iPon Hírek

CES 2013: Hét colos tablet az OLPC projekt keretein belül

Dátum | 2013. 01. 10.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az OLPC projekt (One Laptop per Child) a 2005-ös alapítását követő néhány évben volt igazán érdekes. Az alapítvány célja a 100 dollár alatti tanulást segítő termékek megalkotása, manapság pedig az ilyen olcsó tabletek már bárki számára elérhetőek.

Az XO Tablet és az XO-4 továbbra is beleillik az OLPC által kialakított dizájnvilágba, a készülékek fehér vagy fekete ruhába öltöztették és a szokásos világoszöld "ütközőkkel" lesznek ellátva. A Tabletnél (XO) a bal felső sarokban még egy akasztó is kialakításra került, amivel egyszerűbb lehetne a tárolása például egy oktatási intézményben, az XO-4 pedig táblaszerű alakot is ölthet, de egyébként laptop formátumú.


Az XO Tablet előlapját egy 7 hüvelykes panel tölti ki, a képfelbontás kellemes, 1024 x 600 képpontos (olcsó gépeknél általában még a 800 x 480 a megszokott). A kijelző körül egyáltalán nincsenek kezelőszervek, tehát a gépen az Android 4.0, vagy annál frissebb rendszer dolgozik. A gép lelke egy Marvell gyártmányú ARMADA 2128 SoC, ami egy 1,2 GHz-es órajelű kétmagos ARM lapka. Emellé kapcsolódik a rendszermemória, mely 1 GB-os kapacitással bír. A tárhelyünk 8 GB lesz, de megtoldhatjuk tetszőleges microSD kártyával, ha fogytán az üres terület. A kapcsolati képességek kimerülnek a Wi-Fi-ben de ez nem meglepő a gép árfekvését tekintve. Főleg ha azt is belevesszük, hogy még két kamera is belefért az árba, így a tanárok akár távolról is kényelmesen oktathatnak.


Az XO-4 a belsejét tekintve ugyanazt nyújtja, amit az XO Tablet, de a külseje, és így a használata teljesen más. Itt egy robosztus laptopot kapunk, amelynek a kijelzője egy mozdulattal megfordítható, és ilyenkor táblaként is használható, de a legfontosabb különbség akkoris pont az extra billentyűzet, ami megkönnyíti a szövegbevitelt.


Szoftveres oldalon mind a két masina speciális dolgokkal lesz felvértezve. Több tanulást segítő applikáció közül válogathatnak a fejlődő országok lakói, a szülői felügyeletnek köszönhetően pedig semmilyen nem oda illő tartalomba nem fognak belefutni a gyerekek.

Az OLPC XO-4 márciustól indul útnak, az ára pedig 206 dollár lesz, ám csak tízezres tételben való rendelés esetén. A 100 dolláros laptop tehát továbbra is távoli cél, viszont az XO Tablet pont ezt az árszintet fogja megcélozni, csak még azt nem tudni, hogy mikortól, ugyanis a megjelenési dátuma egyelőre ismeretlen.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. DemonDani
2013.01.10. 13:50
Nem tudom ki az aki 10k-t rendel belőle egyben...
Viccesek ezek a számok, kitalálhatnának rá valami rendesebb rendszert

206 dollár még ilyen feltétel nélkül is sok lenne, nem értem miért kellenek a haszontalan extrák rá, nézzék már meg az Akasha termékeket, 0 felesles tökéletes ár! Semmi nincs rajta amit tanítani kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!