... Csipkerózsika. Mást ne mondjak épp párnapos hír, hogy a TV piacon megba****k az LG-t és a Samut kartellért... Ennyit erről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!