iPon Hírek

CES 2013: Rengeteg friss SSD a Plextor standján

Dátum | 2013. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Plextor standján rengeteg SSD meghajtót csodálhattak meg az érdeklődők - szerencsére a termékek többsége mellé informatív adattábla is került, így az is kiderült, mire számíthatunk velük kapcsolatban.

Plextor M5 Pro Xtreme

Plextor M5 Pro Xtreme - Forrás: AnandTech
A vállalat bemutatta M5 Pro Xtreme névre keresztelt SSD meghajtóit, amelyek az M5 Pro modellek továbbfejlesztett változatainak tekinthetőek. Az M5 Pro Xtreme modellek elődeikhez hasonlóan továbbra is a Marvell 88SS9187-es SSD vezérlőjét használják, amely a Plextor saját fejlesztésű szoftverével üzemel. Az SSD vezérlő 19 nm-es csíkszélességgel készülő, MLC típusú NAND Flash memóriachipeket kezel, amelyek 16 KB-os lapmérettel rendelkeznek. Az új SSD meghajtókhoz friss hulladékgyűjtő algoritmus is jár, amely jótékony hatást gyakorol az egységek teljesítményére. A korábbi hulladékgyűjtő algoritmus akkor aktiválódott, amikor a szabad blokkok száma elérte a 4%-os értéket, ezzel szemben a friss algoritmus már akkor működésbe lép, ha a szabad blokkok aránya eléri a 10%-os szintet. Utóbbi ahogy a szabad cellák száma tovább csökken, és a 4%-os szinthez egyre közelebb kerül a rendszer, egyre agresszívabban dolgozik.

Plextor M5 Pro Xtreme - Forrás: AnandTech
Az M5 Pro Extreme SSD meghajtók 128 GB-os, 256 GB-os és 512 GB-os változatban kerülnek forgalomba, szállításuk pedig még e hónap végén megindul.

A Plextor az elmúl év során egyébként hatalmas növekedésen ment keresztül. A cég jelenleg a PC-s SSD piac második helyét foglalja el a Samsung mögött. Érdekesség, hogy a vállalat az OEM partnereknek LiteOn márkanév alatt szállítja SSD meghajtóit, míg a kereskedelmi forgalomban önállóan is elérhető SSD-i Plextor márkanév alatt futnak.

Lencsevégen az NGFF formátumú SSD-k

A Plextor új, NGFF (Next Generation Form Factor) típusú SSD meghajtókat is bemutatott. Az NGFF szabvány azért született meg, hogy az ultrabookokban használatos SSD meghajtók formátum és tulajdonságok tekintetében végre szabványosak lehessenek.

NGFF formátumú Plextor SSD-k - Forrás: AnandTech
A fenti fotón látható NGFF formátumú SSD meghajtók közül a bal oldali a Marvell PCIe alapú 88SS9183-as SSD vezérlőjét, míg a jobb oldali a Marvell SATA alapú 88SS9187-es SSD vezérlőjét használja. Az eltérő interfésztől eltekintve - SATA vs. PCIe - mindkét SSD meghajtó ugyanolyan csatolófelületet használ, de ez a korábbi hírek alapján már aligha lehet meglepő. Jó hír, hogy az újdonságok megkapták az M5 Pro Xtreme esetében fentebb már említett vadonatúj hulladékgyűjtő algoritmust is.

NGFF vs. mSATA - Forrás: AnandTech
A fenti fotón remekül látszik, hogy az NGFF és az mSATA formátumú SSD meghajtók között milyen különbségek
van, már ami méreteiket illeti.

Az NGFF formátumú, Marvell 88SS9183-as vezérlőt használó PCIe alapú modell június folyamán jelenik meg, míg a Marvell 88SS9187-es vezérlőt használó SATA modellel már pár hónappal korábban is találkozhatunk.

