iPon Hírek

CES 2013: Felsőkategóriában erősít az Alcatel

Dátum | 2013. 01. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Alcatel az egyike annak a kínai mobilos triónak, akik igazán sikeresek tudtak lenni az elmúlt évek során, ehhez pedig folyamatosan megújuló modellpaletta szükséges. Az Alcatel One Touch Scribe HD, a One Touch Idol Ultra és a One Touch Idol a gyártó reményei szerint nagy népszerűségnek örvend majd.

A legnagyobb a sorban a Scribe HD, a nevének megfelelően HD (1280 x 720) felbontású IPS megjelenítőt kapott, ami mindemellett még hatalmas, 5 hüvelykes képátlóval is büszkélkedhet, ilyen téren tehát legfeljebb arra lehet panasz, hogy már túl nagy. Az előlapon a kijelző felett találjuk a HD kamerát, ami a videóhívások bonyolításában segít majd. Amennyiben fotózni szeretnénk, a hátlapi egységet kell aktiválni, ez a maga 8 megapixeles felbontásával és a LED villanóval biztosan sok esetben jól jöhet.


Ebben a gépben egy 1,2 GHz-es MediaTek MT6589 lapka dolgozik, ráadásul elég jó hatékonysággal. Ebben a chipben ugyanis az ARM Cortex-A7-es magjai húzták meg magukat, amelyeknek az a feladata, hogy a legjobb fogyasztás-teljesítmény mutatókkal operáljanak, a grafikus feladatok felelőse pedig a szintén ARM származású Mali-400 MP4. A rendszermemória kapacitása 1 GB lesz, a tárhelyünket pedig microSD segítségével bővíthetjük, ha szűkében lennénk.

Ez a modell valamikor a második negyedévben kerülhet a boltok polcaira, az ára pedig 400 dollár körül fog alakulni. A megszokott fekete és fehér szín mellett piros és sárga árnyalatban is választható lesz az Android 4.1-es masina.

Az Idol Ultra tervezésekor már a csúcsparamétereken túl valami egészen más állt a tervezők szeme előtt. Ez ugyanis a világ legvékonyabb okostelefonja lett - ismét egy kínai gyártóé tehát ez a cím. A rekord eléréséhez a mérnökök egy 6,45 milliméteres testbe sűrítették a gépet.

És hogy mi fért bele? Nos panaszra biztosan nincs okunk. Az előlapot kitöltő panel AMOLED technológiát használ - az nem ismert hogy Pentile Matrix alpixel elrendezésű-e, vagy hagyományos RGB -, HD felbontással lett felvértezve és 4,7 colos az átlója. A központban található lapka két maggal rendelkezik és 1,2 GHz-es frekvencián dolgozik, a típusát nem hozták nyilvánosságra, de vélhetően egy MediaTek MT6577-ről van szó. A chip mellett 1 GB-nyi RAM-ot találunk majd.

Kamerák tekintetében ugyanaz a felállás, mint a Scribe esetében, előre egy HD egység figyel, hátra pedig egy LED villanóval megtoldott 8 megás. Továbbá az operációs rendszer is a Jelly Bean lesz, akad tehát jó néhány közös paraméter. Az Idol Ultra ára 444 dollár lesz, vagyis drágább, mint a "nagytestvér".

Idol Ultra és az Idol
Az Idol esetében sajnos pontos árat nem kaptunk, csak annyit árultak el, hogy bőven a többiek alatt juthatunk majd hozzá. Ezt persze valamennyire érzékelteti is a specifikációja, itt vegyesen vannak a kellemes és a fájó pontok.

A kijelző hiába maradt 4,7 hüvelykes, már nem AMOLED, hanem egy mezei IPS, és a felbontását is visszább vették 960 x 540 képpontosra. A lapka is ismerős lesz, itt is 1,2 GHz-es duálmagos SoC dolgozik, viszont a rendszermemóriát elfelezték, és már csak 512 MB-tal gazdálkodhat a gép. Mindezek mellé némi felesleget is felszedett, mivel 8,15 mm vastagra hízott. Az operációs rendszer ebben az esetben is a Jelly Bean lesz.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. ttmklac
2013.01.08. 12:39
Az Alcatel a One Touch szériát egy 5 hüvelykes óriással, a világ legvékonyabb okostelefonjával toldotta meg, és egy költséghatékony megoldással toldotta meg. WTF Mit toldott hova?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. KaiotEch
2013.01.08. 15:36
Én inkább azt nem értem miért kell annyira rámenni, hogy világ legvékonyabbja legyen. Nem azt mondom, hogy 10cm vastag legyen, de egy 1cm vastag telefon tökéletesen jó egy normál kézbe. Érzed hogy telefon van a kezedben és nem vágódeszka.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HUFEUR
2013.01.08. 16:34
KaiotEch:

Gyakorlatban semmi haszna, sőt, akár még kényelmetlen is lehet tőle a telefon (kialakítástól függ), csak ezzel is tud a gyártó meg a fanboy-ok (bár Alcatel-nek nem igazán van nagy fanboy-bázisa) rajoskodni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!