iPon Hírek

CES 2013: Lenyűgöző térhangzás AMD Eyefinity-vel

Dátum | 2013. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A bemutató résztvevőit egy sötét szobába invitálták, amelyben több Full HD TV is jelen volt. A portré módba forgatott televíziók mindannyian 1080p-s felbontás mellett üzemeltek - szám szerint nem kevesebb, mint tíz volt belőlük. Ezek a megjelenítők gyakorlatilag ablakokat helyettesítettek, amelyeken "kitekintve" különböző érdekes szituációk voltak megfigyelhetőek.

A 10 darab Full HD televízió összesen 10800 x 1920 pixeles felbontású képterületet alkotott, ami 20 megapixelnyi képi anyagot jelent. Mivel a videó folyam 30 képkocka/másodperces sebességű, így ez másodpercenként 600 megapixelnyi képanyagot jelent. Elég impresszív.


A televíziókat egyetlen számítógépre bízták az AMD illetékesei, igaz, ez a konfiguráció két darab videokártyát alkalmazott, ugyanis egyetlen VGA a jelenlegi Eyefinity eljárás alkalmazása mellett maximum 6 kijelző egyidejű kezelésére képes.

Persze nem csak a videóé volt a főszerep, a hanghatásoknak is legalább ekkora szerep jutott - ha nem nagyobb. Az AMD a különleges szoba segítségével azt szerette volna bemutatni az érdeklődőknek, hogy milyen lehetőségek rejlenek a DDM Audió technológiában (Diszkrét Digitális Többpontos Audio eljárás).

A térhangzást televíziónként négy hangszóró biztosította, így igazán lenyűgöző audiovizuális élményben volt részük a szerencséseknek. A videón beszélő AMD illetékes szerint a résztvevők megtapasztalhatták, milyen a 32 csatornás audió élmény. A rengeteg csatorna jóvoltából rendkívül komoly térhangzás érhető el, így az élmény valósághű: úgy érzékeljük a történéseket, mintha azok a valóságban körülöttünk zajlanának.
 


Sajnos a fenti videó ebből az élményből túl sokat nem ad át, de a résztvevők reakciói azért arra engednek következtetni, hogy a hangzás valóban lélegzetelállítóan élethű. Maga a videó egyébként egy farmi idillel kezdődik, majd mozgalmasabb jelenetek következnek, amelyekben többek között túszmentő akció hangjai is borzolják a kedélyeket. A 2,5 perces videón vonat, illetve helikopter is feltűnik.

A kontraszt érdekében a demót először sztereó hangzással vetítették le - már ekkor is sokan forgolódtak, a hangok forrását kutatva - , majd a vállalat illetékesei bemutatták, ehhez képest mit nyújt a térhangzás. Utóbbi segítségével minden hang onnan hallatszik, ahol az adott történés zajlik, így a végeredmény rendkívül élethű lesz.

Hogy az egésznek mi értelme? Ezzel a bemutatóval az AMD azt kívánta szemléltetni, milyen lehetőségeket kínál a DDM Audio technológia. Az eljárás segítségével nem csak az FPS játékok, de a videó konferenciák is újszerű élményt nyújthatnak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. kray
2013.01.11. 08:55
Ezért egy HDMI kábel és egy 9.1 vagy akár 11.1-es házimozierősítővel szerintem simán elérem ezt

Persze nem rossz dolog, de a technika régebb óta elérhető, csak meg kell venni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. kray
2013.01.11. 09:10
Igazából az összes VGA-ban van már integrált hangkártya.
Az AMD-nél az a trükk, hogy mindegyik hangkártyát külön forráshoz rendelheted és ezek működnek is egyszerre erősítő vagy bármilyen jel elosztó nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95
2013.01.11. 10:00
Már csak azt kellene elérni, hogy a felső és közép kategóriás kártyákba jobb hangvezérlő kerüljön és az alaplapból végleg egy buta huzalozott deszka lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kray
2013.01.11. 10:06
Mert nem HDMI-vel csatlakozol a monitorra, vagy a monitorban nincs hangeszköz.

Nekem kiírja, hogy HighDefinitionAudio és a termék nevét, ami nálam az erősítő.

