iPon Hírek

CES 2013: Kiemelkedő paraméterek jellemzik az LG új paneljeit

Dátum | 2013. 01. 11.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az LG a HD felbontású panelek érkezésével vette át az irányítást az apró, mobil eszközökbe szánt megjelenítőknél. Az AH-IPS technológiájukkal elsőként alkottak 720p felbontású megjelenítőt, és jóval több dizján díjat zsebeltek be, mint a konkurens Samsung az AMOLED-es megoldásaival.

Az újdonságok szintén kiemelkednek majd a mezőnyből, csak az a kérdés hogy milyen tulajdonságukkal. Kezdjük talán a legkisebbel a sort, mely a 4,7 colos képátlójával igazából kicsinek sem nevezhető. Ennél a panelnél az LG mérnökei a beépítési lehetőségeket szélesítették ki. A panel körül mindössze egyetlen milliméteres keret is elegendő, így végre megépíthetőek a valódi "Edge-to-edge" okostelefonok, amik eddig csak a tervezők grafikáin valósulhattak meg.

 
A következá a sorban az 5,5 hüvelykes megjelenítő, 1920 x 1080 képpontos felbontással, itt nagy újításról viszont nem beszélhetünk. Az LG alkotta meg az első, mobilokba szánt FullHD felbontású panelt 5 colon, így ez már a második ilyen termékük, csak ezúttal némileg nagyobb méretben. A 75 százalékos színskála és a 450 nit-es fényerő szép adatok, és még képpontsűrűség is 400PPI felett van, úgyhogy sasszem legyen a talpán, aki meg tudja különböztetni a pixeleket. Ennek a panelnek az elkészültével azt is előrevetíthetjük, hogy a jövőben el fognak szaporodni a táblagépek és okostelefonok között félúton járó, Galaxy Note vetélytársak. Ezt a CES felhozatala is jól mutatja egyébként, hiszen alig találni 5 colosnál kisebb telefont.

No de lapozzunk, a CES-en bemutatott újdonságok között egy van, amit egyértelműen tabletekbe szán az LG, ez a 7 colos. A 16:10-es képaránynak hála a kijelző felbontása 1920 x 1200 pixeles. Az extra sorok jól jöhetnek például az Android virtuális gombjainak, és ilyen méretben még nem igazán láttunk ekkora felbontású képernyőt. A pixelsűrűség eléri a 324 PPI-t, ami tabletek között eddig példátlan volt. A legélesebb képet a Nexus 10 „felületén” láthatjuk, mely 298 PPI-s értékkel kacérkodik. Konkrét végtermékekről egyelőre nem esett szó, de elképzelhető, hogy az LG a nagy visszatérésre készül a tabletek közé. Ennek a fényereje 450 nit lehet, és a színskála 65 százalékát tudja lefedni.


Végül lehullott a lepel egy egészen nagyra nőtt panelről is, de ennek megfelelően már a felbontásban is fentebb léptünk. A 12,9 colos megjelenítő 2560 x 1700 képpontnak ad otthont, ami egészen érdekes képarányt jelent. Sajnos ez nem éppen egy sűrűn alkalmazott megoldás (16:10.625). Ez a termék főleg az ultrabookokban találhat magának helyet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tibaimp
2013.01.11. 19:33
Jönnek a nagy felbontású kijelzők, na ezért lesz szükség az izmos igp-kre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.01.12. 10:29
a gond ott van, mikor értelmetlenül jönnek, remélhetőleg egyszer vége lesz a feleseges láthatatlan pixelszámnövelésnek... 400PPI fölé menni csak hogy övé legyen a jobb nem éppen ildomos. A felhasználó AB-zve találna különbséget közelről nézve, cserébe az IGP kétszer akkora terhelést kap lényegében
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!