Plextor M5M: mSATA formátumú SSD-k is vannak a tarsolyban

Plextor M5M - Forrás: AnandTech
A Plextor M5M sorozatú SSD meghajtói tulajdonképpen az M5 Pro Xtreme modellek mSATA formátumú kiadásainak tekinthetőek. Ezek az újdonságok ugyanarra az SSD vezérlőre alapoznak, mint 2,5 colos formátumú társaik, sőt, ugyanolyan NAND Flash memóriachipeket használnak és ugyanaz az egyedi firmware dolgozik rajtuk, mint az M5 Pro Xtreme példányokon.

Plextor M5M - Forrás: AnandTech
A kompakt SSD meghajtók várhatóan még ebben a félévben megjelennek kereskedelmi forgalomban, méghozzá 64 GB-os, 128 GB-os és 256 GB-os változatokban. Az M5M modellek az M5 Pro Xtreme SSD meghajtókhoz képest adatátviteli sebességek tekintetében szerényebb képességekkel érkeznek, de még így is igen-igen vonzóak, hiszen a kategória nagy átlagához képest szélsebesek.

Jönnek a Plextor TLC alapú SSD meghajtói is


TLC alapú SSD Plextor módra - Forrás: AnandTech
A vállalat a Samsung példáját követve TLC NAND Flash alapú SSD meghajtókat is bemutatott, amelyek cellánként már nem 2, hanem 3 bitet tárolnak. Ezek a NAND Flash memóriachipek 2x nm-es osztályú gyártástechnológiával készített MLC típusú társaikkal ellentétben már nem 3000, hanem csak nagyjából 1000 írási/törlési ciklust viselnek el élettartamuk során, cserébe viszont olcsóbbak is.

A Plextor tehát elkészítette M5-ös sorozatú SSD meghajtóinak TLC alapú változatait, amelyek az év közepén debütálnak.

TLC alapú SSD Plextor módra - Forrás: AnandTech
Az újdonságok annak ellenére, hogy TLC alapokon nyugszanak, meglehetősen jó írási- és olvasási tempókat kínálnak, ahogy az a fenti, nagyítható fotón is látható.

A Plextor belép az eMMC alapú adattárolók szegmensébe

A vállalat a fentebb bemutatott újdonságok mellett eMMC alapú adattárolókat is készít, ami elsőre rendkívül meglepő, ugyanakkor teljesen logikus lépésnek hangzik. A Plextor jelenleg az első eMMC alapú megoldásán dolgozik, amely Marvell vezérlő köré épül.

Jönnek az eMMC alapú adattárak - Forrás: AnandTech
Az eMMC alapú adattárak általában táblákon, illetve egyéb mobil eszközökön szoktak jelen lenni és egyáltalán nem a remek sebességeikről híresek. A Plextor azon dolgozik, hogy eMMC alapú adattárolójával javítsa az eMMC típusú megoldások megítélését: a cég első ilyen megoldása 180 MB/s-os olvasási- és 80 MB/s-os írási tempót kínál majd, véletlenszerű írási feladatok alkalmával pedig 25000 I/O művelet elvégzésére lesz képes egyetlen másodperc leforgása alatt, ami összességében igen jól hangzik.

Hogy mégis hogy kell elképzelni egy ilyen eMMC alapú megoldást? Úgy, ahogy az az alábbi képen látható.

A Plextor LiteOn márkájú eMMC adattárolója - Forrás: AnandTech
A Plextor az eMMC alapú adattárakkal kifejezetten az OEM cégeket veszi célba, így ezek a termékek LiteOn márkanév alatt kerülnek majd forgalomba, méghozzá komplett konfigurációk - zömében táblák - részeként.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. ToMikaa87
2013.01.11. 11:58
Hát nagyon kíváncsi leszek, hogy átlagos használat mellett milyen élettartamot képesek produkálni a TLC-s SSD-k.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kunrichard
2013.01.15. 12:15
Régen nagyon jók voltak a Plextor cuccok.a DVD íróm már 8 éves de még mindig működik. Túlélt már 1 LG-t és 2 Samsung-ot
Remélem még mindig adnak a minőségre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!