--------
Mikej valamilyen szinten már most is jobb, a VGA-ban lévő hangeszköz, mert csak ezen keresztül tudsz HD hangot vinni.
Az alaplap feladatának elsődlegesen még mindig annak kellene lennie, hogy a komponensek között tökéletes kapcsolatot tartson fent és ellenőrizze és kiszolgálja azok energia és egyéb igényeit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gab78
2013.01.11. 11:56
Ocsabi: Winamp-on belül mit látsz fogalmam sincs, sohasem használtam... VLC-be pl nem találtam ilyen opciót, de Arcsoft Total Media Theatre-ben van külön kiválasztási lehetőség... de ha a mellékelt képen látható helyen átállítod, akkor máris HDMI-re megy az összes hang...

http://kepfeltoltes.hu/130111/31752419K_pkiv_g_s_www.kepfeltoltes.hu_.png

Az 7xxx széria pedig minden egyes videófolyamhoz külön hangot ad, úgy, hogy azt elég csak az adott kijelzőre húznod, és nem kell mahinálni semmit sem a beállításokkal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zodiac83
2013.01.11. 12:18
@kray:
"Igazából az összes VGA-ban van már integrált hangkártya."

Lehet, hogy lemaradtam valami fontosról, de VGA-ban tudtommal NINCS teljes értékű integrált hangkártya. D/A konverterek legalábbis biztosan nincsenek.

Hirtelen ezt találtam ezzel kapcsolatban.

Tehát HDMI kapcsolat esetén nem a VGA hangkártyáját látod, hanem a túloldali eszközét (olyan, mintha USB-n csatlakoztatnál egy külső hangkártyát, csak itt HDMI-n keresztül megy). A VGA egy közvetítő közeg, a PCI-E porton keresztül áramlik az adafolyam, ha jól olvastam, akkor a VGA codec szinten tud besegíteni, azaz az MPEG és egyéb formátumokból kinyerni a digitális hangot, amit azután a céleszköz hangkártyája dolgoz majd fel (vagy küldi tovább).

"jobb, a VGA-ban lévő hangeszköz, mert csak ezen keresztül tudsz HD hangot vinni". Mi az, hogy HD hang? 7.1 csatornás audiofolyamot 24 bit 96 Khz-en tud egy jobbfajta alaplapi hangkártya is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2013.01.11. 12:54
A videókártya kimenetéből digitális jel megy ki, egy hangkártyából meg általában analóg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.01.11. 13:49
Igen, ez egy digitális jeltovábbító amihez az ellenoldalon (mint minden digitális jelnél) szükség van egy dekóderre

Ocsabi a különbség az, hogy most már csak azokat a jeleket küldi ki a megfelelő eszközre, aminek ott kell szólnia. Legalábbis én valami ilyesmit tudok elképzelni, tehát pl. a jobb oldali monitoron youtube megy, akkor azon csak az szól, míg a középsbőn mondjuk zenét hallgatsz, ott csak az, a bal oldalin meg tv-t nézel.
Tehát igazából a szelektálást, mint műveletet tették bele szerintem a dologba. Így ugye egy eyfinity-s játéknál, ha külön hangeszközök vannak rádugva, akkor csak az azon az oldalon hallható dolgok hallatszódnak, emiatt lesz térhatású a hangzás.

Legalábbis én így tudom elképzelni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zodiac83
2013.01.11. 14:11
@kray #11:

Ezt viszont valószínűleg szintén nem direktben a VGA kártya vezérli, lévén minden egyes kimenet külön csatolóként jelenik meg, ha minden igaz. Ezt szoftver oldalról lehet vezérelni, hogy melyik alkalmazás melyik "hangkártyakimenetet" használja. Vagy ASIO driverrel lehet összefogni a különböző hardvereket/kimenetek, és azokat egy többsávos hangkártyaként használhatja egy adott program.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2013.01.11. 14:30
A lényeg az hogy ennek igazából semmi köze az ATI/AMD kártyákhoz, csupán egy szoftveres trükk amiről a marketing bullshitet olvasod épp.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.01.11. 14:35
Ezért is mondtam az elején, hogy egy normális 9.1, 11.1 vagy akár több sztereó erősítővel is simán megtudod ezt oldani
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!